Cenaze, cantık ve mezarlık

Her müslüman için ahirete yolculuk öncesinde hellallik almak elzemdir. Cenaze namazını kıldıran imam sorar; “merhumu nasıl bilirdiniz?”…

Cenaze, cantık ve mezarlık

Cemaatin, “iyi bilirdik” demesinin ardından imam bir de şu soruyu sorar; “Hakkınızı helal ediyor musunuz?” Ve cevabı 3 defa tekrar ettirir. Ahirete uğurlanan meftanın ardından yakınları cenazede bulunanlara yiyecek içecek ikram eder. Bu da helalleşmeyi tamamlayan güzel geleneklerimizdendir.

Bugünkü Olay Gazetesi’nin Sözsizde Köşesi’nde yayınlanan yazı, bu güzel geleneğin nasıl daha da güzel hale getirilebileceğine ilişkin dikkat çekici bir öneri niteliği taşıyor. Günay Yumruktay tarafından yönetilen Sözsizde Köşesinde’ki Kemal Başeren imzalı yazıda ikramların mezarlıklar yerine taziye için ayrılmış özel mekanlarda yapılmasının daha doğru olacağı anlatılıyor.

Yetkililere bir vatandaş önerisi

Merhaba. Söz Sizde köşesini sürekli takip ediyorum ve zaman zaman vatandaşın, hemşerilerimizin sesi olan bu köşeye bazen şikâyet, bazen de gözlemlediğim toplumsal olayları yazıyorum. Sizler sayesinde de sesimizi duyurabiliyoruz.

Bursa’nın yerlisi diyebileceğim kadar eski bir Bursalı olarak son yıllarda gözlemlediğim, bazen de yadırgadığım toplumsal bir durumu paylaşmak istiyorum okurlarınızla ve dikkatlerini çekerse yetkililerimizle.

Bazı gelenek ve göreneklerimiz var ki, gerçekten çok güzeldir. Acılarımızı azaltır, sevinçlerimizi çoğaltır.

Bunlardan birisi de, bir yakınımız vefat ettiğinde mahallelinin, komşuların vefat eden ailenin acısını paylaşması, her türlü desteği, yardımı yapmasıdır. 3 gün, 7 gün boyunca cenaze evine komşular tarafından yemek götürülmesi gibi. Gerçi, bu geleneğimizi herkes biliyordur her ne kadar unutulmaya yüz tutsa da, hâlâ uygulanan birçok mahallemiz vardır.

Benim değinmek istediğim husus şu ki: Son zamanlarda çok sıkça rastladığım, üzüldüğüm, yadırgadığım ve bizim geleneklerimize pek de uymayan bir uygulama. Cenazenin defninden hemen sonra mezarlık içinde veya hemen girişinde yapılan ikram. Bu da genelde cantık ve ayran oluyor tabii.

Bakıyorum da, böyle ikramlarda insanlar ya mezarlara basıyor ya yeşillikleri eziyor ya da feci bir çevre kirliliğine sebep oluyor.

Zaten Batı’daki mezarlıklara bakınca bizim mezarlıklarımız kabul edersiniz ki, hiç de öyle bakımlı falan değil. Bir de üstüne çevreye yayılan cantık kokusu ve çöplerin oluşturduğu kirlilik cabası.

Belediyelerimizin çok da güzel bulduğum ve takdir ettiğim uygulamalarından birisi de, cenaze evine bu ikramı kendilerinin yapması. Taziyeye gelenlere belediyelerimiz bu ikramı sağlıyorlar. Defin işlemleri hususundaki hizmetleri zaten herkesce takdir edilmekte.

Cenaze sahiplerinin acısının devletimiz olarak paylaşılması güzel bir davranış.

Öte yandan, Doğu illerimizde gördüğüm ve geleneklerimize daha uygun olan bir uygulamaları var. Taziye çadırı veya taziye evi gibi. Gerekli ikramlar ve taziyeler burada yapılmakta.

Naçizane önerim ve tabii ki öncelikle yetkililerimizin değerlendireceği husus şudur:

Yazının tamamı için tıklayın..

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X