Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Plansız kentleşmenin en yoğun yaşandığı ilçemiz Yıldırım’da belediye başkanlığı yapmak her baba yiğidin harcı değil.
Nefes alacak, soluklanacak yeşil alan, sosyal donatı alanının zor bulunduğu bu ilçede çarpık kentleşme de başlı başına bir sorun. Dönüşümle sorunu ortadan kaldırmak gerek. Fakat, devasa bütçe ve projelere ihtiyaç var.
Dün Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın davetiyle Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki 3 yıllık icraat sunumunu izledik.
Doğrusu, Oktay Başkan ekibiyle iyi hazırlık yapmış. 41 ayda yapılanları görsel şölenle anlattı. ‘Ne varsa Yıldırım’da var’ mottosuyla yapılanları hem görsel hem de sözel olarak aktardı.
Göreve geldiğinde Yıldırım, ilin en borçlu bir kaç belediyesinden biriydi. 300 milyon liralık bütçeye karşılık, 550 milyon liralık borçla koltuğa oturdu.
Şimdi, borcu 1 milyar 50 milyon liralık bütçeyle, 400 milyon liraya kadar indirmiş.
Bize göre, Yıldırım’da hiç bir şey yapılmasa dahi, kaçak yapılaşmayı frenlemek ve eskilerin dönüşümü için bir yerlerden başlamak bile başlı başına hizmettir.
Oktay Başkan bunların çok ötesinde işlere imza atmış.
Kaçak yapı kontrol altına alınmış. Mevlana’da yüzde 100’lük uzlaşıyla dönüşüme başlanmış. Diğer 14 semtte de çalışmalar sürüyor.
Burada aranan tek şey, vatandaşın tümünün onayını almak. Planlamada da mesafe alınmış, 30 bin yurttaşa resmi tapuları verilmiş. Yeşil alan miktarı üç yılda 1,5 milyon metrekareden 3 milyon metrekare yükseltilmiş.
Uyumayan Kütüphane bir efsane. Mimar Sinan’da yenisi geliyor. Buradan 18 ayda 320 bin kişi faydalanmış.
Samanlı’daki eski hastane alanının 180 dönümlük kısmı Yıldırım Belediyesi’nce lojistik merkeze çevriliyor. Buradan elde edilecek gelirin bir kısmı kentsel dönüşüm kalanı 2,5 kilometrelik dere ıslahında kullanılacak.
Başkan Yılmaz, Ankara Yolu’na dikey arterler açarak, çarpık gelişmiş mahallelerin ulaşımını da rahatlatmaya başlamış.
Balaban Mesire Alanı başlı başına bir nefeslenme merkezi. Maliyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca üstlenilen Naim Süleymanoğlu Spor Salonu’ndan sadece 2022’de 30 bin genç sporcu yararlanmış.
Yapılanları sıralamaya yerimiz müsait değil.
Asfalt satan belediye
Belediyelerimiz geçmişte sahip oldukları asfalt fabrikaların kapattılar. İşçi ve ham madde maliyetleri göz önüne alınarak bunu özel sektörden temin yoluna gittiler.
Fakat, Yıldırım Belediyesi tam tersi uygulamayla, yeni bir asfalt fabrikası kurarak hem kendi ihtiyacını hem de çevre belediyelerin taleplerini karşılar hale geldi. Bursa’yı da aşıp, komşu kent Yalova’ya da asfalt satmaya başlamış.
Başkan Yılmaz, bu satışlardan elde edilen gelirle de kendi sokak ve caddelerinin asfaltının masraflarını ve dönüşüm projelerini karşıladıklarını anlattı.
2019’da bütçesinin iki katı borçla oturduğu koltuktan ilk yıl sıkı bir tasarruf rejimi uygulayan Yılmaz, borcu hem azaltmış hem de asfalt fabrikası yatırımıyla akıllı bir iş yapmış.
İş bilenin kılıç kuşananın.
Yıldırım gibi, karmaşık yapı stoku bulunan ve planlama sıkıntısı çekilen ilçede üç yılda önemli işlere imza atan Başkan Yılmaz’ı kutluyoruz.
Kentsel dönüşüm projelerinde mesafe alındıkça, ilçeye yapılan işlerin önemi daha belirginleşecektir.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…