Bütçe mitingi

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB, Ankara’da 2015 yılı bütçesini protesto etmek için miting düzenledi. Mitingde ‘Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün’ sloganları atıldı.

Bütçe mitingi

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun

(KESK) çağrısı üzerine, 2015 yılı Bütçe Kanun Tasarısı’nı protesto amacıyla miting yapıldı.

Burada katılımcılara seslenen KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, ‘Savaşa karşı, barış ve kardeşlik vaazı verenler suçlu ilan edilip, görevden alınıyor. Yine de utanmadan bütçeden en çok harcamanın personel giderlerine ayrıldığını söylüyorlar’ diye konuştu. Hükümetin politikalarını eleştiren Özgen, şunları kaydetti:

MEMUR-SEN’E TEPKİ

‘Asgari ücrete günlük 1 lira, Diyanet’e ve savaş harcamalarına neredeyse diğer tüm bakanlıkların harcamasına denk bir pay. İmamlar cüzdan ve vicdan arasına sıkışmış durumda vaazlar veriyor. 2014 yılı kayıplarımız en az yüzde 23 dolayındadır. Bu kayıpların vebali hükümet kadar, hükümetin memur kolu olan konfederasyonundur. Bireysel ikballeri için milyonlarca emekçinin haklarını sattılar, peşkeş çektiler. Toplu sözleşme masası artık işyerleridir, emeğin üretildiği yerlerdir. Yeni bir satış sözleşmesine izin vermeyeceğiz. Kayıplarımızın telafisi için an be an mücadelemizi yükselteceğiz.’

İŞÇİYE Mİ YOK?

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, hükümetin tasarruflu davrandığı konunun işçi ücretleri olduğunu ifade ederek, ‘İşçiye gelince elleri sıkı. DİSK olarak bir sloganımız var: Asgari ücret 1800 net’ ifadelerini kullandı. 

Beko, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu, asgari ücretle ilgili 4 ayrı hesap yaptırdıklarını belirterek, ‘Hepsinde de aynı sonuca ulaştık, asgari ücret net olarak bin 800 lira olmalıdır’ dedi. Asgari ücretin Türkiye’deki tüm ücretleri ve pazarlık süreçlerini etkilediğini vurgulayan Beko, şöyle konuştu:

MADEM BÜYÜYORUZ

‘Bu hükümet büyüme rakamlarıyla çok övünüyor. Ekonomi büyürken, biz alınteri döküyoruz. Çalışırken biz hastalanıyor, biz sakatlanıyor, biz ölüyoruz. Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, bizim ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden payımızı alsaydık şimdi asgari ücret bin 800 lira olacaktı. Bin 800 liranın altında ücret işte bu nedenle kabul edilemez.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X