Diyarbakır alev alev!

Terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye saldırmasını protesto etmek için düzenlenen gösterilerlerde olaylar çıktı. Diyarbakır, Siirt’in Kurtalan ilçesi ve Batman’da çıkan olaylarda 13 kişi hayatını kaybetti.

Diyarbakır alev alev!
Kentlerde yaşanan olaylar nedeniyle Diyarbakır’ın 15 , Mardin’in 6, Batman’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır’da Kobani’ye düzenlenen saldırıları protesto etmek için düzenlenen gösterilerde olaylar çıktı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, kentte çıkan olaylarda ölü sayısını 8 olarak açıkladı. Kentte çıkan olayları başından beri izleyen ve ekipleri, verdiği talimatlarla yönlendiren Emniyet Müdürü Böğürcü, ölenlerden 5’inin Hüda-Par’lı olduğu yönünde bilgiler aldıklarını söyledi. Böğürcü, diğer 3 kişinin ise kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

 
DİYARBAKIR EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVİNİN BAŞINDA AÇIKLAMASI

Diyarbakır’da yaşanan olaylarda İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü’nün izin alıp şehirden ayrıldığı iddiaları üzerine valilik görevinin başında olduğunu açıkladı. Açıklamada. “Diyarbakır’da meydana gelen olaylar devam ederken İl Emniyet Müdürümüz Dr. Sayın Halis Böğürcü’nün 30 gün izin aldığı ve şehirden ayrıldığına dair internet medyasında yer alan haberler tamamen asılsız ve gerçek dışı olup, Sayın İl Emniyet Müdürümüz görevinin başındadır. Bu tür haberlerin olumsuz algı oluşturmaya yönelik çabalar olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

 
DİYARBAKIR’DA OKULLAR TATİL

 

Valiliğin Perşembe günü saat 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan ettiği Diyarbakır’da ilk ve orta dereceli okullarda da eğitime ara verildi. Valilikten yapılan açıklamada, “Diyarbakır Valiliği tarafından alınan karar gereğince 08.10.2014 Çarşamba günü ilk ve orta dereceli (İlkokul-Ortaokul-Lise) okullarla Halk Eğitim Merkezleri bir 1 gün süreyle tatil edilmiştir” denildi.
 
DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİME 3 GÜN ARA VERİLDİ

Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi rektörlüğü olaylar nedeniyle eğitime 3 gün ara verdi. Dicle Üniversitesi’nde eğitimin Pazartesi gününden itibaren başlayacağı belirtildi.

 
DİYARBAKIR’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI
 
Diyarbakır Valiliği, kent merkezi ve bazı ilçelerde alınan sokağa çıkma yasağını 9 Ekim perşembe günü saat 06.00’ya kadar uzatıldığını belirtirken, birçok ilçenin de yasak kapsamına alındığını açıkladı. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklama şöyle:
“5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince ilimiz merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 07.10.2014 günü saat:22.00’den, 08.10.2014 günü sabah saat 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yapılan değerlendirme sonucu sokağa çıkma yasağı Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp İlçeleri de dahil edilerek 09.10.2014 Perşembe günü sabah 06.00’ya kadar uzatılmıştır. Şehrimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından sokağa çıkma yasağına uyulması büyük önem arz etmektedir. Güvenlik, sağlık (112 Komuta Kontrol, 112 Acil Sağlık İstasyonları, hastanelerde vardiye değişimleri), itfaiye, su, doğalgaz, elektrik, ulaşım idaresi çalışanları hariç diğer kamu görevlileri idari izinli olacaktır.”
 
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ İLAN EDİLDİĞİ DİYARBAKIR’DA ASKER KENTTE İNDİ
 
SURİYE’nin Rojava bölgesinde yer alan Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto ve Kobani’ye destek eylemleri nedeniyle 2 gündür çıkan ve 8 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan olaylar nedeniyle Diyarbakır’da dün gece bir günlüğüne ilan edilen sokağa çıkma yasağı yarın (09.10.2014) sabah saatlerine kadar uzatılırken, gece saatlerinden itibaren çok sayıda zırhlı askeri araç kent merkezinde önemli noktalarda konuşlandırıldı. Yaşanan olayların izleri kenttin cadde ve sokaklarında dururken, sokağa çıkma yasağına rağmen çok sayıda özel aracın kent merkezinde gezdiği görüldü.
 
ASKER ÖNEMLİ NOKTALARDA KONUŞLANDIRILDI

 

Diyarbakır’da 8 kişinin ölümlü çok sayıda kişinin yaralanması ile sonuçlanan Kobani’ye destek eylemlerinden sonra dün akşam ilan edilen ve yarın sabaha kadar uzatılan sokağa çıkma yasağı ile birlikte çok sayıda zırhlı askeri araç kentin önemli noktalarında konuşlandırıldı. Kariyer diye tabir edilen zırhlı araçlar önemli yerlerde konuşlanırken, polise ait araçların kent merkezinde çok görülmediği, sadece sivil polis araçlarının kentte devriye görevinde bulunduğu görüldü. Polise ait bazı toma araçlarının ise dün gece yollardaki barikatları temizlemeye çalıştığı görüldü. Diyarbakır’da çok az sayıda ticari taksi ve bazı minibüsler çalışırken, sokağa çıkma yasağından uzatıldığından haberi olmayan kent sakinlerinin ise yol kenarlarında araç beklediği görüldü.
 
OLAYLARIN İZLERİ SAVAŞI ANDIRIYOR

 

Diyarbakır’da iki gün süren ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine neden olan olaylar nedeniyle kent merkezinde bazı cadde ve sokaklar adata savaş alanına döndü. Kamu ve özel bankalar ile duraklar olmak üzere bir çok yer ateşe verilirken, dün gece yaşanan olayların izleri sabah saatlerinde daha net görülmeye başlandı. Özellikle Yenişehir ilçesinde Ekinciler ve Gevran caddeleri üzerinde bulunan bankalar, mobese direkleri ve elektrik direklerinin devrildiği, yol kapatmak için kullanılan halen yerlerinde durduğu ve yolların temizlenmediği görüldü.
 
DİYARBAKIR’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

 

Diyarbakır Valiliği, kent merkezi ve bazı ilçelerde alınan sokağa çıkma yasağını 9 Ekim perşembe günü saat 06.00’ya kadar uzatıldığını belirtirken, birçok ilçenin de yasak kapsamına alındığını açıkladı. Diyarbakır Valiliği’nden yapılan yazılı açıklama şöyle: “5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince ilimiz merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 07.10.2014 günü saat:22.00’den, 08.10.2014 günü sabah saat 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yapılan değerlendirme sonucu sokağa çıkma yasağı Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp İlçeleri de dahil edilerek 09.10.2014 Perşembe günü sabah 06.00’ya kadar uzatılmıştır. Şehrimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından sokağa çıkma yasağına uyulması büyük önem arz etmektedir. Güvenlik, sağlık (112 Komuta Kontrol, 112 Acil Sağlık İstasyonları, hastanelerde vardiye değişimleri), itfaiye, su, doğalgaz, elektrik, ulaşım idaresi çalışanları hariç diğer kamu görevlileri idari izinli olacaktır.”
 
KURTALAN’DA SİLAHLI KAVGA: 2 ÖLÜ, 5 YARALI

 

Siirt’in dün akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kurtalan İlçesi’nde çıkan silahlı kavgada 2 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı.
Olay, dün saat 17.30 sıralarında DBP tarafından yapılan basın açıklamasının ardından bir grup yürüdükleri Ak Partili Kurtalan Belediye binasına molotof ve çevresine molotoflu saldırıda bulundu. Molotofların isabet ettiği bir zabıta aracı ile cenaze taşıma aracı yandı. Bu sırada belediye bahçesinde bulunan Ak Partili Belediye Başkanı Nevzat Karatay’ın yakınları göstericileri korkutmak için havaya ateş açtı. Belediye önünden dağılan göstericiler, Belediye Başkanı Nevzat Karatay ve yakınlarının iş ve evlerine saldırdı. Başkan Karatay’ın yakınları silahlanarak işyerlerinin önüne giderek göstericilere rastgele ateş açtı. Açılan ateşte göstericilerden Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan hayatını kaybederken, Cihan Ecer, Hikmet Baydan, Mehmet Çiçek, Necmettin Çelik ve Kurtalan eski Belediye Başkanı BDP’li Necat Yılmaz’ın oğlu Cüneyt Yılmaz yaralandı.

 

Yaralılar Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, Cüneyt Yılmaz’ın hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.
 
BATMAN’DA 1 KİŞİ ÖLDÜ, ASKER ŞEHRE İNDİ

Batman’da dün çıkan olaylarda Turgut Özal Bulvarı mevkiinde 23 yaşındaki Emrah Demir, vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralandı. Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Demir, yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. İki gündür süren olaylar nedeniyle Valiliğin sokağa çıkma yasağının yanı sıra okulları bir gün (Çarşamba) tatil ettiği Batman’da, akşam saatlerinde İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler kent merkezine indi. Kentte güvenlik en üst seviyeye çıkarılırken, polis araçlarından halka

 
NUSAYBİN’DE YASAĞA RAĞMEN OLAYLAR SÜRDÜ

 

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde sokağa çıkma yasağına rağmen göstericiler, cadde ve sokakları barikatlarla kapattı. Banka şubeleri ile Mobese kameralarına saldıran gruplara polis zaman zaman müdahale etti. İlçenin bir çok mahallesinden gece boyunca silah seslerinin yükseldiği duyuldu. İlçenin Selahaddirn Eyyubi Mahallesi Sakarya Caddesi üzerinde bulunan özel bir banka şubesi molotof atılarak yakıldı. İçeriye giren saldırganlar eşyalara büyük hasar verdi. Çıkan yangında şube tamamen kullanılamaz hale gelirken, itfaiye ekipleri yangını güçlükle söndürdü.

 

Mardin’in sokağa çıkma yasağının uygulandığı Kızıltepe İlçesi’nde gece olayların sürmesi üzerine askeri birlikler ilçe merkezine indi. İlçenin önemli bölgelerinde konuşlandırılan askerlerin zaman zaman olaylara müdahale ettiği belirtildi.
 
TUNCELİ’DE OLAYLAR ÇIKTI: 5 GÖZALTI

Tunceli’de IŞİD’ı protesto etmek için yaklaşık 3 bin kişi yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından kent merkezindeki Şehit Nahit Bulut Polis Merkezi’nin önüne gelen gruplara önlem alan polis, göstericilere anons yaparak taş atmamaları konusunda uyardı. Ancak gruplar anonslara aldırmadan polis merkezini taş ve havai fişekler attı. Polis, saldırganlara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler, banka şubeleri ve bazı marketlere saldırıp zarar verdi. Gece geç saatlere kadar olayların sürdüğü Tunceli’de 5 kişi gözaltına alındı.

 
ŞIRNAK VALİSİ’NDEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

 

Şırnak’ta gün boyu süren olayların ardından Vali Hasan İpek, provokasyon uyarısında bulundu. Vali İpek, “Son zamanlarda, Kobani (Aynel Arap) de, IŞİD terör örgütünce gerçekleştirilen saldırılar sonucunda, zor durumda olan Kürt kardeşlerimizin yaşadıkları, hepimizin ortak üzüntüsüdür. Bu durum dolayısıyla, siz Şırnaklı vatandaşlarımızın hislerinin ve hassasiyetinin farkındayım. Ancak; bu olayı bahane ederek, ilimizde 90’lı yılları andıran ve “Çözüm Süreci ile bağdaşmayan provokasyon eylemleri görülmektedir. Siz sağduyulu Şırnaklı vatandaşlarımın, bu provokasyonlar ile şiddet eylemlerine karşı dikkatli olmasını ve destek vermemesini, önemle rica ediyorum” dedi.
Şırnak’ta yolları kapatan göstericiler gün boyu ve gece polisle çatıştı.
 
SİLOPİ’DE BANKA ATEŞE VERİLDİ

 

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde dün gece yol kapatan göstericiler polisle çatışırken, ilçe adeta savaş alanına döndü. İlçenin giriş ve çıkışlarını barikatlarla kapatan göstericilere polis ekipleri dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Göstericilerin molotof ve taşla karşılık vermesi üzerine polis gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.

 

Olaylar sırasında Türkiye Kömür İşletmelerine ait Dicle Mahallesi’ndeki lojmanlara saldırgan gruplar burada özel bir termik santrale ait 7 araçla bir iş makinesini yaktı. Göstericiler yıkılan mobese direğine 20 metre uzaklıktaki ikinci mobese direğini de yerinden söken göstericileri dağıtmak için polis gaz bombaları ile müdahale etti.

Özel bir banka şubesine saldıran göstericiler, içeriye girerek bankaya ait demirbaş ve evrakları sokaklara savurduktan sonra bankayı molotoflarla ateşe verdi. Göstericiler ilçedeki 2 banka şubesine daha saldırdı. Dün yakılan özel dershaneye bir kez daha saldırıldı. Barbaros Mahallesinde toplanan bir grup gösterici ise Vatan İlkokulu’na saldırarak okulu ateşe verdiler. Ofis Mahallesinde toplanan 50 kişilik yüzleri kapalı farklı bir grup ise İlçe Jandarma Komutanlığı’na molotof kokteylleri ile saldırdı. Jandarma ekipleri ve polis ekipleri göstericileri dağıtmak için basınçlı su ve gaz bombası kullandı. Polis göstericiler dağıtmak için zaman zaman havaya ateş açtı. İlçenin farklı noktalarında polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar gece boyunca devam etti.

 
CİZRE’DE SURİYE SINIRINA YÜRÜDÜLER

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde DBP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Cizre ile Mardin’in Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Saklan Deresi mevkiindeki sınır tel örgütlerini kaldırarak Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesine doğru yürüdü. Sınır kesiminde bulunan askerlerin nöbetçi kulübelerine Abdullah Öcalan posterleri ve YPG flamaları asan grubu askerler havaya ateş açarak durdurmak istedi. Grubun durmaması ve yürüyüşüne devam etmesi üzerine askerler daha sonra bir tepeye çekildi. Suriye tarafından da YPG’liler ile köylüler Cizre’den giden grubu karşıladı. Cizre’den giden ve Suriye’den gelen grup daha sonra birbirine karıştı. Suriye sınır kesiminde eylemlerini sürdüren binlerce kişi nöbet eylemine başlarken, bazı vatandaşlar ise sınırda çadırlar kurmaya başladı. Cizre ilçe merkezinde ise yol kapatan göstericiler polisle çatışmayı sürdürüyor.

 
VAN ŞEHİR MERKEZİNE JANDARMA KONUŞLANDI
 
Kobani’ye yönelik saldırıları protesto etmek için dün öğle saatlerinde başlayan olaylar, kentin bazı mahallelerinde gece de devam etti. Protesto gösterisine katılan bir grup, Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan bir alışveriş merkezini de ateşe verdi. Tamamen yanan alışveriş vermezindeki yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

 

Alevler söndürülürken, Van şehir merkezine çok sayıda jandarma ekibi de sevk edildi. Merkezde konuşlanan jandarma ekipleri olası bir saldırıya karşı hazır bekletildi.

Bu arada, kentteki olaylar nedeniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ), eğitime için 1 günlüğüne ara verildi. Kararın senato tarafından alındığı belirtildi.

 
HAKKARİ’DE REKTÖRLÜK BİNASI VE ARACI ATEŞE VERDİLER

Hakkari kent merkezinde başlayan olaylar akşam saatlerinde de devam etti. Pehlivan Mahallesi’nde bulunan Hakkari Üniversitesi Rektörlük binası önünde bir araya gelen yüzleri kapalı yaklaşık 100 kişilik grup, ateş yakıp yola barikat kurdu. Daha sonra rektörlük binasını taş yağmuruna tutan grup, binanın zemin katını ve binanın alt kısmında bulunan garajı ateşe verdi. Gruptakiler, rektörlüğün yan tarafına park edilen resmi plakalı aracı da yola getirip ateşe verdi. Bir anda alevler arasında kalan araç, büyük bir gürültüyle patlarken, olay yerine gelen polis ekipleri göstericilere göz yaşartıcı bomba ve basınçlı suyla müdahalede bulundu.

 

Akşam saatlerinde kent merkezindeki belediye binası önüne gelip tencere ve tava çalarak eylem yapan, daha sonra YPG ile ilgili sinevizyonu izleyen gruba polis müdahalede bulundu. Kent merkezindeki bütün mahallelerinde devam eden olaylarda, yollara barikat kurulup, ateş yakılırken, yoldan geçen araçlarda da kimlik kontrolü yapıldı.

Şemdinli İlçesi’nde de DBP İlçe örgütü tarafından organize edilen yürüyüş öğleden sonra başladı. Yürüyüş, 2 kilometre mesafedeki Şemdinli Küçük Sanayi Sitesi kavşağına kadar devam etti. Yürüyüşün ardından yola barikat kurup eylem yapan gruba polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericilerde polise taş atarak karşılık verdi. Bu arada ilçe girişine barikat kuran bir grup, yolu trafiğe kapattı. İlçede gerginlik sürüyor.

Çukurca İlçesi’nde de saat 17.00’de başlayan yürüyüş, oturma eylemi ile devam etti. Daha sonra göstericiler ilçe merkezinin belli noktalarında barikat kurarak polise havai fişek, molotof ve taş attı. PTT ve Ziraat Bankası ATM’lerini molotof atarak kullanılamaz hale getiren grubu, polis tazyikli su ve gaz bombası kullanarak dağıtmaya çalıştı. Göstericilerin eylemi ara sokaklarda bir süre devam etti.

 
HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Hakkari Üniversitesi’nde kentte 2 gündür yaşanan olaylar ve rektörlük binasındaki garaj ile bazı araçların da ateşe verilmesi nedeniyle önümüzdeki pazartesi gününe kadar eğitim ve öğretime ara verildi.

 
MUŞ’TA OLAYLAR GECE DE DEVAM ETTİ

 

Muş’un Varto İlçesi’nde, Suriye’nin Kobani kentine yönelik IŞİD saldırısını protesto etmek için yapılan gösteriler sırasında açılan ateşle ölen 25 yaşındaki Hakan Buksur’un cenazesi otopsinin ardından Muş Devlet Hastanesinden alındı. Ambulansla cenaze İstasyon Caddesi boyunca göstericiler eşliğinde Karayolları Kavşağına kadar taşındı. Cenaze daha sonra Varto’ya götürüldü.
 
Bir grup gösterici de bir marketi yağmalayarak ateşe verdi. Yola barikat kuran grup polise taş ve havai fişekle saldırdı. Polis tazyikli su ve biber gazıyla göstericilere müdahale etti. İstasyon Caddesi Yeşilce Mahallesi etrafından başlayan olaylar gece geç saatlere kadar devam etti.
 
ADANA’DA PROTESTOCULAR POLİS MERKEZİNE SALDIRMAK İSTEDİ
 
ADANA’da IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto eden grup, Hürriyet Polis Merkezi’ne taş ve molotof kokteyli kullanarak saldırmak istedi. Polisin havaya ateş açmasıyla püskürtülen grup, karakola zarar veremeden dağıtıldı.
Merkez Seyhan İlçesi’ndeki Hürriyet Mahallesi ile çevre mahallelerde toplanan yaklaşık 80 kişilik grup, Güney Kuşak Bulvarı üzerinde çevreye ve polis araçlarına molotof kokteyli attı. Daha sonra Güney Kuşak Bulvarı üzerinden Hürriyet Polis Merkezi istikametine ilerleyen grup, karakola saldırmak istedi. Karakolda bulunan polis ekiplerinin havaya ateş ederek uzaklaştırmaya çalıştığı grup, daha sonra bir aracın camlarını kırıp el frenini indirdikten sonra vitesi ileri alıp aracı ateşe vermek istedi. Molotof kokteyli atılan araçta kısa süreli yangın olsada, alev almadı.

 

Kentin birçok noktasında protesto gösterilerinin olması nedeniyle yoğunluk içerisinde olan TOMA ve akrep araçları yaklaşık 15 dakika sonra karakol önüne gelerek gruba müdahale etti. Ara sokaklara dağılan protestocular, çevre mahallelerdeki protestocuların arasına katıldı.

Çevredeki evlerden karakol önüne inen vatandaşlar da gruba tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar yanlarında getirdikleri sapanlarla protestoculara taş attı. Yaklaşık 1 saat süren olayda gözaltına alınan ya da yaralanan olmadı.

 
MERSİN’DE OLAYLI IŞİD EYLEMİ: 20 GÖZALTI

MERSİN’de yolu trafiğe kapatarak yürüyüş yapan eylemciler IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto etti. Eylemin ardından ara mahallelere dağılan eylemcilere müdahale eden polis 20 kişiyi gözaltına aldı.

 

Merkez Akdeniz İlçesi İstiklal caddesi üzerinde bulunan Özgür Çocuk Parkı önünde toplanan binlerce kişi, ‘Katil IŞİD hesap verecek’, ‘Katil IŞİD işbirlikçi AKP’, ‘Kobani yalnız değildir’ sloganları atarak 5 kilometre uzaklıktaki Yenişehir İlçesi Forum Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde yürürken zaman zaman çevreye zarar veren eylemciler, çöp konteynerlarını ateşe vererek yolu trafiğe kapattı. PKK ve PYD lehine Kürtçe ve Türkçe sloganlar atan eylemciler, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde bir süre oturma eylemi yaptı. Grubun geri dönüş yoluna geçtiği sırada kalabalığın içerisine giren bir araç sürücüsü ile gruptan bazı kişilerin tartışması sonucu, eylemciler araca saldırdı. Taş ve sopalarla aracın ön camını kıran eylemciler, aracın olay yerinden uzaklaşması sonucunda sakinleşti.

 

İstiklal caddesi üzerinde bulunan bir evin balkonunda asılı olan Türk Bayrağı’nı gören eylemciler, balkondaki vatandaşın bayrağı sallaması üzerine evi taş yağmuruna tuttu. Binanın giriş kapısının camlarını da kıran eylemciler, çevredeki onlarca reklam panoları ve otobüs duraklarının camlarını kırarak sprey boya ile yazılar yazdı. Yaklaşık 2 saat boyunca yürüyüş eylemi yapan göstericilerden bazılarının ara mahallelerde olayları sürdürmesi sonucunda 20 kişi gözaltına alındı.
 
TARSUS’TA OLAYLI PROTESTO: 1’İ POLİS 2 YARALI

MERSİN’in Tarsus ilçesinde IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto eden grup, Tarsus Anadolu Öğretmen Lisesi’ni ateşe verdi. Okul bahçesindeki ağaçlar yanarken, müdahale eden itfaiye ekipleri de protestocular tarafından taş yağmuruna tutuldu. Olayda bir polis ve bir de itfaiye eri yaralandı.

 

IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto etmek amacıyla Fahrettinpaşa, Fevzi Çakmak, Kavaklı, Şahin, Barbaros, Tozkoparan, Zahit ve Çağlayan Mahallelerinde gösteriler düzenlendi. Yolları kapatan, lastik yakan, molotof kokteyli ile çevreye saldıran göstericilere polis ekipleri TOMA ve akrep araçlarıyla müdahale etti. Şahin Mahallesi’nde bulunan Tarsus Anadolu Öğretmen Lisesi önünde toplanan bir grup ise okul bahçesine molotof kokteyli attı. Ağaçların tutuşmasıyla zarar gören okula itfaiye ekipleri müdahale etti. Söndürme çalışmaları sırasında tekrar toplanan grup, itfaiye erlerini taş yağmuruna tuttu. Olayda bir itfaiye eri ile bir polis yaralandı.
 
HEMZEMİN GEÇİT KULLANILMAZ HALE GELDİ

Çıkan olaylarda Kavaklı Mahallesi’nde bulunan hemzemin geçit kulübesi de ateşe verildi. Kulübe kullanılmaz hale gelirken, Mersin-Adana tren seferleri durduruldu. Ayrıca gösterilerde atılan molotof kokteyli nedeniyle üç ev ve bir Aile Sağlık Merkezi yanarak, küle döndü.

 
GAZİANTEP, ŞANLIURFA VE ADIYAMAN’DA IŞİD GERGİNLİĞİ: 14 POLİS YARALI
 
GAZİANTEP, Şanlıurfa ve Adıyaman’da IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için toplanarak çöp konteynırlarını devirip ateş yakan, araç ve işyerlerine de zarar veren gruplar, dağılmaları yönünde uyarılarda bulunan güvenlik güçlerine taş, molotof kokteylli ve havai fişeklerle saldırdı. İşyerleri ve araçlara zarar veren gruplara biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Adıyaman’da 14 polisin yaralandığı olaylarda, çok sayıda işyeri ve araçta hasar oluştu. Birecik’te göstericilerin ateşe verip uçuruma yuvarladığı aracın sivil polislere ait olduğu öne sürüldü.
 
Gaziantep’te IŞİD’in Suriye’deki Kürtlere yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla izinsiz gösteri yapmak isteyen 100 kişilik grup, akşam saatlerinde Beybahçe Mahallesi’nde toplandı. Polis, yüzlerini poşularla gizleyen çoğunluğu gençten oluşan grubu dağılmaları yönünde uyardı. Yapılan uyarılara rağmen dağılmayarak çöp konteynırlarını devirip ateşe veren gruptakiler, polise taş, molotof kokteyli ve havai fişek atmaya başladı. İşyerleri ve araçlara zarar veren gruba polis tarafından biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi.
 
HASTANEYE GİDEN AİLENİN BULUNDUĞU OTOMOBİLE ZARAR VERİLDİ

 

Bu sırada yoldan geçen ve içerisinde hastaneye gittikleri öğrenilen bir ailenin bulunduğu otomobil de göstericilerin saldırısına uğradı. Camları kırılan otomobilin içersinde mahsur kalan aile, polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldıktan sonra hastaneye götürüldü. Göstericilerin attığı bir molotof kokteyli de akrep denilen zırhlı polis aracına isabet etti. Araçta çıkan yangın, TOMA’dan su sıkılarak söndürüldü. Müdahaleyle gruptakiler ara sokaklara dağılırken, kentteki gerginlik gece geç saatlere kadar sürdü.
 
ŞANLIURFA’DA ATILAN MOLOTOF EVDE YANGIN ÇIKARDI

 

Şanlıurfa’da, IŞİD’in Kobani’deki saldırılarını protesto etmek amacıyla korsan gösteri düzenleyen, polise; taş, molotof kokteyli, şişeler atan grup, biber gazlı ve basınçlı suyla müdahale edilerek dağıtıldı. Atatürk Bulvarı’nda akşam saatlerinde toplanan bir grup, yürüyüş yapmak istedi. Yürümelerine izin verilmeyen ve dağılmaları yönünde uyarılan gruptakiler, polislere taş ve şişeler atmaya başladı. Gruptakilerin attığı bir molotof kokteyli, bulvar üzerindeki bir evin balkonunda yangın çıkardı. Paniğe neden olan yangın, müdahale sonucu kısa sürede söndürülürken; polis, gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık ara sokaklara dağılırken, kentteki güvenlik önlemleri arttırıldı.
 
BİRECİK’TE POLİS ARACININ YAKILDIĞI İDDİASI

 

Şanlıurfa’nın Birecik, Ceylanpınar ve Viranşehir ilçelerinde de korsan gösteri düzenleyerek araç ve işyerlerine zarar veren gruplara basınçlı su ve biber gazıyla müdahale edildi. Birecik’te, Kurtuluş Mahallesi’nde toplanan kalabalık, Şanlıurfa karayolunda korsan gösteri düzenledi. Yolu trafiğe kapatan gruptakiler, araçlara da zarar verdi. Kalabalığın ateşe verip uçuruma yuvarladığı bir aracın sivil polislere ait olduğu öne sürüldü. Ulaşımın yaklaşık yarım saat sağlanamadığı karayolu, polisin gazlı ve sulu müdahalesinin ardından yeniden trafiğe açıldı.
 
CEYLANPINAR’DA BANKALARIN CAMLARI KIRILDI

 

Ceylanpınar İlçesi’nin Gazi ve Viranşehir Mahalleleri’nde toplanan kalabalık grup, çöp konteynırlarını ateşe verip bankaların camlarını kırdı. Parklardaki aydınlatma lambalarına da zarar vererek polise taş, havai fişek ve molotof kokteyli atan grup, biber gazlı ve basınçlı sulu müdahaleyle dağıtıldı.
 
VİRANŞEHİR’DE MİLLETVEKİLİNİN MARKETİ ZARAR GÖRDÜ

 

Viranşehir İlçesi’nde, Ceylanpınar karayolunda toplanan göstericiler, işyerlerine taş atarak zarar verdi. Aralarında Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Akyürek’in sahibi olduğu marketin de bulunduğu ilçedeki birçok işyeri ve bankaların para çekme makineleri zarar gördü. Göstericiler, polisin gazlı ve basınçlı sulu müdahalesiyle ara sokaklara dağıldı.
 
SİVEREK’TE GERGİNLİK: 11 GÖZALTI

 

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde, IŞİD’in Kobani’ye saldırılarını protesto etmek isteyen gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Gösteriye katılan 11 kişi gözaltına alındı.

 

İlçe merkezindeki kaymakamlık önünde gece geç saatlerde toplanarak korsan gösteri düzenleyen grup, çöp konteynırlarını devirip ateşe vererek yola barikat kurdu. Uyarılara rağmen dağılmayarak polise taş atan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale edildi. Gruptakiler, müdahaleyle ara sokaklara dağılırken, gösterilere katılan 11 kişi polis tarafından gözaltına alındı. İlçedeki güvenlik önlemleri ise artırıldı.
 
AK PARTİ VE VALİNİN YAŞADIĞI KONAK ÖNÜNDE GERGİNLİK: 14 POLİS YARALI

Adıyaman’da da akşam saatlerinde Karapınar Caddesi’nde toplanan 400 kişilik grup, Ak Parti İl Başkanlığı’nın bulunduğu Gölbaşı Caddesi’ne yürüdü. Sloganlar eşliğinde yürüyen grup, Ak Parti İl Başkanlığı’nın binasına taşlarla saldırdı. Dağılmaları yönündeki uyarılara aldırış etmeyen ve polise taş atan kalabalığı TOMA’larla biber gazı ve basınçla su sıkıldı.

 
VALİNİN EVİNE MOLOTOF

 

Ara sokaklara dağılan gruptakiler, bir süre sonra Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ın evinin bulunduğu Atatürk Bulvarı üzerindeki konak önünde toplandı. Konağa taş ve molotof kokteyli atan, yol üzerinde bulunan bankaların da camlarını kıran göstericiler, yapılan ikinci müdahaleyle dağıtıldı. Gruptakiler, üçüncü kez yürüyüşe başlandıkları Karapınar Caddesi’nde toplanarak bu kez de çöp konteynırlarını devirerek ateş yaktı. Yakılan ateşler, itfaiye ve TOMA’ların müdahaleleriyle söndürülürken, çıkan olaylarda 14 polis memuru atılan taş ve molotofların isabet etmesi sonucu çeşitli yerlerinden yaralandı. Meslektaşları ve ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere götürülerek tedaviye alınan polislerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, ilçelerden takviye polisler ve jandarma güçleri sevk edildi.
 
ANTALYA’DA KOBANİ’YE DESTEK EYLEMİNDE POLİSE TAŞLI SALDIRI
 
Antalya’da Kobani’ye destek için gündüz olaylı eylemin ardından akşam saatlerinde de olaylar yaşandı. Kepez İlçesi Düden Mahallesi Yeni Hal Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, yollara barikat kurup polisi taşladı. Eylemciler çevreye zarar verip polisleri taşlamaya başlayınca panzerler müdahale etti. Panzerlerin müdahalesiyle grup dağıldı.
 
CANLARINI ZOR KURTARDILAR

 

Olaylar sırasında görev değişimi yapan bir itfaiye aracına göstericiler saldırdı. Şoför Murat Gökçimen sağ gözünden, er Alper Nuri Hapencigit de sol gözünden yaralandı. İki itfaiye eri 112 sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürüldü. İki itfaiye erinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
 
ÇANAKKALE’DE KOBANİ YÜRÜYÜŞÜNDE GERGİNLİK

 

ÇANAKKALE’de, Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto için düzenlenen yürüyüşte gergin anlar yaşandı.

Kordon Boyundaki Golf Çay Bahçesi önünde toplanan 150 kişilik bir grup, ‘Kobani’de katliam var’ pankartı açarak İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık, ‘Her yer Kobani, her yer direniş’, ‘Katil IŞİD işbirlikçi AKP’ sloganları atarak İskele Meydanı’ndaki Ak Parti İl ve İlçe teşkilatlarının bulunduğu Vakıf İş Hanı Önüne kadar geldi. Burada Ak Parti aleyhine sloganlar atan grup, daha sonra yürüyüşe devam etti. Bu sırada bir vatandaş yürüyüşe tepki gösterince gerginlik yaşandı. Kalabalık, tepki gösteren gencin üzerine yürürken, yürüyüş için geniş güvenlik önlemleri alan polis araya girerek olayın büyümesini engelledi. Daha sonra İskele Meydanı’na gelen grup, burada da sloganlar atmaya devam etti. Grup burada bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra sessizce dağılarak eyleme son verdi.

 
MANİSA’DA HAVAİ FİŞEKLİ EYLEM

 

MANİSA’da, IŞİD’in Türkiye sınırındaki Kobani bölgesine yaptığı saldırıları protesto etmek isteyen grup polise havai fişek ve taş attı. Polisin müdahalesiyle dağılan gruptan 5 kişi gözaltına alındı.

 

IŞİD’in Kobani’ye saldırısını protesto etmek isteyen yaklaşık 500 kişilik bir grup Horozköy Mahallesi’nden kent merkezine yürümek istedi. Polis yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle eylemcilere müdahale etti. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara giren gruptakiler Horozköy Mahallesi’ndeki sokakları çöp konteynırları ile kapatarak ateşe verdi. Polise taş, havai fişek atan gruba biber gazı ve panzerden tazyikli su sıkıldı. TOMA, panzer ve akreplerle de grup dağıtılmaya çalışıldı. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara kaçan eylemci grup, bazı işyerlerinin ve otobüs duraklarının camlarını kırdı. Mahalle sakinleri atılan biber gazlarından etkilenmemek evlerinden dışarı çıkamadı. Eylemde 5 kişi gözaltına alındı.
 
OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Manisa Demokrasi ve Barış Platformu ise Manolya Meydanı’nda toplanarak, IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği saldırıları protesto etmek amacıyla oturma eylemi yaptı. ‘Her Yer Kobani, Her Yer Direniş’ sloganı attıktan sonra yaklaşık bir saat boyunca oturma eylemi yapan grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, “Adalet komisyonu üyeleri güçleri ve AKP arasında Kürt halkının demokratik kazanımlarının ortadan kaldırılması temelinde bir anlaşma IŞİD üzerinden hayata geçirilmektedir. Bu ateşin tüm Türkiye’yi saracağı kaygısı içerisindeyiz. Dünyanın bu katliama karşı sessizliğini ve seyirci olma halini kınıyor, tüm duyarlı kesimleri demokratik tepkilerini yükseltmeye ve katliamı durdurmaya çağırıyoruz. Başta AKP olmak üzere yaşanacak gelişmeleri seyreden tüm devletler ve çevreler sorumlu olacaktır” dedi.

 
TURGUTLU’DA KOBANİ PROTESTOSUNDA OLAY

 

Manisa’nın Turgutlu ilçesi İstasyonaltı, Atatürk ve Mustafa Kemal Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 700 kişilik grup IŞİD’in Kobani’ye yaptığı saldırıları protesto etmek amacıyla yürüdü. Kervan Yolu Caddesi üzerinde havai fişek ve sloganlar atarak ilerleyen grup, Şehit Mahmut Tuğrul Karakolu önüne kadar geldi. Grup üyelerinden bazıları polis karakolunu taşlamak istedi. Bunun üzerine karakol önünde bulunan TOMA gruba müdahale etti. Olaylar sırasında karakolun camları kırıldı.

 

Olaylar sonrası karakola giden Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü incelemelerde bulundu. Olaylarla ilgili olarak Kaymakam Günlü, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Esendemir’den bilgi aldı. Çıkan olaylarla ilgili şu ana kadar herhangi bir gözaltı işlemi yapılmadı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X