Darbelere geçit yok! Sonsuza kadar demokrasi

FETÖ’nün darbe girişiminin üzerinden iki yıl geçti. Halkın direnişi nedeniyle başarısızlığa uğrayan darbe girişimi sırasında yaşananlar ise hala hafızalarda.

Darbelere geçit yok! Sonsuza kadar demokrasi

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminin üzerinden tam iki yıl geçti. Halkın direnişiyle boşa çıkarılan darbe girişimi sırasında yaşananlar ise hala hafızalardaki tazeliğini koruyor. Görüntüler, Türkiye’nin önemli bir dönüm noktasından geçtiğini bir kez daha gösterdi. 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece boyunca yaşananlar, ana hatlarıyla şöyleydi:

*Gelen ilk bilgi, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah sesi duyulduğu şeklindeydi. İhbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri arandı. Yetkililer, ‘Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor’ yanıtını verdi.

*Saat 22.00-22.20 arasında Ankara’da Meclis ile Genelkurmay karargahının bulunduğu bölgede, F-16’ların alçak uçuş yapmaya başlaması üzerine tekrar SKHKM arandı ve yine aynı yanıt verildi. Bu sırada askeri birlikler tarafından Boğaz köprülerinde yolların kesildiği haberi alındı. Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Dairesi Başkanlığına, F-16 savaş uçakları ile askeri helikopterle hava saldırısı yapıldı. Ankara ve İstanbul’da bazı noktalarda tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların sokağa çıktığı bilgileri de Koordinasyon Merkezi’ne ulaştı.

SİLAHLI MÜDAHALE TALİMATI…

*Bu bilgilerin ardından Çankaya Köşkü’nde Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Alınan bilgilerdeki tatbikat iddialarında dikkat çeken çelişkiler göz önüne alınarak, 22:10’da havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale talimatı verildi.

*İçişleri Bakanlığı, tüm valilikler ile il emniyet müdürlükleri aranarak, alarma geçmeleri talimatı verildi. Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı’nda, tüm personel göreve çağrıldı. Tüm polislere silahlı olarak görev yapma çağrısında bulunuldu.

*Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a ulaşılmaya çalışıldığı ancak yanıt alınamadığı da kayıtlarda yer aldı. Kısa bir süre sonra komuta kademesinin rehin alındığı yönündeki bilgiler kamuoyuna yansıdı.

‘BU BİR KALKIŞMADIR…’

*Saat 23.05’te Başbakan Binali Yıldırım, NTV’ye bağlanarak, ‘Bu bir kalkışmadır, buna izin vermeyeceğiz’ açıklamasını yaptı.

*Saat 23.00 ile 23.30 arasında Yenimahalle’de bulunan MİT yerleşkesine helikopterle saldırı düzenlenmesi üzerine çatışma çıktı.

*Oran’daki TRT Yerleşkesi’ne giriş ve çıkışları engellemekle görevli polis ekibini aşan darbe girişimcileri, daha sonra TRT binasını işgal etti. Saat 23.50’de TRT spikerine zorla Yurtta Sulh Konseyi’nin bildirisi okutuldu.

*Saat 23.00-00.00 arasında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, vatandaşları, darbe girişimini protesto için meydanlara davet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak, halka sokağa çıkma ve darbe girişimine karşı direnme çağrısında bulunmasının ardından, yurdun tamamında halk darbe girişimine direnmek üzere, meydanlara akın etti.

*Saat 23.55’te İstanbul Atatürk Havalimanı’nda darbe girişiminde bulunanlar tarafından uçuş kontrol kulesine el konuldu ve uçuş trafiği durduruldu.

DARBE GİRİŞİMİ PÜSKÜRTÜLDÜ…

*Saat 01.28’de ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, ‘Komuta kademesi olarak bu girişimi kesinlikle kabul etmiyoruz’ açıklamasında bulundu. Ardından, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, ‘Eşkiyalar başarılı olamayacaklar’ dedi.

*Saat 02.00’de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, minarelerden sela okunması çağrısında bulundu.

*Saat 02.30’u gösterdiğinde MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz, ‘Darbe püskürtüldü’ açıklamasını yaptı. Saat 02.40’da ise TBMM’ye savaş uçağı tarafından iki bomba atıldı.

*Saat 03.39’da Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ikinci kez savaş uçağı ve helikopterler tarafından vuruldu.

TESLİM OLMAYA BAŞLADILAR…

*Marmaris’te kaldığı otelden ayrıldıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanı’na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 04.00’de basın mensuplarının karşısına çıktı.

*Bir yandan saldırılar sürerken, saat 05.45’te Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu’nu basan askerlerin teslim olduğu bilgisi verildi.

*Saat 06.23’te Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne bomba atıldı.

*Saat 06.40’da Boğaziçi Köprüsü’ndeki askerler, teslim oldu. 

*Saat 08.32’de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, götürüldüğü Akıncılar’daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığından alınarak, Başbakanlığa getirildi.

*Saat 09.40’da Genelkurmay Başkanlığından çıkan 200’e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu. Bu dakikalarda ülke genelinde gözaltına alınan Gülen cemat üyesi sayısı bin 563’e ulaştı.

*Saat 12.15’te ise Başbakan Binali Yıldırım, yanına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ı da alarak, Çankaya Köşkü’nde basın karşısına çıktı ve darbe girişiminin başarısız olduğunu açıkladı.

Halk meydanlarda nöbet tuttu

15 Temmuz darbe girişimi, 15 Temmuz 2016 gecesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki kendilerini ‘Yurtta Sulh Konseyi’ olarak adlandıran Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından yapılmaya çalışılan başarısız darbe girişimi olarak tarihe geçti. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından siyasiler, yaptıkları açıklamalarda tehlikenin tam olarak geçmediğini ve ikinci bir darbe girişimine karşı halkın sokak ve meydanlardan evlerine girmemelerini istedi. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca halk geceleri meydanlarda nöbet tuttu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X