İhsan Aydın
İhsan Aydın

Çok adayın niyeti acaba meclislere tav olmak mı?

31 Mart 2019 yerel seçimleri için siyasi partilerimizde hazırlıklar devam ediyor.

Öyle görünüyor ki, bu yerel seçimde de en fazla aday adayı başvurusu alacak parti AK Parti olacak.

Bunun sinyallerini siyasi kulislere yansıyan gelişmelerden ve sosyal medya paylaşımlarından görebiliyoruz.

Büyükorhan ve Harmancık gibi Dağ ilçeleri başta olmak üzere kimi ilçelerde şimdiden potansiyel belediye başkan aday adayı sayısının 10’un üzerine çıkacağı dillendiriliyor.

Buna merkez ilçeleri de katabiliriz.

AK Parti’nin Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi merkez ilçelerinde de belediye başkan aday adayı sayısının fazla olacağı konuşuluyor.

Şüphe yok ki, onların içinden sadece biri seçilecek.

Kimi ilçelerde başvuracakların bir kısmının zaten aday yapılmayı beklemeden, Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği adaylığına da tav oldukları tahmin ediliyor.

AK Parti geçmişte bu yöntemi uyguladı.

Bu kez de birden fazla aday adayının çıktığı ilçelerde diğer adaylar Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi yapılır mı bilmiyoruz?

Konuştuğumuz kimi AK Parti ilçe başkanları başvuru takviminin henüz kendilerine bildirilmediğini ama sürecin 5 Kasım’da başlayıp 12 Kasım’da bitmesini beklediklerini söylediler.

AK Parti başvuru takvimini 2014 yerel seçimlerine göre kısa tutacak görünüyor.

Daha evvelki seçimde aday adaylığına niyetlenenlere bir ay gibi bir başvuru süresi tanınmıştı. Bu defa bir haftada bitecek görünüyor.

Öteden beri hemen tüm seçimlerde en fazla başvurunun geldiği AK Parti’nin buradan gelen kaynakla seçim harcamalarının önemli bölümünü çıkardığı biliniyor.

CHP’nin de özellikle elinde bulundurduğu iki ilçeye birden fazla aday adayı başvurusu olduğu görülüyor.

CHP’li isimlerin Mudanya’ya olan ilgisi, burayı adeta kazanılması kesin, çantada keklik bulduklarını gösteriyor.

 

Değişimin yıldönümü 

 

Zaman öyle hızlı akıyor ki, takibi gerçekten zor oluyor.

Malum, AK Parti geçtiğimiz yıl bu vakitler, kendince sıkıntı gördüğü, Türkiye genelinde aralarında Bursa’nın da bulunduğu 10’dan fazla kentte belediye başkanlarını istifa ettirerek, yerlerine belediye meclislerinden ara dönem başkanı seçtirdi.

Elbette, meclislerden kimin başkan olacağına da bizzat AK Parti’nin lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karar verdi.

Bursa’daki o değişimin üstünden de bir yıl geçti.

Geçen yıl Mimar Sinan Mahallesi’ndeki köprü açılış töreninin ardından 23 Ekim’de istifa eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yerine İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da 2 Kasım’da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde başkan seçildi.

Ankara’da Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile birlikte Cumhurbaşkanı’nın huzuruna davet edilen Aktaş, Bursa’nın geçiş dönemi belediye başkan adayı ilan edilmişti.

Altepe’nin görevden ayrılışının, Aktaş’ın da işbaşına gelişinin ardında bir yıllık süre doldu.

Değişim Bursa’ya neler getirdi ya da neler götürdü?

Şimdi, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın önümüzdeki günlerde basın toplantısıyla bir yılı içeren değerlendirme yapması bekleniyor.

Ulaşım başta olmak üzere göreve geldikten kısa bir süre sonra devreye sokulan acil eylem planının yansımalarını, sonuçlarını Bursa kamuoyu ile paylaşma ve kıyaslama yapacağı belirtiliyor.

Aktaş’ın  geçen süreçte uyguladığı tasarruf tedbirleri, personel azaltımı, ulaşımı öncelikli kılışı, su ve toplu taşımada iki kez yaptığı indirimlerle  Ankara’dan takdir gördüğü biliniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X