Aydın, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Yerel yönetimlerin yatırım amaçlı dış finans kaynaklarından temin ettiği kredilerin geri ödemisinde döviz artışları büyük sıkıntı.
Dün hareketlenen döviz piyasası belediyelerin borçlarını bir günde milyonlarca lira daha artırmış oldu. Dün döviz kurunda yaşanan yüzde 7’lik artış aynı oranda belediyelerin borçlarını da büyütmüş oldu.
Örneğin; aklımıza gelen ilk yeni borçlanma BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Avrupa Yatırım Bankası’ndan temin ettiği 150 milyon Euro’luk kaynak. O kredi, Bursa Su Temini projesinde Çınarcık Barajı’ndan kente su getirilmesi amacıyla ve altyapı yatırımlarında kullanılmak için temin edilmişti. Kredinin bir günde sadece ana parasındaki artış ürkütücü boyutlarda. Buna faizler dahil değil. 24 lirayı geçen Euro BUSKİ’nin borcunu da bir günde katlamış oldu.
Sadece BUSKİ’nin değil, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı diğer dış kredi borçları da bu vesiyleyle yükselmiş oldu.
Dövizle borçlanmanın dezavantajı maalesef bu.
Ancak, yatırım yapabilmek için de bazen dış kredi kuruluşlarına başvurulabiliyor.
İller Bankası kaynaklarının yerel yönetimlere yeterli gelmediğini biliyoruz. Bu amaçla başvurulan dış kredi kuruluşları ve yerli bankalardan alınan kredi maliyetlerinin de az olmadığı bir gerçek.
Dövizdeki bir liralık kıpırdamanın belediyelerimizin borç yükünü artırdığı zor bir dönem yaşanıyor. Bunun yakın gelecekte su faturalarına da artış olarak yansıması söz konusu.
Aksi halde, kredi dilimlerinin geri ödemesinde sıkıntı yaşanacaktır.
Bu artış sadece Bursa’yı değil, bu yolla yabancı kaynaklardan borçlanan tüm yerel yönetimleri de karar kara düşündürecektir.
Kredileri geri ödeyebilmek için öz kaynağı daha çok kullanmak zorunda kalacak belediyelerimizin yatırım harcamalarında da kısıntıya gitmeleri gündeme gelebilir. Bu da hedeflerin ve vaatlerin ötelenmesi anlamına geliyor.
Umarız, dövizdeki hareketlilik sakinleşir ve geri döner. Aksi halde, belediyeler kadar, küçük esnafı ve yurttaşı da sıkıntıya sokacak bir kıpırdama ile karşı karşıyayız.
Devletin ilgili kurumlarının müdahalesiyle döviz piyasaları sakinler mi bilmiyoruz ama umarız bunun olumsuz bir toplumsal faturası olmaz.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın’ın yazısının tamamı için tıklayın…