Davutoğlu yeni eylem planını açıkladı

Başbakan Davutoğlu, Ekonomide Dönüşüm Programı’nın ikincisini açıkladı. Davutoğlu, “Başbakanlık genelgesi yayınlanacak, kurumlar hediye, plaket sunmayacak” dedi.

Davutoğlu yeni eylem planını açıkladı

Davutoğlu, ”Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm” başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin ikinci basın toplantısını düzenledi. 

Öncelikli Dönüşüm Programları’nın çok büyük ilgi gördüğünü ve kendilerinde de heyecan uyandırdığını ifade eden Davutoğlu, Yapısal Dönüşüm Programları’nın özellikle kriz dönemlerinde orta ve uzun vadeli ekonomik dönüşümleri ortaya koyabilmek ve ülkelerin perspektiflerini, reformlarını belirleyebilmek açısından önemli endikasyonlar niteliği taşıdığını belirtti. 

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldı. 

KURUMLAR HEDİYE PLAKET SUNMAYACAK

Bugün açıklanan programla aslında üretimde verimliliğin artırılmasının amaçlandığını söyleyen Davutoğlu,  yurt içi tasarrufların artırılması yoluyla yatırımların artırılması ve israfın önlemesinin planlandığını ifade etti.

İsrafın önlenmesinin önce kamudan başlayarak sonra bütün topluma yansıması gereken bir süreç olduğunu, son Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuda bir karar alındığını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bundan sonra bir Başbakanlık genelgesi ile bütün kamu kurumlarına yansıtılacak, son yaptığımız ziyaretlerde veya il ziyaretlerinde gördüğümüz çoğu depolandırma problemi bile çıkaran bu plaketler ve hediyelerle ciddi bir israf alanı oluşuyor. Başbakanlık genelgesiyle bundan sonra başta benim yaptığım ziyaretlerde olmak üzere hiçbir ziyarette yerel yönetimler, valilikler veya diğer kurumlar plaket hediye sunumunda bulunmayacaklar. Eğer hediye edilecekse, şahsen genel uygulama halinde bana yönelen hediyeler bağlamında dile getirmiştim, ağaç dikimi, fidan dikimi hediye olabilir, küçük bir belge ile bu fidanların o kişi adına o bölgede dikildiği söylenebilir, o kadarı yeter. Yoksa süslü plaketler, kullanım değeri çok düşük hediyeler veya kişileri öne çıkaran israfa dönük hediyeler bundan sonra kamuda söz konusu olmayacak.”

Görevi bırakan her bakanın ve bürokraside yetkili kişilerin kendilerine gelen hediyeleri, plaketleri ne yapacaklarını sorduklarını ifade eden Davutoğlu, “Bundan sonra bu plaket işine son vermek lazım. Hediye güzel bir şeydir, çok sembolik olabilir, en iyi sembolik hediye de bu anlamda fidan dikimidir. Gelen devlet büyüğü, bakan, başbakan ve diğer yetkililer adına fidan dikilebilir ve onlar büyüdükçe de kendi hediyesini sürekli topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar” dedi.

Kamuoyu diplomasisi niteliği de taşıyan tanıtım kitaplarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, faaliyetlerin kendisini tanıttığını, ayrıca lüks yayınlarla tanıtıma ihtiyacı olmadığını, bu tür faaliyetlerin internet ortamında, flaş disklerle ek bir masrafa ihtiyaç olmadan tanıtılmasının daha elzem olduğunu söyledi.

Davutoğlu, “Verimsiz harcamaları tasfiye edeceğiz. Kamuda taşıt edinmede israfı ortadan kaldıracak yaklaşım sergileyeceğiz. Akılcı ilaç programını yaygınlaştıracağız” diye konuştu.  

TÜRK EKONOMİSİNİN KAYNAKLARINA GÜVENİMİZ TAM

Toplantıda gazetecilerin de sorularını yanıtlıyan Davutoğlu, Rusya’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya’daki dalgalanmanın Türk piyasalarını da etkilediğini kaydeden Davutoğlu, “Rusya’daki gelişmelere karşılık  ilk önlemleri aldık. Elimizdeki kaynaklar,döviz rezervlerimiz sahip olduğumuz araçlar son derece sağlam. Türk ekonomisinin kaynaklarına güvenimiz tamdır.  Kendimizden emin yolumuza devam ediyoruz.  Ek tedbir almaya ihtiyaç duymuyoruz”  dedi.

Davutoğlu, “Kamuoyunun, iş dünyamızın, piyasalarımızın şundan emin olması gerekir: Hiçbir konuda ekonomi yönetimimiz, hükümetimiz bir panik haline ya da varolan dengeleri etkileyecek yola girmemiştir, girmeyecektir” şeklinde konuştu.

VATANDAŞA TASARRUF ÇAĞRISI   

Tasarrufların istenilen düzeyde olmadığının  altını çizen Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bunun birçok sebebi var ama önemli sebebi vatandaşımızın yeniliklere çok çabuk intibak etmesi. Kullanılan araç sayısı genel ekonomik büyümenin üzerinde refah artışını yansıtıyor. Yeniliğe hızla yönelim iç talebi artırıyor, tasarrufu olumsuz etkiliyor.  Her bir vatandaşımızın hane halkının kendi planlarını yaparken gelir ile tüketim arasındaki dengeyi dikkat etmesi lazım. Yapacağımız kampanya tasarruf bilicin kuvvetlendirecek. Tüketici kredilerini frenlemek amacıyla herhangi bir adım atmayacağız. ” 

LÜKS TÜKETİME CAYDIRICI VERGİ GELİYOR  

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. İçeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışardan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacağız” şeklinde konuştu.

Davutoğlu’nun açıkladığı ikinci grup 8 öncelikli dönüşüm programından başlıklar şöyle…

 – Yüksek ve istikrarlı büyümeye ulaşmayı hedefliyoruz

– Üretimde katma değeri artırmayı planlıyoruz

– Üretimde verimliliğin artırılması ile ilgili 59 eylem yer alıyor

– KOBİ’lerin kurumlaşmasına büyük önem vereceğiz

– KOBİ’leri g20 başkanlığı süresince sürekli gündemde tutacağız

– Sanayi bölgelerinin teknolojik donanımını güçlendireceğiz

– Türk malı markası ve imajı için faaliyetlerde bulunacağız

– İktisatlı bir ekonomik altyapı kurmaya kararlıyız

– Tasarruf oranını yüzde 13,4’ten yüzde 19’a çıkarmaya kararlıyız

– Yurtiçi tasarrufların artırılması ile ilgili 74 eylem yer alıyor

KAMU SERMAYELİ KATILIM BANKASI KURULACAK

– Altın bankacılığını genişletecek ve destekleyeceğiz

– Hayat sigorta ve uzun süreli sigortaların geliştirilmesi için politika seçeneklerini araştırıyoruz

– Program dönemi sonunda İstanbul’un ilk 25 finans merkezi içinde yer alması ve daha sonra bunu yükseltmeyi hedefliyoruz

– İstanbul’un finans merkezi olması ile ilgili programda 104 eylem yer alıyor

-Yasası çıkan İstanbul Tahkim Merkezi’ ve finans alanında ihtisas mahkemeleri kuracağız.

-Kamu sermayeli katılım bankası kuracağız

GAYRİMENKUL RANTLARINA DÜZENLEME

-Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması için düzenleme yapacağız. Bu haksız kazanç kapısının önünü kapatacağız

– Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi için adım atacağız  

– Yerel yönetimlerin gelirlerini arttıracağız

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X