Buzağı ölümlerine karşı aşılama hamlesi

Buzağı ölümlerini en aza indirmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yeni bir aşılama çalışması başlatıldı. Gebe hayvanlar e.coli bakterisine karşı aşılanıyor.

Buzağı ölümlerine karşı aşılama hamlesi

GÜRHAN ADANA

Tarım ve Orman Bakanlığı, buzağı ölümlerini en aza indirmek amacıyla yeni bir aşılama çalışması başlattı. Bakanlığa bağlı müdürlükler tarafından gebe hayvanlar e.coli bakterisine karşı aşılanıyor.

Buzağı ölümlerine neden olan e.coli bakterisine karşı, doğum yapmasına 2 aydan az süre kalan gebe hayvanların aşılanmasına başlandığını belirten Yenişehir Tarım ve Orman Müdürü Hakan Aranmaz, ‘Gebeliğin son dönemindeki hayvanlar, Müdürlüğümüz veterinerleri tarafından aşılanıyor.

Bu aşılama çalışması Bakanlığımız tarafından ülke genelinde ilk kez gerçekleştiriliyor. Buzağı ölümlerinin yüzde 5’in altına çekilmesi ve hayvancılığın ekonomik kayıplarının azaltılması hedefleniyor’ dedi.

ÇALIŞMALAR SÜRECEK…

Ülke genelindeki buzağı ölümlerinin başlıca nedenlerinden birinin e.coli bakterisinin neden olduğu ishalden kaynaklandığını anlatan Aranmaz, aşılama sonucunda anne karnındaki buzağının e.coli bakterisine karşı bağışıklık kazandığını ifade etti. Aranmaz, aşılama çalışmasının yıl boyunca belirli aralıklarla sürdürüleceğini kaydetti. Halen yıl boyunca hayvanların şap, brucellosis, sığır çiçeği aşılarının Tarım ve Orman Müdürlüğü veterinerleri tarafından yapıldığını belirten Aranmaz, bunlara e.coli aşısının da eklenmiş olduğunu vurguladı. 

ÖNLEM ALINMALI…

Yetiştiricilerin, hayvanlarını aşılatmalarının yanı sıra hayvan barınaklarında başka önlemler de alabileceğini dile getiren Hakan Aranmaz, ‘Yeni doğan buzağılar, annenin bulunduğu ortamdan yalıtılmalıdır. Buzağılar barınağın başka bir bölümüne alınmalıdır. Bu imkan yoksa, yavrular en azından annenin bulunduğu bölümden saman balyalarıyla oluşturulan setin diğer bölümünde büyütülmelidir’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X