Deprem korkusu vatandaşın tercihini değiştirdi

Silivri depremi konutta vatandaşın tercihini değiştirdi. Sektör yetkilileri, yüksek katlı projelere ilginin azaldığını, az katlı ve yeni müstakil binaların öne çıktığını bildirdi. Fiyatlarda ise şimdilik bir değişiklik olmadığı ifade ediliyor.

Deprem korkusu vatandaşın tercihini değiştirdi

İstanbul’da yaşanan deprem sonrası şehirde az katlı ve müstakil binalara talep artarken, satın alımlarda ve kiralamalarda özellikle 6-7 yaş ve altı konutlar tercih edilmeye başlandı.

Sektör temsilcileri, Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında 26 Eylül’de meydana gelen depremin ardından, eski binalarda yaşayanlar başta olmak üzere çok sayıda vatandaşın düşük katlı, müstakil ve yaşı düşük binalara ilgi gösterdiğini bildirdi. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, 26 Eylül’de vatandaşların deprem gerçeğiyle yüzleştiğini belirterek, ”Son yaşadığımız depremden önce vatandaşlar konut alırken bu konuyla ilgili çok soru sormazlardı ancak artık konut alıcıların ilk sorularından biri ‘Bu konut 1999 depreminden önce mi sonra mı yapıldı’ şeklinde” dedi.

FİYATLARA YANSIMADI

Taş, 1999 yılı ve öncesinde yapılan binalarda oturanların ciddi şekilde yeni arayışa girdiğini ve mevcut konumlarından çıkmak istediğini kaydederek, ”Satım alımlarda veya kiralamada vatandaşlar en çok 7 yaş ve altındaki binaları tercih ediyorlar” diye konuştu. Özellikle deprem konusunda yüksek risk içeren ilçelerde düşük katlı ve 6-7 yaşın altındaki binalara ilginin yüksek olduğunu dile getiren Taş, ”Ancak bu ilgi fiyatlara yansımadı. Henüz konut fiyatlarında belirgin artış görmedik. Sadece son döneme kadar fiyat konusunda duyduğumuz eleştirileri artık daha az duyar olduk” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 30’A YAKIN ARTIŞ VAR

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, konut kredisinde faizlerin düşmesi ve deprem nedeniyle başka binaya geçmek isteyenlerin sektöre ciddi hareketlilik getirdiğini vurgulayarak, yıl sonu için 1 milyon olan konut satış adedi beklentilerini 1,2 milyon adede yükselttiklerini bildirdi. Müstakil evlere son yıllarda artan ilginin deprem sonrası yükseldiğini dile getiren Taş, bu tarz konutların fiyatlarında son bir yılda yüzde 30’lara varan oranlarda artış yaşandığını sözlerine ekledi.

KİRALIKLARDA HAREKETLİLİK

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, son 1-2 ayda kredi faizlerinin düşmesiyle konut satışlarının ve emlakçılık sektörünün hareketlendiğini ifade ederek, TÜİK rakamlarına göre ipotekli satışlardaki artışın bunun göstergesi olduğunu söyledi. Deprem sonrası hareketliliğin bir nebze de olsun arttığını dile getiren Aşa, ”Özellikle bina yaşı yüksek olan veya oturduğu konuttan sağlamlık açısından emin olamayan kimseler yeni bir eve taşınmak istiyor. Düşük katlı ve yaşı genç binalara talep arttı ancak bu henüz ilgi düzeyinde. İlerleyen günlerde bunun alım açısından eyleme dönüşeceği kanaatindeyiz” dedi. Tuzla-Pendik Bölgesi Coldwell Banker Alesta Brokerı Emrah Pehlivanoğlu da, kendilerinde daha önce kaydı bulunan ve satılık ev arayan müşterilerinin kendilerini arayıp yüksek katlı binalarla ilgilenmediklerini söylediğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X