D-8’e yeni üye ülke alınmayacak

D-8 Genel Sekreteri Musavi, örgütlerinin yeni üye alımına açık olmadığını belirterek, “Üye ülkelerin liderlerinden oluşan D-8 Zirvesi’nin aldığı karara göre bu sayıyı artırmayacağız” dedi.

D-8’e yeni üye ülke alınmayacak

Gelişen 8 Ülke (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, örgütlerinin yeni üye alımına açık olmadığını belirterek, “Üye ülkelerin liderlerinden oluşan D-8 Zirvesi’nin aldığı karara göre bu sayıyı artırmayacağız” dedi.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde 1997 yılında kurulan ve Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan D-8, üye ülkeler arasındaki ticari ilişkileri arttırmayı hedefleyen hükümetler arası bir yapı olarak öne çıkıyor.

Karar alma mekanizmasının hızlı olması için İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) üreten ekonomileri olan, nüfus ve sanayi bakımından en büyük sekiz ülkesini bir araya getiren D-8, yeni üyelerle genişleyerek bu mekanizmayı yavaşlatmak istemiyor.

Musavi, D-8 üye ülkeleri olarak 1 milyarı aşkın nüfusa sahip olduklarını, bunun da İslam dünyasının yaklaşık yüzde 80’ine tekabül ettiğini söyledi.

Örgütlerinin İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden oluştuğunu, bu yönüyle büyük bir potansiyele sahip olduklarını vurgulayan Musavi, “Gelecekte yeni üye olacak mı’ şeklinde sürekli sorulan bir soru var. Yeni üyeye pek açık değiliz. Üye ülkelerin liderlerden oluşan D-8 Zirvesi’nin aldığı karara göre bu sayıyı artırmayacağız” diye konuştu.

Hali hazırdaki D-8 ülkelerinin İİT’nin de üyesi olduğunu, bu üyelerin, kuruluşunda merhum Erbakan tarafından özellikle seçildiğini anlatan Musavi, şöyle devam etti:

“Bu 8 ülke İslam dünyasının üreten ilk 8 ekonomisi. Üye ülkeler sayının artmasına sıcak bakmıyorlar. D-8’in şu anki stratejisi genişlemeden ziyade derinleşme üzerinedir. Yani kurumsal yapısını güçlendirme, krizlere hızlı cevap verebilme, işbirliğini maksimum düzeye çıkarma, proje uygulama gibi adımlarla mevcut yapıyı güçlendirmeyi hedefliyoruz. İİT’de 57 üye ülke olduğu için çok hızlı ve etkin bir karar alma mekanizması yok. D-8’deki ülkeler İİT’deki 57 ülkenin yüzde 80’ine tekabül ediyor. Bizim amacımız, İİT’deki bu olumsuz durumdan ders çıkarıp kalabalıklığı bertaraf ederek daha hızlı karar almak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X