Bursa’da Yaşam Mayıs 2019 sayısıyla bayilerde

Bursa kültürünün “referans” dergisi Bursa’da Yaşam, 20 yılı geride bıraktı…

Bursa’da Yaşam Mayıs 2019 sayısıyla bayilerde

Olay Medya Grubu’nun kent kültürü dergisi Bursa’da Yaşam, yeni sayısıyla Olay Gazetesi ile birlikte bayilerde. Geçtiğimiz 20 yıl süresince yayımladığımız özgün sayılarla, şehrimizin gölgede kalmış değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştık/çalışıyoruz. 1998’de yola çıkarken mütevazı bir misyon biçmiştik kendimize: Bursa kültürünün zenginleşmesine katkıda bulunmak… Bu misyondan hiç kopmayan yayın çizgisiyle Bursa’da Yaşam, bugün Türkiye’nin en kapsamlı kent kültürü dergisi kimliğiyle örnek olmayı sürdürüyor.

Her sayımız, bizim için ayrı bir sınav…

Çünkü her sayımızda, Bursa’nın kültürel mirasına katkıda bulunmakla yükümlü sayıyoruz kendimizi. O yüzden denenmemişi deniyor, daima yeni, özgün araştırmalar peşinde koşuyor

ve “nitelikli bir kaynak” sunmaya çalışıyoruz Bursa sevdalılarına…

*

Tarihsel süreç içinde Bursa’nın Yörükleri…

Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük payı olan Yörükler, Bursa’nın pek çok köşesine damgasını vurmuş bir halk… Şehrimizin tarihi binalarında, kilim motiflerinde, süslemelerde, yazıtlarda izleri var. Bursa’nın dağ yöresi, Yörük kültürünün ürettiği değerlerle dolu. Bugün Keles, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ilçelerine bağlı köylerin çoğunu Yörüklerin kurduğu biliniyor. Bu özelliğiyle Bursa dağ yöresi, bir anlamda Osmanlı’nın kültürel nüvesi (özü), Yörük ve Türkmen beldesidir. Uludağ’ın görünmeyen arka yüzü ise, çevreye serpilmiş Yörük köyleriyle bir kültür atlasıdır. Araştırma dosyamızda Yörükleri, inancından müziğine, geleneğinden folkloruna kadar her yönüyle tanıyacaksınız. Yusuf Oğuzoğlu, Mustafa Cemiloğlu, Nilüfer Alkan Günay, Özlem Doğuş Varlı, Hülya Taş, Hacer Karabağ, Mine Ersevinç, İsmail Yaşayanlar, Raif Kaplanoğlu, Özer Güleç gibi akademisyen ve araştırmacıların metinleri, Yörüklerin renkli dünyasına götürecek sizleri.

*

Bursa seyahatnameleri serimizde bu sayı, tanınmış Fransız seyyahı Adalbert de Beaumont’un “1851 Bursa Seyahatnamesi”ni sunuyoruz.

Dergimizin okurları için Türkçeye ilk kez çevrilen bu seyahatname, 19. yüzyıl Bursa’sından unutulmayacak şehir ve insan manzaraları getiriyor önümüze. Beaumont’un belge değerindeki çarpıcı gözlemleri, ilginç betimleme ve tespitlerini okurken bambaşka bir Bursa’da dolaşacaksınız…

Ayrıca, 1880’lerde Bursa’da Fransız Konsolos Vekili olarak bulunan Edmond Dutemple’ın Türkiye’nin Asya Kesiminde adlı kitabından ilk kez çevrilen bir bölüm sunuyoruz ilginize.

Bitmedi!..

Bursa’nın yakın tarihinden birçok konu daha, zengin görseller eşliğinde sizleri bekliyor sayfalarımızda. 28 Mayıs günü Olay ile birlikte bayilere dağıtılacak olan Bursa’da Yaşam, yaklaşık 244 sayfa olarak hazırlandı.

Bursa’da Yaşam’ın arşivlerde saklanacak Mayıs 2019 sayısını bayinizden istemeyi unutmayın.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X