Çavuşoğlu’ndan Almanya açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman Dışişleri Bakanlığının Türkiye’ye seyahat uyarısı konusunu gözden geçirmesinde fayda olduğunu belirterek “Son gördüğümüz uyarı Türkiye’nin gerçeklerini ve ikili ilişkilerimizin seviyesini yansıtmıyor.” dedi.

Çavuşoğlu’ndan Almanya açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile görüşmeleri öncesinde ortak basın toplantısında, son aylarda kendisi ve mevkidaşı arasında başlayan diyalog ve yakın iş birliğinin ilişkilere yansıdığını gördüklerini ve bundan mutluluk duyduklarını söyledi.

Almanya’da hükümet kurulma kararı çıkmasından dolayı duydukları memnuniyeti de dile getiren Çavuşoğlu, bu kararın sadece, Avrupa’daki önemli rolü herkes tarafından kabul edilen Almanya için değil tüm Avrupa için önemli bir haber olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı ile yapacağı görüşmede ele alacakları konuları şu şekilde sıraladı:

“Yakaladığımız ivmeyi daha nasıl hızlandırabileceğimizi, oluşturduğumuz pozitif ortam ve ilişkilerimizi nasıl güçlendirebileceğimizi, yeni hükümetin kurulmasıyla beraber yeni sayfaları beraber nasıl açabileceğimizi konuşacağız. İki ülke arasındaki ikili mekanizmaların işletilmesi konusunda takvimi de gözden geçireceğiz.”

“Almanya ile Türkiye’nin bölgesel konularda iş birliği çok önemli.” diyen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Balkanların istikrarı hepimiz için önemli. Bu bölgenin ekonomik kalkınması önemlidir ve biz burada birbirimizi rakip olarak görmüyoruz, tersine burada birlikte çok katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bizim bölgemizde Avrupa’yı sonuçlarıyla doğrudan etkileyen sorunların çözümü konusunda da Almanya ile yakın iş birliği içinde olduk. Bundan sonraki süreçte de birlikte çalışmamıza devam etmekte fayda var.”

BMGK’nın Suriye’de aldığı ateşkes kararı

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Suriye’de aldığı ateşkes kararına da değinerek özellikle Doğu Guta’da ihlallerin olduğunu vurguladı. Rejimin ihlalinin kesinlikle durdurulması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, siyasi çözüme ulaşılması arzusunu yineledi. BMGK kararının terörle mücadeleyi kapsamadığını dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrin’de YPG/PKK terör örgütü ile mücadele ettiğini, Almanya’nın da PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiğini hatırlattı.

Suriye’nin toprak ve sınır bütünlüğünün önemine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu konuda Almanya ile görüşlerinin ortak olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı ile Yemen, Libya ve Irak’ın yeniden inşası gibi konuları da birlikte değerlendireceklerini kaydetti.

Alman Dışişleri Bakanlığının Türkiye’ye seyahat uyarısı

Çavuşoğlu, bir soru üzerine, bazı terör saldırıları ve siyasi nedenlerden dolayı Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının geçen yıl ve 2016’da az olduğunu ancak bu sene rezervasyonlarına bakıldığında geçen yıla göre yüzde 80’lik artış görüldüğünü ifade etti.

Türkiye’nin terör saldırılarına karşı aldığı tedbirler neticesinde herhangi bir Avrupa kentinden daha az güvenli olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, Alman vatandaşlarının turist olarak Türkiye’yi tercih etmediği son iki yılda, gerek konfor gerek aldıkları hizmet ve doğal güzellikler açısından Türkiye’yi çok özlediklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Seyahat uyarısı konusunu Alman Dışişleri Bakanlığının gözden geçirmesinde fayda var. Son gördüğümüz uyarı Türkiye’nin gerçeklerini ve ikili ilişkilerimizin seviyesini yansıtmıyor.” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X