‘Definecilerin tedavi edilmesi gerekiyor’

Prof. Dr. Mustafa Şahin, Bursa’nın İznik ilçesinde 1 kişinin yaşamını yitirdiği olayın ardından değerlendirmede bulundu.

‘Definecilerin tedavi edilmesi gerekiyor’

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Arkeologlar Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Bursa’nın İznik ilçesinde 1 kişinin yaşamını yitirdiği olayın ardından değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Mustafa Şahin, yürürlükte olan cezalar bu olayları engellemeye yetmiyorsa başka yöntemler düşünülmesi gerektiğini söyledi.

“RUH SAĞLIKLARI BOZUK”…

Defineci olan insanların ikiye ayrıldığını kaydeden Şahin, “Bir zengin hali vakti yerinde olan insanlarımız, bir de dar gelirli insanlarımız var. Ben, hali vakti yerinde olan insanların bunu yapmalarını patolojik, ruh sağlığı bozukluğu olarak açıklıyorum. Bunların ivedilikle psikolojik tedavi görmeleri gerekiyor. Dar gelirli insanlar ise kısa yoldan zengin olma hayaliyle bu işe giriyorlar” diye konuştu. 

b11541b43c18973c066d9dc66ad64693.jpg

“EĞİTİMLE ÇÖZECEĞİZ”…

Toplum bilincinin bu tür olayların birinci önleyicisi olduğunu belirten Şahin, “Biz bu defineciliği eğitimle çözeriz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’na bir önerim olacak. Özellikle liselerde Anadolu uygarlıkları ile ilgili bir kitap okutulması gerekir. Arkeologlar, kolluk kuvvetleri önlem almakta yetersiz kalır. Her insanın başına polis veya asker dikemezsin. Bu bilinci topluma yayıp definecilerle hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“YASAL YOLDAN ÇIKARTILABİLİR”…

2867 sayılı kanunun bir de definecilik ile ilgili bir bölümü olduğunun altını çizen Şahin, “Yasal yollardan rahat bir şekilde müze müdürlüklerinin gözetiminde define çıkartabilirsin. Defineyi çıkardığınız zaman devlet size ödül adı altında belli bir kısmını veriyor. Genellikle defineciler bunu uygulamıyorlar ve yasa dışı yollardan devletten habersiz bir şekilde çıkmaya çalışıyorlar” dedi.

İKİNCİ EL DEFİNE MALZEMELERİ…

İznik’in bu aralar fazla popüler olduğunu kaydeden Şahin, “Hala duruyorsa defineci kahvehaneler, defineci dernekleri, defineci reklamları kapatılmalı. Definecilikte kullanılan aletlerin rahat bir şekilde ikinci elden satışını yapıyorlar. Eğer siz bir şeye bu kadar kolay ulaşıyorsanız, bu şekilde nasıl önlem alacaksınız” şeklinde konuştu. 

“VATANDAŞLARI DOLANDIRIYORLAR”… 

Ceylan derisi üzerine yazı yazıp bunu define haritası diye piyasaya sürdüklerini de ifade eden Şahin, “Bunlar parası olan saf vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik yapılan tuzaklar. Lütfen bunlara kanmasınlar. Deri üzerine kafalarına göre yazı yazıyorlar. İnandırıcı olması için bunları toprağa gömüyorlar. Böylece satıp vatandaşları dolandırmaya çalışıyorlar. Bunlara kanmayın. İznik’in üzerinden ellerinizi çekin. Bu defineciler artık arsızlaştılar bunların tedavi edilmesi gerekiyor” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X