Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Temeli… 28 Kasım 1935’te atılan, 2 Şubat 1938’de açılışını Atatürk’ün yaptığı Merinos yünlü kumaş üretimiyle Türkiye’de ve Bursa’da tekstilin temeli oldu.
Anımsıyoruz da…
Çocukluk yıllarımızda, Bursa’da yaşayanların çalışmak istedikleri iki büyük fabrikadan ilki Merinos, ikincisi İpekiş’ti.
Merinos’un, kentleşme ve sosyal yaşama da önemli katkıları oldu.
Örneğin…
Bursa’nın ilk yapı kooperatifi Merinos çalışanları tarafından kuruldu. Bugünkü Darmstad Caddesi’nin olduğu bölgede; tamamı bahçeli tek katlı, iki katlı ve dört katlı Merinos evleri kente yeni yaşamı öğretti.
İlk yemekhane Merinos’ta açıldı. İlk itfaiye burada kuruldu. Bursa’nın ilk balo salonu da Merinos’taydı.
İlk istihsal, yani tüketim kooperatifi uygulaması Merinos’ta başladı. Çalışan aileleri için işyeri hekimliği uygulanan ilk yer de Merinos’tu. Kurumsal ilk futbol kulübü Merinos’ta kuruldu, stadı da yapıldı.
Yanı sıra…
Teksif, işçiler tarafından Merinos’ta kuruldu. En büyük işçi konfederasyonu Türk-İş de Teksif’ten, dolayısıyla Merinos’tan doğdu.
İşte…
Sanayide öncülüğü ve istihdamıyla, kentin kültürel ve sosyal yaşamına katkısı olan Merinos 2004’te kapandı, arazi Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.
Yeni gelişmeyi…
ANAP’ın son Osmangazi İlçe Başkanı ve 31 Mart seçiminde DP Osmangazi Adayı olan Önder Ersoy okuduğu haberlerden aktardı:
“Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Merinos’un isim hakkı satışa çıkarılmış.”
Bu durumu…
“Bursa’nın anılarını silmeye yönelik” kabul eden Ersoy, karara tepki gösterdi ve vazgeçilmesini isterken, “Eğer engellenmezse, Kültür Merkezi’nde bile Merinos adı kullanılamayacak” dedi.
Açıkçası…
Bursa için bu kadar değerli olan, kente katkısı bu kadar fazla olan Merinos’un isim hakkının satılacak olması içimizi sızlattı.
Çünkü, kente mal olmuş markanın özelleştirilmeyip korunması gerekiyor.
Merinos’a kıymayın!
Merinos’un isim hakkı BTSO’ya yakışır
Duyuruya göre…
Sümer Holding’in bünyesinde bulunan Bursa Merinos (Türk Malı) ile Merinos markaları Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme Başkanlığı tarafından satılacak.
İlgilenenler 12 Eylül’e kadar tekliflerini verebilecekler.
Bursa olarak…
İçinde Büyükşehir Belediyesi’nin de yer alacağı kent konsorsiyumu oluşturulup satışa katılınabilir.
Buna öncülük etmek Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na yakışır.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…