‘DEAŞ Suriye’de bitti’

Suriye’nin Irak sınırına yakın Deyrizor kenti kırsalında konuşlu DEAŞ militanlarının elinde kalan son bölge olan Bağhuz’u da kaybettiği bildirildi.

‘DEAŞ Suriye’de bitti’

Ancak Şam yönetimi “Suriye’de DEAŞ henüz bitmiş değil. DEAŞ’a karşı savaşan ABD ve müttefikleri değil Rusya ile Suriye” şeklinde açıklama yaptı.

Suriye’de, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SGD), DEAŞ’ın elinde kalan son toprak parçası olan Bağuz’da kontrolü sağladığı duyuruldu. 

SGD Basın Sözcüsü Mustafa Bali, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, ‘Suriye Demokratik Güçleri, sözde halifeliğin tamamen yok edildiğini ve DEAŞ’ın toprak hakimiyetinin yüzde 100 yenilgiye uğradığını bildirir’ ifadesini kullandı. 
SGD Dış İlişkiler Sorumlusu Abdülkerim Ömer ise Bağuz’da DEAŞ’a karşı elde edilen askeri zafere rağmen terörün henüz yenilgiye uğratılmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Ömer, Alman Haber Ajansı’na (dpa) yaptığı açıklamada,  DEAŞ’ın Suriye’deki son kalesinde de kontrolün sağlanmasının uluslararası kamuoyununun uzun zamandır beklediği ‘tarihi bir an’ olduğunu belirtti. Ömer, ‘Ancak bu terörü yendiğimiz anlamına gelmiyor’ şeklinde konuştu.

Askeri açıdan DEAŞ’a darbe indirildiğini kaydeden Ömer, ‘Ancak  DEAŞ’ın kurtarılan bölgelerde hala mevcudiyetini koruyor’ dedi.  DEAŞ’ın ideolojisinin ala canlı olduğunu belirten Ömer, ‘DEAŞ yeni şekilde yeniden canlanabilir’ uyarısında bulundu.

ŞAM: DEAŞ BİTMEDİ

Ancak çatı yapısını Kürt YPG güçlerinin oluşturduğu ABD destekli SDG’nin bu açıklamasına Şam yönetimi tepki gösterdi. 

Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşar el-Caferi, ise DEAŞ’ı ‘komşu ülkelerden Suriye’ye giren, CIA ve İngilizler dahil yabancı gizli servisler tarafından finanse edilen terörist yığın’ olarak tanımladı. Suriyeli temsilci, ABD’nin DEAŞ’la ilgili tüm açıklamalarının yalan olduğunu belirterek, “Suriye’de DEAŞ  henüz bitmiş değil. DEAŞ’a karşı savaşan ABD ve müttefikleri değil Rusya ile Suriye” dedi. Temsilci, DEAŞ militanlarının ABD korumasında Rukban sığınmacı kampında bulunduğunu öne sürdü.

Türkiye, SDG’yi PKK’nın Suriye kolu olarak görüyor ve terör örgütü olarak tanımlıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X