Derya DEMİR PINAR
Orhaneli’nin Altıntaş Köyü’nde 14 yıldır yumurta tavuğu üreten Muhsin Aydın’ın işletmesi 2 yıl önce Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından ‘prosedürlere uymuyor’ gerekçesiyle resmiyette kapatıldı.
Giyinme odası, gübre deposu, yağmur suyu depolama alanlarının bulunmaması nedeniyle işletmesi kapatılan Muhsin Aydın duruma isyan etti. Aydın, “Ekmeğimizi buradan kazanıyoruz. Ancak 2-3 yıldır bazı prosedürler gerekçe gösterilerek işletmemiz kapalı gösterildi. Bu gerekçelerden biri giyinme odası bulunmamasıydı. Ancak benim işçilerim zaten köyde yaşıyorlar öyle bir odaya ihtiyaç yok. Ama yine de yaptım. ‘Gübre depolama alanı yok’ dediler ama zaten anlaşmalı olduğum biogüvenlik şirketi bu gübreleri alıyor. 14 yıl önceki işletmemizle yeni tesisimizin arasına tel tel çekilmesi isteniyor. ‘Çatıdan akan yağmur suları nereye gidiyor’ diye sorun çıkarıyorlar” dedi.
“HİBELERDEN FAYDALANAMIYORUM”…
Koronavirüs nedeniyle maddi zorluk yaşadıklarını bu nedenle bazı prosedürleri yerine getirmediklerini kaydeden Aydın, “Ek süre istedik vermediler, işletmemizi kapattılar. Koronavirüs döneminde pazarlar kapalıydı zaten ürünleri zararına satıyorduk. Nasıl bir de masraf yapıp bu dediklerini yerine getirelim? Oturdukları yerden bize sorun çıkarıyorlar. Resmi evraklarımı ilçe müdürlüğünden alamadığım için ne hibelerden faydalanabiliyorum ne de kredilerden. Örneğin pazartesi günü Toprak Mahsulleri Ofisi üreticiye 3 liradan mısır verecek. Ama resmi evraklarım olmadığı için ben bundan faydalanamayacağım. Gidip 7 liralık yem almak zorunda kalacağım. Artık dayanacak gücüm kalmadı” diye konuştu.
“ÇÖZÜM BEKLİYORUM”…
Tesiste 50-55 bin civarında tavuk bulunduğunu kaydeden Muhsin Aydın, “Mazotun litresi 22 lira, yem 7 lira. Benim günlük masrafım zaten 22 bin liralara ulaşıyor. Biz tavukları yemlerken büyük girdi maliyetleriyle uğraşıyoruz bir de bize ‘işletmeyi kapatın’ diyorlar. Biz bu işletmeyi tırnaklarımızla kazıyarak yaptık. Zaten insanlar dar boğazda bir de böyle prosedürlerle uğraşıyoruz.Gitmediğim, başvurmadığım yer kalmadı. Bursa dışında bizim gibi küçük firmalarla görüştüğüm zaman hiçbirinin böyle bir prosedürle karşılaştığını duymadım. Sadece Bursa’da mı zorunlu, bir bana mı zorunlu? Zaman istiyorum prosedürleri yerine getirmek için o da yok. Ben sorunumun bir an önce çözülmesini talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Many many….Sorunlarını çözer(!)