Devlet desteği üretimi artırdı

Hayvan yemi yapımında kullanılan yulafın, geçen yıl devlet desteği kapsamına alınmasıyla ekiminin arttığı bildirildi. Yenişehir’de son iki yılda yulaf ekimi yapılan tarım alanları rekor düzeyde genişledi.

Devlet desteği üretimi artırdı

GÜRHAN ADANA

Türkiye’de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere yapılan tarımsal destekler, olumlu sonuçlar veriyor.
Bu kapsamda geçen yıl ilk kez devlet desteği verilen yulafta rekolte artışı yaşanırken, bu yıl için de desteğin dönüm başına 60 TL olarak belirlendiği bildirildi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yulafın da destek kapsamına alınmasıyla ekim alanlarının hızla arttığını ifade eden  Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, “2016 yılında 86 çiftçi bin 573 dönüm alana yulaf ektiğini beyan etmişti. 2017 yılında 603 çiftçi, 5 bin 287 dönüm alana yulaf ekimi yaptı. Bu yıl ise 652 çiftçi 7 bin 287 dönüm alana yulaf ekimi beyanında bulundu. Kayıtlarımız, devlet desteğiyle birlikte bu bitkinin ekiminin katlanarak arttığını gösteriyor’ dedi. 

İYİ BİR BESİN KAYNAĞI    

Yulaf ekim alanlarındaki büyük artışın devlet desteğiyle gerçekleştiğini ifade eden Aranmaz, hayvan yetiştiriciliğinde yulafın önemini vurguladı. Aranmaz, ‘Neme karşı dayanıklı olan yulaf bitkisi, hayvanlar için iyi bir besin kaynağı. Baklagiller ailesinden olan yonca, fiğ ve korunganın yanında buğdaygillerden olan yulafın yedirilmesi hayvanlarda çok yönlü ve dengeli beslenmeyi yardımcı oluyor. Yulaf ekiminin özendirilmesi, bir yandan da kaba yem maliyetlerinin azalmasını sağlayacak’ diye konuştu. 

     Ülke genelinde yem bitkisini açığı bulunduğuna dikkat çeken Aranmaz, çiftçilerin hazır yem satın almak yerine kendi yemlerini kendilerinin hazırlamaları için teşvik edildiğini söyledi. Aranmaz, yulafın devlet desteği kapsamına alınmasının gelecek yıllarda bu bitkinin yetiştirildiği tarım alanlarının daha da genişlemesine katkısı olacağını kaydetti.

     Yulafın yanı sıra yonca ve fiğ bitkilerinin ekiminde de artışlar söz konusu olduğunu ifade eden Aranmaz, ‘Dönüm başına 100 TL devlet desteği verilen yonca geçen yıl 7 bin 850 dönüm alana ekilmişti. Bu yıl ise yonca ekimi yapılan alanlar 8 bin 485 dönüme ulaştı. Öte yandan dönüm başına 45 TL destek verilen fiğler geçen yıl bin 641 dönüm alana ekilmişti. Bu yıl ekim yapılan fiğ alanları 2 bin 98 dönüm alana genişledi”diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X