Bursa’nın tarihi zenginliği müzelerinde yaşıyor

Kenti tüm değerleriyle geleceğe taşıyan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirasa yönelik çalışmalarıyla kapılarını açan 19 müze yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Bursa’nın tarihi zenginliği müzelerinde yaşıyor

Bursa’nın kültürel çeşitliliğini tanıtmayı ve geçmişin zenginliğini gelecek nesillere taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki 19 müze, 2018 yılının ilk 6 ayında 550 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Müze Kent’ olarak nitelendirdiği Bursa’da kültürel mirasın yaşatılması için gereken tüm çalışmaların yapıldığını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, müzelerin önemine işaret ederek, “Tarihi dokusu ve eşsiz değerleriyle, Müze Kent Bursa’mızın her köşesi hâlâ keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. Bu hazinenin gün yüzüne çıkmış birçok eseri ve anısı, Bursa’mızın müzelerinde ziyaretçilerini bekliyor” dedi.

muze-2.jpg

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Müzeni Seç Tarihi Keşfet’ kampanyası kapsamında müzelere ilginin daha da artması hedefleniyor.

REKOR CUMALIKIZIK’TA

El yazması asırlık Kur’an-ı Kerim ve Osmanlı dönemine ait köy hayatına ilişkin materyallerin bulunduğu Cumalıkızık Köyü Müzesi, 94 bin kişi ile 2018’de en fazla ilgi çeken müze oldu. Karagöz ve Hacivat gölge oyunu figürlerinin yer aldığı Karagöz Müzesi’ni ise yaklaşık 81 bin kişi ziyaret etti.

muze-1.jpg

Birbirinden iddialı ve özel sergilere ev sahipliği yapan Bursa Kent Müzesi de bu yılın ilk 6 ayında 46 bin 500 kişiyi ağırladı. Merinos Tekstil ve Sanayi, Bursa Vakıf Kültürü ve Göç Tarihi müzeleri de ilk 6 ayda yaklaşık 47 bin kişiye ev sahipliği yaptı. Hünkar Köşkü, Merinos Enerji ve Bursa Bıçak müzelerini yaklaşık 20 bin kişi gezdi. Aktopraklı Höyük Bursa Arkeopark Açık Hava Müzesi, Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, Bursa Yaşam Kültürü Müzesi, Aksu Köyü Müzesi 2018’de ilgi çeken mekânlar arasında yer aldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından nitelikli ve kaliteli bir neslin yetişmesi hedefiyle şehre kazandırılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (Bursa BTM) ise 2018’in ilk 6 ayında yoğun ilgi gördü. 2017 yılında toplam 160 bin kişinin uğradığı Bursa BTM, bu sene 102 bin kişiyi ağırladı.

muze-3.jpg

TÜRBELER DOLUP TAŞIYOR…

Bursa’daki külliyeler, ören yerleri ve türbeler de 2018 yılında en çok ziyaretçi çeken merkezlerindendi. Osmangazi, Orhangazi, 1. Murat, Yıldırım Beyazıt, Yeşil Türbe ve Hazreti Üftade Tekkesi ile Muradiye Külliyesi, 2017 yılında 2 milyon kişiyi ağırladı. Tarihi mekânlar 2018’in ilk 6 ayında yaklaşık 810 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Osmangazi ve Orhangazi türbeleri 365 bin kişiye ev sahipliği yaparken, Yeşil Türbe ise 344 bin kişi tarafından gezildi.

Bursa’da her alanda olduğu gibi müzecilikte de öncü bir şehir olduklarını dile getiren Başkan Aktaş, şunları söyledi: “Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde şu anda faaliyet gösteren 19 müzemiz var. Her biri farklı konseptler ile tarihimize, kültürümüze, gelenek ve göreneklerimize, bilgi birikimimize ışık tutuyor. Müzelerimiz, sanayi tarihimizden köy kültürüne, arkeolojik bulgulardan Karagöz değerimize, tekstilden bilim ve teknolojiye kadar geniş yelpazede hizmet veriyor. Bursa müzelerinin ortak hedefi, kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmektir. Bu gaye doğrultusunda, Bursa ile ilgili her türlü belge, eşya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtları buralarda tutuluyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X