Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Tarihi… 8 bin 500 yıl öncesine giden, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’nın kent merkezi için yoğunluk yakınmaları varken, terkedilmiş şehir gibi oldu.
Nitekim…
Trafik sıkışıklığına çözüm aranan Atatürk ve Altıparmak caddeleri artık en tenha yollar.
Biz de…
“Tarihi kent merkezini eski cazibesine nasıl kavuşturacaksınız?” sorusunu Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a, konuk olduğu Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlarla Yüz Yüze programında yönelttik.
Verdiği cevabı…
“Kentin üstündeki tozu alıp, İpek Yolu Aksı’yla da cazibe merkezi yapacak” başlığıyla 16 Ekim Çarşamba günü yayınladık.
Gördük ki…
Bu soru, Bursa için dertlenen özelliğini bildiğimiz, ulaşımdan kentleşmeye sorunlara kafa yorup çözüm üreten Feridun Tetik’i de heyecanlandırdı.
Önce şu iki noktayı anımsattı:
Bir…
“Çocukluğumda Kütahya ve Eskişehir’den insanlar Bursa’ya kaplıcalara ve gezmeye gelirdi. Kaplıca kenti Bursa kendini yenileyemediği için termal turizmde liderliği Afyon’a kaptırdı.”
İki…
“Uludağ Üniversitesi kampusunu Görükle’ye taşıyınca öğrencilerle diyalog kuramadı. Halbuki Eskişehir üniversiteleri öğrenci-kent ilişkisini doğru kurduğu ve ‘Porsuk Çayı Temiz aksın’ söylemini eyleme dönüştürdüğü için günümüzde Bursalılar Eskişehir’i gezmeye gidiyorlar.”
Ardından…
Bursa 2050 Çevre Düzeni Planı şekillenirken öneride bulundu.:
“Nilüfer’de Bursa Uludağ Üniversitesi, Yıldırım’da Bursa Teknik Üniversitesi, Mudanya’da Mudanya Üniversitesi var. Bursa’nın merkezi ve Osmanlı’nın kurulduğu Osmangazi’de üniversite yok. Osmangazi’deki tarihi mekanlara Osmangazi Şehir Üniversitesi yakışır. Osmangazi’nin çehresini de değiştirir.”
Yer de önerdi:
“Eski Akademi binası Osmangazi Şehir Üniversitesi olabilir. Osmangazi Kaymakamlığı da müdürlüklerle beraber Fevzi Çakmak Caddesi’nde eski Emniyet Müdürlüğü arsasına yapılacak binaya taşınabilir”
Fakülteler için sembol binalar
Açıkçası… Bursa için kafa yoran Feridun Tetik’in “Osmangazi Şehir Üniversitesi” önerisini destekliyoruz. Fakülteleri ve yurtlarıyla kent merkezini canlandırır.
Tetik de…
Önerisini fakülteler için uygun binaları anımsatarak geliştirdi:
“Muradiye’de Faruk Saraç’ın kullandığı tarihi binalar Mimarlık, İpekiş fabrikası Mühendislik, Arçelik’ten önce çamaşır makinası üreten Tolon Fabrikası Sanayi Müzesi olabilir.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…