Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Cumhuriyet Caddesi tramvayına Irgandı-Tophane turizm görevi!

Gerçi… Resmi açılışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programı bekleniyor, ama Osmangazi Belediyesi’nin Bursa’ya en büyük armağanı olan Panorama 1326 Fetih Müzesi gezen herkesi büyülüyor.

Yürüyen merdivenin ilk basamağına 2018 yılı koşullarında adım atanlar, dev kürenin içine girdiklerinde kendilerini bir anda 700 yıl öncesinde buluyorlar ve Bursa’nın fethi sahnesini 6 Nisan 1326 gününün ortamında yaşıyorlar.

Benzer müzeler savaş sahnesi canlandırırken, Panorama 1326 Fetih Müzesi dünyanın barış temalı tek panorama müzesi olarak farkını hissettiriyor.

Zaten…

Bursalı turizmciler de önümüzdeki sürece ilişkin tüm planlamalarını Panorama üzerine yapıyorlar.

Üstelik…

Turist otobüsleri için park yeri planlanan tek müze olan Panorama’yı gezenlerin yaşayan tarihle buluşturulmaları hedefleniyor.

Bunu da…

1.-yazi-icin-osmangazi-belediye-baskani-mustafa-dundar-001.jpgOsmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar şöyle açıkladı:

“Bursa’nın tarih geçmişini ayağa kaldırıyoruz. En eski kent merkezi olan Hisar bölgesindeki düzenlemelerimiz de turizmin ilgisini çekecek.”

Ardından…

Turist otobüslerinin Panorama önüne park edeceklerini vurgulatıp şunu anlattı:

“Panorama’yı gezen turistler Irgandı Köprüsü’ne çıkacaklar. Tarihi yaya aksı olan Irgandı-Kayhan-Çarşı üzerinden Tophane’ye gelecekler ve Hisar Mahallesi sokaklarında Bursa’nın tarihini yaşayacaklar.”

Bu noktada…

Irgandı’dan Tophane’ye yürüyüş aksı uzun bir mesafe. Turistler bu yolu yürüyerek nasıl geçecekler?

Sorunun cevabını Dündar verdi:

“Irgandı-Tophane arası elbette uzun mesafe ve turistin bu kadar yolu yaya olarak geçmesi kolay değil. O nedenle, hat üzerindeki Cumhuriyet Caddesi tramvayından yararlanılabilir. Turistler için de değişik bir yolculuk olur.”

Şunu da ekledi:

“Tarih ve kültür turizmine ilgi gösterenlerin yaş ortalamalarının yüksek olduğunu da biliyoruz. O nedenle, Hisar Mahallesi sokaklarındaki gezi için de akülü golf arabaları düşünüyoruz. Yani turistleri yormayacağız.”

Düşünce heyecan verici.

Gerçekten de, Bursa’nın tarihinin yaşayan mekanlarla solunacağı çok özel bir Bursa turu olur.

 

Nostalji olarak başladı, turizme hizmet edecek

 

2.-yazi-icin-cumhuriyet-caddesi-tramvayi.jpgCumhuriyet Caddesi’ne yapılan ve daha sonra İncirli’ye uzatılan tamvay hattı ilk günden beri hap tartışıldı.

Ulaşıma açıldığında nostalji tramvayı olarak adlandırılan hatta karşı olanların sayısı da az değil. Nitekim, itiraz edenler burada yolcu taşımacılığı olmayacağı düşüncesindeler.

İşte…

Bursa’nın tartışılan ilk tramvay hattını şimdi yeni bir anlayışla turizm görevi bekliyor. Turistler için böyle bir güzergah kurulduğunda, çevresindeki ticareti de olum etki yapması hedefler arasında.

 

Bursa uzay teknolojisinde ilk adımı Saatçilik Okulu ile atacak

 

3.-yazi-icin-mikro-mekanik-teknoloji-okulu-protokul-imza-toreni,-hayrettin-akpinar.jpgGeçen hafta… Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un duyurduğu, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’in de hazır bulunduğu anlaşma aslında bir büyük hayalin gerçeğe dönüşmesinde ilk adımı anlatıyor.

O hayali…

Merkezi İstanbul’da bulunan ve kısa adı TÜSAD olan Tüm Saatçi İşadamları Derneği Başkanı Hayrettin Akpınar’dan dinledik. Akpınar bu kentin esnafı, Pırlant’ın sahibi.

Arşivimize baktığımızda…

6 Mart 2016 günü Akpınar’la sohbetlerimizi şu satırlarla aktardığımızı gördük:

İlk bakışta, Saatçilik Okulu denildiğinde pek fazla ilgi çekmiyor. Fakat mikro mekanik teknoloji öğrettiği için, saatçilikten öteye bir fonksiyona sahip.

Hatta…

Avrupa ülkelerinde bu okuldan yetişenler, mikro mekanik teknoloji gerektiren uzay araştırmalarıyla ünlü NASA dahil her alanda rahatlıkla iş bulabiliyorlar.

O gün Akpınar iki aşamaya dikkat çekmişti.

İlk aşama…

Mikro mekanik teknoloji eğitimi verecek Saatçilik Okulu’nu, ileri teknoloji üretecek TEKNOSAB’a yakınlığı nedeniyle Karacabey’de açmak istemişti. Dünya sat devleri de TEKNOSAB’da fabrika kuracaktı.

Bu okul…

Şimdi Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açılacak. 150 yıllık geçmişiyle en köklü okullarımızdan biri, geleceğe yönelik teknoloji eğitimi verecek.

Büyük bir hayal de gerçekleşecek.

 

Mikro teknoloji yalnızca saatçilik değil!

 

Gerçi… Saatçilik Okulu açılacak olması akıllara “Bursa’da saatçilik çok mu ileri?” sorusunu getiriyor, ama işin aslı öyle değil.

Mikro mekanik teknoloji eğitimi otomotivden havacılığa ve uzay teknolojilerine kadar geniş bir alanı ilgilendiriyor.

Örnek vermek gerekirse…

Hiç saat fabrikası bulunmayan İspanya’da tam 18 Saatçilik ve Mikro Mekanik Teknolojileri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Okulu var. İspanya’nın dünyaya pazarladığı Airbus uçaklarının üretim sırrı da bu okulda.

 

Çohan’ların gururu: Siyaseti bilimi yüksek lisans diploması aldılar

 

5.-yazi-icin-nuray-cohan-ve-recep-cohan-siyaset-bilimi-yuksek-lisans,-sakarya-universitesi.jpgNuray Çohan yıllarca CHP Kadın Kolları’nda siyaset yaptı, Osmangazi İlçe Kadın Kolu Başkanlığı üstlendi. 2011’de CHP Bursa listesinde milletvekili adayıydı. Listenin son sırası olan 18. sırada yer almasına karşın ilk sıradaymış gibi çalıştı.

Recep Çohan da CHP’de siyaset yaptı, bir dönem Osmangazi İlçe Başkanlığı görevini üstlendi. Halen de Osmangazi Belediye Meclisi Üyesi olarak teknik bilgi ve deneyimini paylaşıyor.

İkisi de mimar olan Nuray ve Recep Çohan çifti geçtiğimiz günlerde büyük bir gurur yaşadılar. Bu kez teknik diplomalarının yanına; Sakarya Üniversitesi’nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde birlikte eğitim görerek yerel yönetimler ve şehircilik dalında aldıkları yüksek lisans diploması eklediler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X