Casus krizi 

CIA’nin Kremlin’de çalışan ve yıllarca önemli bilgiler gönderen bir casusunu 2017 yılında Rusya’dan acil olarak çıkarmak zorunda kaldı.  CNN kanalına göre Trump’ın casusun kimliğini Putin’e söyleyeceğinden korkuldu.

Casus krizi 

Hem Rusya ile ABD arasında hem de Amerikan Başkanı Donald Trump ile CIA arasında, casus filmlerini aratmayan bir ‘köstebek’ krizi yaşanıyor. 

The New York Times (NYT) gazetesi ve CNN haber kanalının haberine göre,  Rus hükümeti içinde bulunan ve ABD’ye bilgi aktaran bir casus, Başkan Trump’ın ‘yanlış istihbarat politikası’ nedeniyle geri çekildi. Söz konusu karar,  Trump’ın mayıs 2017’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile Oval Ofis’te yaptığı toplantıda, Suriye’deki DEAŞ hakkında İsrail’den aldığı gizli istihbaratı paylaşmasının ardından alındı. Trump’ın toplantıda bu gizli bilgiyi paylaşması, Rus hükümeti içindeki casusun da deşifre olabileceği endişesi doğurdu ve dönemin CIA Direktörü Mike Pompeo, üst düzey yetkilileri uyardı.

YILLAR ÖNCE TARAF DEĞİŞTİRDİ

Kremlin’de görevli olan ve Oleg Smolenkov olduğu sanılan şahıs, NYT gazetesine göre, yıllar önce CIA hesabına çalışmaya başladı.

Henüz orta düzey görevdeyken CIA safına geçen Rus yetkili, ardından hızla yükselişe geçti ve nihayetinde Kremlin’in en üst düzeyine erişimi olan etkili bir pozisyona geldi. Ancak 2016 ABD başkanlık seçimine Rusya’nın müdahale ettiğine dair kanıtlanamamış iddiaların peşine düşen Amerikan medyası, başkan seçilen Donald Trump’ın Rusya ile ilişkilerini ortaya çıkarmak için çırpınırken CIA’in Kremlin kaynaklarının ayrıntılarını kurcalamaya başladı. Ve CIA’in Kremlin’deki adamı da spot ışıklarının altında kaldı. 

ÇİFT TARAFLI AJAN

Medya ilgisi karşısında CIA, Kremlin’deki adamını Rusya’dan çıkarmak zorunda olduğuna karar verdi. Ancak kaynak, 2016’da yapılan ilk teklifi ailesiyle ilgili endişeleri gerekçe göstererek reddetti. Bu gerekçeyi kabul etmeyen CIA, kaynağının çift taraflı ajan olduğundan şüphe etti. Bunun üzerine Langley’deki merkeze gönderdiği tüm istihbarat çifte denetimden geçirildi. 2017’de Rusya’dan çıkması için CIA yeniden baskı yaptı ve bu kez kaynak kabul etti. 
Casusun önce Karadağ’a ailesiyle birlikte  gittiği ve CIA ajanları tarafından buradaki NATO üssüne götürüldüğü bildirildi. 

Rus casusun şu anda ABD’nin Virginia eyaletinde lüks bir evde yaşadığı öne sürüldü. 

CNN’İN HABERİNE TEPKİ

CNN’in haberinin ardından açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, ‘Bu haber sadece yanlış olmakla kalmıyor aynı zamanda birilerinin hayatını da tehlikeye atıyor’ ifadesini kullandı.

 CIA Halkla İlişkiler Direktörü Brittany Barmell ise yaptığı yazılı açıklamada, ‘CNN’in, CIA’nın ölüm-kalım kararları aldığına dair üslubu yanlış’ değerlendirmesinde bulundu.

PARANOYA VE SAÇMALIK

Rusya Dışişişleri’nden üst düzey bir yetkili, CNN’in haberindeki iddiaya ilişkin ‘Tamamen paranoya ve saçmalık’ yorumunu yaptı.  Kommersant gazetesinin ulaştığı Rusya Dışişleri’nden üst düzey bir kaynak da haber için ‘Tamamen bir paranoyanın ürünü ve saçmalık. Trump ve Lavrov arasındaki o görüşme böyle bir saçmalık sonucunu doğurmadı’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X