Çiftçi ikinci el biberden umutlu

Birinci dikim biberden umduğunu bulamayan Yenişehirli üretici, ikinci dikim biberlerin hasadına da başladı. Biber çeşitleri kilosu 1,5-2,5 liradan alıcı bulurken, çiftçi ikinci dikim biber üretiminden umutlu.

Çiftçi ikinci el biberden umutlu

GÜRHAN ADANA     

Yenişehirli üreticinin birinci dikim biber çeşitlerinden beklediği kazancı sağlayamadığı ifade edildi. Yenişehirli çiftçiler, ikinci dikim biberlerin hasadına da başladı. İlk gün biber çeşitlerinin kilosu 1,5-2,5 TL arasında alıcı buldu.

Mayıs ayının ilk haftasında dikilen ve haziran ayı sonunda hasat edilen birinci dikim biberlerin kazancının çiftçinin yüzünü güldürmediğini ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘İlk 2 hafta boyunca 1,5-2 TL’den satılan biber çeşitlerinin fiyatı, sonraki günler kademeli olarak düştü.

Birinci dikim biber sezonu 50 kuruş ile 1 TL arasında değişen fiyatlardan kapandı. Dolayısıyla çiftçimiz birinci dikim biberlerden beklediği kazancı elde edemedi. Ancak dün toplanmaya başlanan ikinci dikim biberlerden umutluyuz’ dedi.

İkinci el biber çeşitlerinin haziran ayı sonunda dikildiğini anlatan Aktaş, bu ürünlerin hafta sonundan itibaren hasadına başlandığını kaydetti. İkinci dikim biber çeşitlerinin ilk günkü satış fiyatının ve ürünün kalitesinin çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Aktaş, ‘Kılsivri 2 TL, çarliston 2,5 TL, Demre 2 TL, dolmalık biber 1,5-2 TL’ye satılıyor. Biber çeşitlerinin kilosu 1 liranın altına düşerse zarar ederiz’ diye konuştu.

60 BİN TON ÜRETİM…

Hasadın kırağı yağışının görüldüğü ekim ayının ilk haftasına kadar süreceğini anlatan Aktaş, bir ve ikinci dikim biberlerin 10’ar bin dönümden toplam 20 bin dönüm alanda üretildiğini kaydetti. Toplamda 60 bin ton biber üretimi elde edilmesinin beklendiğini belirten Sadi Aktaş, “16 ihracatçı firma her sezon ilçeye gelip çiftçiden aldığı ürünleri başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa, Hollanda ve İngiltere’ye gönderiyor. Büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösteriyor. Tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara, Bursa gibi illerin hallerine taşıyorlar’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X