Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Günümüzde… Bursa tercihini sanayiden yana yaptı ve Türkiye’nin üreten kenti oldu. Oysa, Bursa’nın tarihinde ticaret var.
Hem de…
İpek Yolu güzergahında, Bizans’tan bu yana ticaret kenti olarak gelişti.
Nitekim…
530 yıl önce dünyanın ilk alışveriş merkezi olarak inşa edilen Koza Han, ipek ticaretinin merkezi oldu. Bugün çevresi açılarak ortaya çıkarılan Hanlar Bölgesi planlaması ve işleviyle Bursa’ya vurulan ticaret kenti damgası oldu.
Bursa Çarşısı model olarak Osmanlı tarafından Balkanlar’a götürülüp Saraybosna, Üsküp, Gümülcine gibi kentlerde aynısı kuruldu.
Yine…
Osmanlı’nın ilk döneminde dağ köylerinden ürünlerini getirip satan çiftçiler için Ulucami karşısında, surlara yakın yerde, kalenin altı anlamına gelen Tahtakale Çarşısı kuruldu.
Uzun yıllar…
Bursalılar burada doğal gıda alışverişi yaptılar, ama çarşının ortasında bulunan ve bir dönem hal olarak kullanılan binada 1998’de yangın çıktı.
İşte…
Geçmişte iki kez Bursa’nın bu tarihi çarşısının çevresinin açılması tartışıldı. Ekrem Barışık ve Erdem Saker istediler, ama Sümerbank binasına takıldılar.
Bu dönemse…
Hanlar Bölgesi’nin çevresinin açılması Tahtakale için de umut oldu.
Konuyu da…
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya’nın önerisi olarak Olay’daki köşesinde meslektaşımız İhsan Aydın gündeme getirdi.
Ardından…
Kaya ile birlikte Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, BUÜ Sosyoloji Bölümü geçmiş dönem başkanı Prof. Dr. Fügen Berkay, TEV Bursa Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan ve Bursa Felsefe Kulübü Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi Koordinatörü Nurcan Özdağlı konuğumuz olduklarında gündemimiz Tahtakale’ydi.
Saker’in önerisi şu:
“Çocukluğumun geçtiği Tahtakale tarihi ve özel bir bölge. Hanlar Bölgesi projesinin uzantısı olarak Tahtakale Çarşısı çevresinin de açılıp yeniden kente kazandırılması çok güzel olur.”
Biz de Erdem Başkan gibi düşünüyoruz.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…
Güzel bir oneri fevkalede olur tarihi bir bütün olarak düşünmek gerekir