Diziye dalan Murat Çelik yanlışlıkla parmaklarını kesti!

Evde televizyon izlerken et doğradığı satırı sol eline vurup 2 parmağını kesen Ardahanlı Murat Çelik, Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinde doktorlarca yapılan mikro cerrahi operasyon ile bir parmağına kavuştu.

Diziye dalan Murat Çelik yanlışlıkla parmaklarını kesti!

Ardahan’da yaşayan 5. sınıf öğrencisi Murat Çelik (12),yaklaşık 1 ay önce evde yemek yapılması için kemikli etleri et satır ile doğramak istedi.

Satırla et doğrarken aynı zamanda televizyonda diziyi de seyreden Çelik, dalgınlıkla satırı sol eline vurarak 4’üncü ve 5’inci parmaklarını kesip kopmalarına neden oldu.

AA’nın haberine göre; yakınlarının yardımıyla Ardahan Devlet Hastanesine kaldırılan Çelik, ilk müdahale sonrası Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğine sevk edildi. Çelik, burada yapılan tetkik ve inceleme sonrası fakültenin Plastik Cerrahi Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Harun Karaduman ve Dr. Ömer Parıldar tarafından acil ameliyata alınarak mikro cerrahi operasyonu yapıldı.

Parmağın bir an önce yerine nakledilmesi için zamanla yarışan doktorlar, 5 saat süren ameliyat sonrası Çelik’in hem kopan 4’üncü parmağını yerine nakletti hem de el bileğinden ve kasığından aldıkları dokularla zarar gören parmaktaki doku defektlerini onardı. Hastanede son pansumanı yapılan Çelik, sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

“DOKU DEFEKTLERİNİ AYNI AMELİYATTA ONARDIK”

Klinikte ameliyatı yapan doktorlardan Karaduman, Çelik’in kendilerine 112 Acil Servis tarafından 4’üncü ve 5’inci parmaklarının kopması nedeniyle getirildiğini söyledi.

Durumun acil olması üzerine Plastik Cerrahi Anabilim Dalı’nda görevli Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çinal’a danışıp Çelik’i ameliyata aldıklarını anlatan Karaduman, “Murat Çelik bize getirildiğinde sol el 4’üncü parmağının kopmuş parçası vardı, 5’inci parmağının kopan parçası ise yoktu. Çelik’in 4’üncü parmağının orta bölümünde de doku ve damar defekti vardı. Öncelikle hastanın kemikle tendom onarımlarını yaptık. Daha sonra el bileğinden aldığımız damar ile damar defektlerini onardık. Böylece parmağın dolaşımını sağladık. Bunların ardından sinir, tendom ve diğer damar onarımları yapıldı” dedi.

Karaduman, ameliyatta kopan parçaları 4’üncü parmağa naklettikten sonra ek seansa ihtiyaç duymadan, 3’üncü parmağın sırt kısmından aldıkları dokularla Çelik’in doku defektlerini aynı ameliyatta onardıklarını kaydetti.

Kopan parmağın erken iyileşmesi için doku defekti sonrası 3’üncü ve 4’üncü parmağı birbirlerine dikerek 21 gün boyunca beklettiklerini ifade eden Karaduman, “21 gün sonra dikilmiş dokuyu ayırdık. Murat’ı, son pansumanını yapıp taburcu ettik ancak fizik tedavisi devam edecek. Murat’ın 4’üncü parmağını kurtardık, 5’inci parmağına ise kopan parçası getirilmediği için güdük onarımı yaptık” diye konuştu.

“KOPAN PARÇALAR SUYUN İÇİNDE OLMAMALI, BUZA DİREKT TEMAS ETMEMELİ”

Karaduman, parmak ve benzeri kopma durumlarında kopan parçaların hastaneye uygun şekilde taşınmasının önemine işaret etti. Genellikle kopan parçaların suyun içinde ya da buza temas etmiş şekilde kendilerine getirildiğini, bu durumun ise çok yanlış olduğunu vurgulayan Karaduman, doku kopması vakalarında parçaların ıslak gazlı beze sarılı halde taşınması gerektiğine dikkati çekti.

Karaduman, “Kopan parçalar bize suyun içinde ya da direkt buza temas etmiş şekilde getirildiğinde nakil imkanı çok zor. Kopan parçalar ıslak gazlı beze sarılıp ardından çevresine buz konulmalı ancak doku suya ya da buza direkt temas etmeden taşınmalı” bilgisini aktardı.

Karaduman, operasyonun başarılı geçtiğini dile getirerek, Çelik’in parmaklarının kan dolaşımında herhangi bir sorun bulunmadığını, sonraki süreçlerde parmağın daha fonksiyonel kullanılması için fizik tedavi gerektiğini aktardı.

Murat Çelik de evde ablası başka işle uğraştığı için et doğrarken satırla elini kestiğini söyledi. Et doğrarken dizi de izlediğini anlatan Çelik, “Televizyonda dizi izliyordum, öylece dalmışım. Elim etin altındayken satırı elime vurmamla parmaklarım koptu. Doktorlar parmaklarımı tutturdu ve hayatımı kurtardı, onlara çok teşekkür ediyorum. Benim yaşımdakiler kesici aletle bir iş yapmasın, buradan herkesi uyarıyorum” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X