Çiftçiye ‘boş senetlere imza atmayın’ uyarısı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erdem, fabrikalarla yapılan tek taraflı sözleşmelerin çiftçinin belini büktüğünü söyledi. 

Çiftçiye ‘boş senetlere imza atmayın’ uyarısı

AYHAN FİDAN

Çiftçinin fabrikalarla yaşadıkları sıkıntılarla ilgili değerlendermelerde bulunan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem ile yönetim kurulu üyeleri, briks ve firenin doğru değerlendirilmediğini ifade etti.Erdem, “Fabrikalarla yapılan tek taraflı sözleşmeler çiftçinin belini büküyor. Çiftçi kardeşlerime sesleniyorum, lütfen boş senetlere imza atmayın’ dedi.

Ziraat Odtası Başkanı Erdem, ‘Bu işin gerçek rakamlarda ve herkesin tatmin olması için fabrikalar ve çiftçiler karşılıklı olarak sözleşme imzalamalıdır. Bu da gerçek olduğu zaman çiftçilerimiz de, fabrikacılarımız da mağdur olmayacaktır. Bizim derdimiz birilerini aşağı çekmek, birilerini yukarı çıkarmak değil. Derdimiz, iki tarafında tatmin olmasından yanadır. Yaptığımız hesaplar, şu anki fiyatlara göre çiftçi, değil ev geçindirmeyi, borcunu bile ödeyemez. Briks ve fire olaylarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

TAM TAAHHÜTLÜ EKİM

Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Düzen de, “Karacabey’de domates tarımında son 3 yıldır iklim şartlarının rutubetli gitmesinden dolayı briksleri düşük gelmekte. Briksin komple kalkmasını istiyoruz. 2017 yılında domates maliyet ortalaması 9 ile 9.5 tona yükseldi. Bunun sebebi briksin düşük olmasından dolayıdır. Çiftçinin domateste para kazanması için 8 ton ortalama üzerinden briks maliyeti hesabı yapılıp, üstüne kar konulmalı, çiftçi zarar etmemelidir. Fabrikaların tam taahhütlü domates ektirmesinden yanayız. Çiftçi arkadaşlarımın, maliyet hesaplarını ve fabrikaların verdiği fiyatları değerlendirerek karar vermesini istiyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X