Büyüme sürecek yatırımcı kazanacak

Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, ”İstikrar ve güven var. Uluslararası yatırımcıların gelmekten çekindiği eski Türkiye artık yok” dedi.

Büyüme sürecek yatırımcı kazanacak

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türk ekonomisinin büyümeye, bu ülkeye yatırım yapanların da kazanmaya devam edeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tesktil ve Deri Sektör Kurulu tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) düzenlenen ‘Tekstil ve Deride Dönüşüm’ istişare toplantısına katıldı. Buradaki konuşmasında tekstil sektörünün önemi işaret eden Çavuşoğlu, ‘’Güçlü ülkeler güçlü ekonomilerin üzerinde yükselir. Bu açıdan Türkiye’de sizlerin emeğinin, çabasının çok büyük olduğunu ifade etmek isterim. 2018’de daha kararlı bir şekilde yürüyerek bu yakaladığımız büyümeyi asla geriye düşürmeden devam edeceğiz. İnancımız ve kararlılığımız tamdır. Türkiye istikrar içermekte ve güven vermektedir. Türk ekonomisi büyümeye, Türkiye’ye yatırım yapanlar da kazanmaya devam edecektir” dedi.

KÜRESEL PAZARDA SÖZ SAHİBİYİZ

Tekstil sektörünün sanayileşme süreciyle beraber ülkelerin kalkınmalarında çok büyük rol oynadığının altını çizen Hakan Çavuşoğlu, Türkiye açısından bakıldığında da tekstil ve deri sektöründe pazar çeşitlendirilmesi, sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve nitelikli üretim konularının artık dünya çapında kabul gördüğünü söyledi. Çavuşoğlu, sürekli değişen rekabet ortamında sektörün nasıl ayakta kalacağını öğrendiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’İhracat odaklı büyüme hedefiyle uluslararası mevzuat uyumunu sağlamış, kalite ve verimlilik noktasında dünyada iddialı bir noktaya ulaşılmıştır. Küresel pazarda bizi ön sıralara taşıyan ve ülkemizin imajını güçlü kılan tekstil, entegre üretim yapısı sayesinde Türkiye ekonomisinin ve ihracatının lokomotif sektörlerinden olmuştur. Türkiye tekstilde küresel pazarsa önemli bir söz sahibidir. 2017’de ihracat hedefi 157,1 milyar dolar ile aşılmış olurken, en fazla ihracat yapılan ikinci sektör de 17 milyar 45 milyon 360 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon olmuştur.”

GİRİŞİMCİ RUHU KİMSE DURDURAMAZ

Hakan Çavuşoğlu, bir yandan ihracatı artıracak diğer yandan gereksiz ithalatı önleyecek tedbirlerle yola devam etme arzusunda olduklarını vurguladı. Modern dünyanın sanayi 4.0’ı uygulamaya başladığı günümüzde, tekstil sektörünü geleneksel yöntemlerden daha yenilikçi hamlelere yöneltme ihtiyacı doğduğunu anlatan Çavuşoğlu, ”Bu geçiş esnasında üniversite-sanayi işbirliği, Ar-Ge, tasarım, nanoteknoloji, inovasyon, marka ve girişimciliği çok önemli bulduğumu ifade etmeliyim. Geleceğin dünyasına birlikte hazırlanmak ve yeni Türkiye’yi büyütmek üzere bir aradayız… Girişimci bir ruhu kimse durduramaz. Hükümetimiz her zaman girişimcilerden yana tavır almış, iş dünyamızı güçlendirmenin yollarını aramıştır. Bu sayede uluslararası yatırımcıların gelmekten çekindiği o eski Türkiye artık yok. Türk ekonomisi o denli sağlam temellere dayanıyor ki, gerek 15 Temmuz darbe girişimi gerekse bölgemizdeki çalkantılar dünya finans sistemindeki sorunlar da ekonomimize etki etmiyor. Türkiye dinamik girişime açık ve üretken bir özel sektöre sahip olmasının avantajıyla yolunda daha da hızlı ilerlemeye devam edecektir.”

TEKSTİL ÖNEMİNİ KAYBETMEZ

MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Mustafa Gürses, toplantının açılışındaki konuşmasında tekstil sektörünün hiçbir zaman önemini kaybetmeyeceğine vurgu yaptı. Nitelikli üretimde zorlandıklarını belirten Gürses, ‘’Bunun için de Ar-Ge merkezlerimizi kuvvetlendirme noktasında devletimizin büyük desteği var. Bursa’da 4-5 sene önce Ar-Ger merkezi sayımız 20 civarındaydı. Şuan 88 Ar-Ge merkezimiz var. Bu, Bursa için çok büyük bir rakam ama maalesef tekstille ilgili olan çalışmalarımız 10 civarında. Demek ki bizim özel sektörümüzün Ar-Ge merkezlerine önem vermesi ve bu konuda çalışması lazım. Bunu da yapacağız” ifadelerini kullandı.

BURSA ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, ‘’Türkiye’nin yeni kalkınma hamlesinde Bursa’nın merkezinde olduğu Marmara Havzası’nın çok önemli rolleri üstleneceği döneme giriyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, Osmanlı döneminde en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Bursa’nın bu özelliğini şimdi de olanca hızıyla devam ettirdiğini vurguladı. MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Şahin de, bir çok sektörde sanayi 4.0’ın yaşanmaya başlandığını, tekstilin de bundan nasibini alması gerektiğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X