Çelik hakkındaki gensoru önergesine ret

HDP’nin, Soma ve Ermenek başta olmak üzere yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması reddedildi.

Çelik hakkındaki gensoru önergesine ret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “2014 yılında madenlerde yaptığımız teftişte 202 maden ocağına durdurma uygulandı. Bunun 106’sı kömür madenleri. Sadece Kasım ayında 68 maden ocağı durduruldu” dedi.

 

Çelik, HDP’nin, kendisi hakkında verdiği, başta Soma ve Ermenek olmak üzere maden kazalarıyla ilgili gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmelerde söz aldı.  

 

Konuşmasına “Politik bir yaklaşım içinde olmayacağımı özellikle ifade etmek istiyorum” diyerek başlayan Çelik, insan hayatı ile ilgili olduğu için konuya, çözüm endeksli bir yaklaşım sergilenmesinden yana olduğunu belirtti. 

 

AK Parti hükümetleri döneminde, onaylanan ILO sözleşmelerini,  AB’ye uyum amaçlı düzenlemeleri, yapılan yasaları, gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası düzeydeki etkinlikleri anlatan Çelik, AB İlerleme raporlarında iş sağlığı ve güvenliği açısından olumlu değerlendirmelere yer verildiğini aktardı. 

 

Mevzuat açısından bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki köklü düzenlemelerin AK Parti iktidarı döneminde yapıldığını söyledi.

 

Madenlerdeki yaşam odalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çelik, “Yaşam odasına ilişkin AB ve ILO kanunlarında düzenleme yok. Bunu açıkça ifade edeyim” dedi. Kömür ocaklarında meydana gelebilecek bir yangın ya da gaz sızıntısında asıl olanın çalışanın biran önce yer yüzüne çıkması olduğunu ifade eden Çelik, bunu sağlayabilecek önleyici tedbirleri içeren yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anlattı. 

 

Gensoru da maden ocaklarının denetimlerine ilişkin de haksız eleştiriler olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

 

“2010’dan bu yana yeraltı kömür işletmelerinde yılda en az iki programlı teftiş gerçekleştiriyoruz. Her kömür ocağı en az iki kez teftiş ediliyor düzenli bir şekilde. Bunun dışında şikayet, ihbar, basında haber varsa bunlar da dikkate alınarak teftişler devam ediyor. 12 yıl içinde 252 bin teftiş yapıldı. İşyerlerine 31 bin kez idari para cezası uygulandı. Toplam idari para cezası 12 yıl içinde, 130 trilyon liradır.”

 

2010 yılından sonra sonuç odaklı ve etkin bir teftiş programı uygulandığına işaret eden Çelik, “2014 yılı içinde maden işyerlerinde toplam 968 teftiş yapıldı. Bu işyerlerinden 493’ü idari para cezası uygulandı. 2014 yılında madenlerde yaptığımız teftişte 202 maden ocağına durdurma uygulandı. Bunun 106’sı kömür madenleri. Sadece Kasım ayında 68 maden ocağı durduruldu” dedi. 

 

2014 yılında inşaat sektöründe de 3 bin 123 teftiş yapıldığını, 2 bin 230 işyerine 22 trilyon lira ceza yazıldığını, bin 803 inşaatın durdurulduğunu belirten Çelik, “Yalnız bir ay içinde 2 bin 87 inşaat denetlendi, bin 646’sı durduruldu. Ve şu anda aradan iki ay geçmesine rağmen bin 174’ü açıldı, 500 inşaat iki aydır mühürlü. Neden mühürlü oluyor? Ben size söylüyorum, 500 inşaat hayati tehlike arz etmesine rağmen, iki aydır halen o hayati tehlikeyi giderici önlem alınmıyorsa, kapalı duruyorsa, suçluyu arayacaksak, suçlunun en önemlisi burada” değerlendirmesinde bulundu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X