Devlet televizyonuna baskın Avustralya’yı sarstı

ABC Başkanı Buttrose, Afganistan’daki Avustralya özel birliklerine ilişkin haberin yayınlanması üzerine gerçekleşen baskına tepki gösterdi, “ABC Başkanı olarak ulusal yayıncıyı susturmak için yapılacak her türlü girişime karşı mücadele edeceğim” dedi.

Devlet televizyonuna baskın Avustralya’yı sarstı

Avustralya Yayın Kurumu (ABC) Başkanı Ita Buttrose,  Afganistan’daki Avustralya Özel Birliklerinin karıştığı öldürme ve görevi kötüye  kullanma iddialarının gündeme getirilmesiyle ilgili kuruma yapılan polis  baskınını kınadı. 

Buttrose, ABC’ye yaptığı açıklamada, polis baskınını kınadığını  belirterek, Haberleşme Bakanı Paul Fletcher ile konuyu görüştüğünü dile getirdi.

Avustralya Federal Polisinin (AFP) hafta başında Amerikan News Corp’a  çalışan gazeteci Annika Smethurst’ün evine ve ABC’ye yapılan baskınlardan “ciddi  endişe” duyduğunu ve bu tür olayların görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan  Buttrose, baskının “korkutmak için tasarlandığını” Bakan Fletcher’a ilettiğini  söyledi.

Buttrose, “ABC’nin gelecekte bu tür baskınlara maruz kalmayacağına  dair güvence” istediği Fletcher’ın kurumun “kaygılarını” dikkate alacağını  aktardığını fakat güvence vermeyi reddettiğini kaydetti.

AFP’nin baskına gerekçe gösterdiği “Afgan belgelerinin” ulusal  güvenlik meselesi olarak sınıflandırılmaması gerektiğini savunan Buttrose, “ABC  Başkanı olarak ulusal yayıncıyı susturmak için yapılacak her türlü girişime karşı  mücadele edeceğim.” ifadelerini kullandı.

ABC baskını

Avustralya Federal Polisi, ABC’de çalışan gazeteciler Dan Oakes ve Sam  Clark tarafından 2017’de yapılan haberlerde, Avustralya Özel Kuvvetlerinin,  Afganistan’da “görev sınırlarını aşarak kanuna aykırı şekilde ölümcül güç ve  görevi kötüye kullandığı iddialarının ortaya atıldığı” ve bunların, “ABC’ye  sızdırılan yüzlerce sayfalık gizli savunma dosyasına dayandığı” gerekçesiyle  kurumun Sydney’deki genel merkezine baskın yapmıştı.

Baskını “basın özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendiren basın  mensupları ve sendikalar, operasyonu kınamıştı. Yurt dışında bulunan Avustralya  Başbakanı Scott Morrison ve İçişleri Bakanı Peter Dutton baskından haberleri  olduğu iddialarını reddetmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X