BUÜ’de yeni dönem projeleri yine ödenek bekleyecek

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 2020 yılı bütçesi, yüzde 9 artışla 662 milyon TL olarak açıklandı. Sadece personel gideri 500 milyon TL’yi geçen BUÜ’de yeni dönem projeleri yine ödenek bekleyecek.

BUÜ’de yeni dönem projeleri yine ödenek bekleyecek

HATİCE DAL

Orta Vadeli Mali Plan’da üniversitelere ayrılan ödenekler açıklandı. Türkiye genelinde 128 üniversitenin bütçesi toplam 36 milyar 63 milyon 886 bin TL olarak belirlendi. 80 bin öğrencisi olan Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ise 2020 yılı yatırım bütçesinden 662 milyon 814 bin TL alacak. Geçtiğimiz yıla göre bütçenin yüzde 9 artmasına rağmen bu oran, BUÜ’nün planladığı 2020 yılı yatırımları için yetersiz… 420 milyon TL’lik bütçesiyle projesi tamamlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması talimatı verilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi inşaatı için de yeni yılda adım atılamayabilir.

REKTÖR: ÇABALAYACAĞIZ…

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, 2020 yılı bütçesi için Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan kendilerinin 680 milyon TL talep ettiklerini, 662 milyon TL aldıklarını söyledi. 76 bin öğrenciye sahip olduklarını ifade eden Kılavuz, şöyle konuştu: ‘‘Ortaya çıkan rakamın beklentilerimizi karşılayamadığını söyleyebilirim, bu işin kötü tarafı. Ancak Türkiye’nin iktisadi şartları göz önüne alındığında, bir tasarrufa gidildiği görülüyor. Zaten her zaman kurum talepleri ile tespitler uyuşmaz. Devletin imkânı buysa, biz de döner sermaye aracılığıyla ilave imkân oluşturmak için çabalayacağız.’’

YENİ YATIRIMLAR ASKIDA…

Eşdeğer üniversitelere bakıldığında ise, geçtiğimiz yıllara göre bütçedeki artış oranının BUÜ açısından avantajlı olduğuna işaret eden Kılavuz, şu ifadeleri kullandı: ‘‘Yeni yatırımlardan daha çok eksik kalan yatırımları tamamlamak için çaba sarf edeceğiz. Gelirleri artırmak için yeni projeler geliştirmek zorundayız. 662 milyon TL çok büyük gibi gözüküyor ancak yüzde 78’i personel giderleri için harcanıyor. Geriye kalan ufak bir kısımla hangi yatırımı yapabiliriz. Bu kadar büyük bir üniversitede, bu kadarlık bir payla yeni bir şeye başlamanız pek mümkün gözükmüyor. Birkaç istisna dışında yeni proje hayata geçirmek yerine yarım kalan projeleri tamamlamayı düşünüyoruz.”

İLK SIRADA HACETTEPE…

Öte yandan, 128 üniversite için ayrılan 36 milyar 63 milyon 886 bin liralık ödenekten aslan payını 1 milyar 148,7 milyon lirayla Hacettepe Üniversitesi aldı. 1 milyar 147 milyon 520 bin liralık bütçe ödeneğiyle Ankara Üniversitesi ikinci; 1 milyar 46 milyon 547 bin lirayla İstanbul Üniversitesi üçüncü, 961 milyon 561 bin lirayla Ege Üniversitesi 4’üncü, 888 milyon 73 bin lirayla Gazi Üniversitesi 5’inci oldu. Ödenekten en düşük paya sahip üniversite ise, 19 milyon 414 lirayla Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X