Domuzsavar Bursalı çiftçilerin umudu oldu

Bursa’nın dağ ilçelerinden Keles’te tarlalarına dadanan domuzlardan bıkan çiftçiler çareyi domuzsavarda buldu. Zaman ayarlı ses çıkaran domuzsavar, domuzların ve diğer hayvanların korkarak kaçmasına yol açıyor.

Domuzsavar Bursalı çiftçilerin umudu oldu

Birçok farklı yöntem deneyen çiftçiler çareyi ses bombası gibi çalışan domuzsavarda buldu.

Yaban domuzlarını öldürmeden tarlalarını korumaya çalışan çiftçiler, bu yolla domuzları tarladan uzak tutmaya çalışıyor.

Kelesli çiftçilerden Kemal Sevim, “Babadan kalma altı dönüm tarlam var. Bu sene tarlalarımıza dadanan iki domuz sürüsü var. Mahsulü talan ediyorlar. Ektiğimiz sebzeleri korumak için geliştirilmiş bu makine sayesinde sürüleri tarladan uzak tutmayı düşünüyoruz. Geceleri zamanını ayarladığımız domuzsavar sabaha kadar belirli aralıklarla patlayarak sürüleri ürkütüp kaçırıyor. Fakat büyük sürü buna da alışmaya başladı. Domuzsavarın yanı sıra tarlamızda radyo açıyoruz. Bazı geceler onlar da yetersiz gelirse tenekelere vurarak ses çıkarmaya çalışıyoruz. Ektiğim mısırı bitiren domuzlar, çileklerin, fasulyelerin altını kazarak solucan arıyor. Mahsule büyük zarar veren bu hayvanlardan artık kurtulmak istiyoruz” dedi.

Dağ yöresinde yaban domuzlarının birçok çiftçinin mahsulünü talan ettiği öğrenildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X