Çeltikteki KDV indirimi herkese yarayacak

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, çeltikteki KDV oranının yüzde 8’den 1’e indirilecek olmasının çeltiğin üretimini arttıracağını ve pirincin fiyatını düşüreceğini söyledi.

Çeltikteki KDV indirimi herkese yarayacak

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, partisinin Tekirdağ İl Kongresi’nde pirincin KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e indirecekleri müjdesini verdiğini anımsattı.

KDV indirimiyle çeltik üretiminde kayıt dışılığın önüne geçileceğini ifade eden Yılmazkart, şöyle konuştu: 

“Çeltik sektörü için süper bir karar. KDV’nin yüzde 8 olması çeltikte ciddi bir kayıt dışılığa neden oluyordu. İndirime gidilmesiyle kayıt dışılık ekonomiye aktarılacak. Bu da ülke için kazanç olacak. Bu anlamda çeltik üreticileri adına, Türk çiftçisi adına sayın Davutoğlu’na ve hükümete karar nedeniyle teşekkürlerimizi iletiyorum. Çeltik üreticisi, sanayicisi bu KDV oranından yıllardan beri muzdaripti. Bu karar doğru ticaret yapmaya sevk edecek. Üretimi de ticareti de artık doğru yapılacak.”

Çeltikteki KDV indiriminin rafa da yansıyacağını vurgulayan Yılmazkart, “Çeltiğin tüketimi artacak. Maliyette yüzde 8 artış vardı. Şimdi o otomatik olarak düşecek. Bu da pirincin raftaki fiyatına indirim olarak yansıyacak” dedi.

“Edirne, Türkiye’nin çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor” 

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk de tarımsal ve hayvansal ürünlerdeki KDV oranı dengesizliklerinin, kayıt dışını artırıcı etki yaptığını ifade etti.

Çeltikteki KDV indiriminin hem kayıt dışılığın önüne geçilmesinde büyük etken olacağını, hem de pirincin bulgurla rekabet etmesinin önünü açacağını belirten Öztürk, şöyle devam etti:

“Edirne, Türkiye’nin çeltik üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını karşılıyor. Üreticiler, piyasanın daralmasından dolayı ürünlerini pazarlamakta zorlanmaktadır. Türkiye’de pirinç tüketimi de son yıllarda azalma eğilimi göstermektedir. Özellikle bulgurda yapılan KDV indirimi ile pirinç karşıtı yayınlar bu süreçte önemli bir rol oynadı. Temel gıda sınıfındaki un, şeker, nohut, bulgur, fasulye gibi ürünlerde yüzde 8’den yüzde 1’e inen KDV’nin beslenmede önemli bir yere sahip olan pirinçte de indirilmesi yerinde bir uygulamadır.”

Düzenlemenin kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldırmanın yanı sıra devletin vergi gelirlerini artırıcı etki yapacağına işaret eden Öztürk, “Haksız rekabet engellenecektir. Halkımız daha ucuz fiyata pirinç yeme imkanına kavuşacaktır, hem üretici hem de tüketici kazanacaktır” diye konuştu.

Boyabat Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Nail Ayrancıgil ise  KDV indiriminin çeltik üreticisinin girdi maliyetlerini azaltacağını kaydetti.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar da KDV indirimi için verilen mücadeleyi Başbakan Davutoğlu’nun gördüğünü ve müjdenin sektörü sevindirdiğini söyledi. Balcılar, KDV indirimiyle pirince olan ilginin daha da artacağını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X