Çağlar’ın Başkanlık öngörüsü

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreniyle yeni bir dönemin başlangıcına tanıklık ettik. Yeni sistemin işaretlerini Devlet eski Bakanı Çağlar 1991 yılında vermişti.

Çağlar’ın Başkanlık öngörüsü

Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü yazısında Cavit Çağlar’ın o dönemdeki düşüncelerini ve öngörüsünü şu satırlarla anlatıyor:

Türkiye’nin yeni sistemini çeyrek asır önceden gördü 

Pazartesi günü… Televizyon başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin törenini, sonra da Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen göreve başlama törenini

izlerken yeni bir dönemin başlangıcına tanıklık etmiş olduk.

Bir yandan da…

İki tören boyunca, Türkiye’nin yeni bir yönetim sistemine duyulan gereksinim olarak bu

sütunlardan Olay okuyucularına aktardığımız düşünceler gözümüzün önünden geldi geçti.

O düşünceler…

Bir dönem Türkiye’nin en etkili siyasetçileri arasında yer alan, DYP-SHP koalisyonunda dönemin Başbakan’ı rahmetli Süleyman Demirel’e en yakın isim olarak hükümetin 2 numarası kabul edilen Cavit Çağlar’a ait.

Daha açık söylemek gerekirse…

Törenler süresince, Çağlar’ın geçmiş yıllarda bugünkü yönetim sistemini anlatan siyasi önerilerini anımsadık.

Örneğin…

Eylül 1991’de, henüz DYP Bursa Milletvekili ve Genel İdare Kurulu Üyesi iken yaptığımız söyleşide “İktidara yürüyen bir parti, iktidar programında acaba ilk iş olarak neleri düşünüyor?” sorumuza Çağlar şu cevabı vermişti:

“21 Ekim günü ilk işimiz Anayasa’yı değiştirip halkın Cumhurbaşkanı’nı seçmesini sağlamak olacaktır.”

Ardından…

Ekim 1994’te, İstanbul’da yapılan ve Marmara Grubu’nun düzenlediği Taksim Toplantıları’nda izlediğimiz Çağlar’ın konuşmasında Türkiye’de ilk kez ortaya koyduğu önerileri aktarmıştık:

Yazının tamamı için tıklayın… 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X