DERYA DEMİR PINAR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bursa’nın ‘Deniz Çöpleri Eylem Planı’nı açıkladı. 2020-2024 yıllarını kapsayan planla, deniz çöplerinin azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda limanlar, iskeleler, balıkçı barınakları ve yanaşma yerleri, yat turizmi, denizyolu ulaşımı, sulak alanlar, yaban hayatı koruma ve halk plajları olarak 8 başlıkta hazırlanan planla, denizlerin daha az kirletici unsuru ile karşılaşması sağlanacak. Bursa’nın denizini ve sahillerini kirleten faktörler ve yoğunluk noklarının da belirlendiği planda, coğrafi nedenlerle daha fazla çöp toplanma riski olan bölgeler de ortaya kondu.
EN FAZLA ATIK MUDANYA’DA…
23 halk plajının bulunduğu Bursa’da, önceki eylem planında olduğu gibi bu dönemde de belediye ekipleri tarafından atık toplamaları devam edecek. Son 5 yılda 3 bin 500 metreküp atık toplayan ekipler, kıyı ve plajlardan ise bin 300 ton atık toplandı. Bu kapsamda en fazla atık, Mudanya’da ele geçirildi. Kirliliğin nedenin de değerlendiriliği eylem planında, en fazla çöpün kara kökenli olduğu belirtildi. Yani pet şişe, plastik kapak, pipet gibi katı atıkların yüzde 80 oranında, deniz çöplerini oluşturduğu ortaya çıktı. Kara kökenli çöplerin oluşmasında işletme ve mekanların büyük etkisi olduğu, özellikle yağışlı havalarda buralardaki atıkların denizlere taşındığı da belirlendi.
GEMİLERDEN YOĞUN ATIK…
Deniz kirliliğinde risk haritasının da ortaya konduğu planda; meteorolojik faktörler, coğrafik şartlar, ve fiziki koşullara bağlı olarak atıkların bazı bölgelerde yoğunlaştığı ifade edildi. Bursa kıyılarını etkileyen rüzgarların; limanlar demirleme bölgesi, Kumsaz, Gemsaz, Kurşunlu, Mudanya ve Eşkel sahil ile plajlarında yoğun bir şekilde çöpe neden olduğu ortaya kondu. Ayrıca balıkçı barınakları ve marinalarda da tenkelerden atılan çöp kaynaklı atık yoğunluğunun yaşandığı açıklandı. Bu noktalarda biriken atıkların kara kökenli çöplerden sonra; gemi ve balıkçılık kaynaklı olduğu bildirildi. Ayrıca İstanbul Boğazı’ndan gelen yüzey akıntılarının da çöpleri Bursa’nın kıyılarına taşındığı ortaya çıktı.
DERE AĞIZLARINA BARİYER…
Kirliliğin önüne geçilmesi için eylem planında bir dizi çalışmaya yer verildi. Buna göre karasal kökenli çöplerin engellenmesi için; dere ağızlarına atık toplama amacıyla sabit bariyer çekilerek, atıkların deniz yüzeyinde geniş alana yayılmasının önüne geçilecek. Kıyı ve plajlarda Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlik ve bakım işlemlerinin daha hızlı verilebilmesi için Güney Marmara denizinde koruma faaliyetleri yapılacak. Kayalıklarda ve yürüyüş yollarında etkin bir temizlik faaliyeti yürütülecek. Karacabey Longozu’ndaki korunması gereken canlılar için çalışmalar yürütülecek. Deniz dibinde de etkintemizlik çalışması yürütülürken, vatandaşa bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.