Dünya liderleri Normandiya’da

Amerika, İngiltere, Fransa ve Kanada ile çok sayıda müttefik askerinin, 2. Dünya Savaşı’nın kaderinde etkili olan Normandiya Çıkarması’nın 75’inci yıldönümünü andı.

Dünya liderleri Normandiya’da

Fransa ve Amerika, bundan tam 75 yıl önce Normandiya’ya çıkarma yapan ve Alman ordusu tarafından, daha karaya çıkamadan adeta katledilen binlerce askeri, çıkarmada ölen 10 bin askerin yattığı Colleville Amerikan Mezarlığı’nda andı. 

Törene, 60’ı bizzat çıkarmaya katılan askerler olmak üzere, 12 bin kişi davet edildi. Törenler dün sabah İngiltere Başbakanı Theresa May’in de katılımıyla, Normandiya kıyısındaki Ver Sur Mer’de başladı. Macron ve May, burada inşa edilecek İngiliz Memorial Anıtı’nın ilk taşlarını yerleştirerek, çelenk koydular. Ardından Bayeux Katedrali’nde ölenler için ayin düzenlendi. Ayine, İngiliz Kraliyet ailesi adına Prens Charles da katıldı

Ardından törenler, ABD Başkanı Donald Trump’ın katılımıyla Normandiya çıkarmasının yapıldığı Omaha Plajı ve Amerikan toprağı sayılan Colleville Amerikan Askeri Mezarlığı’nda devam etti. Törende Trump’tan önce söz alan Macron, ‘Sevgili Donald Trump’ diye başladığı konuşmasında General Dwight Eisenhower’ın ünlü ‘let’s go’ talimatının ardından, dünyanın ve Avrupa’nın kaderini değiştiren adımlar atıldığını söyledi. 

MACRON’U AYAKTA ALKIŞLADI

Macron’un Amerika’ya teşekkür eden konuşmasını Başkan Trump ayakta alkışladıktan sonra, bizzat yanına giderek kutladı. Uzun süredir aralarında soğuk rüzgarlar esen iki liderin uzun süre el sıkışarak, sarılıp, elleriyle birbirinin omuzuna vurması dikkat çekti.

ULUSUNUZUN GURURUSUNUZ

Törende ev sahibi lider olarak son sözü alan ABD Başkanı Donald Trump da, Normandiya çıkarmasına katılan bazı askerlerin hikayelerini tek tek anlatarak onlara bizzat teşekkür etti. Trump, ‘Burada bulunan 60 askerimiz, siz ulusumuzun gururusunuz. Size sonsuz borcumuz var. Kahramanlığınız asla ölmeyecek. Bugün Amerikan halkı, Fransızları kucaklıyor ve ölülerimizi onurlandırdığı için teşekkür ediyor. Amerikan askerinin hiçbir ordunun yıkamayacağı bir gücü var: Özgür halkıyla gurur duyan yurtseverliği’ dedi.
Macron ve Trump, her iki ülke ordusuna ait askeri jet uçaklarının gösterisi ve ölen askerleri anmak için atılan 21 pare top atışının ardından ikili görüşmeye başladı. İki lider, ikili görüşmenin ardından çalışma öğle yemeğinde de bir araya geldi.

LE PEN’DEN RUSYA ELEŞTİRİSİ

Bu arada, Fransız aşırı sağ lideri Marine Le Pen, törenlere Rusya Devlet Başkanı Vladimir’in davet edilmemesini eleştirdi. Le Pen, Twitter hesabından, ‘Bugün 75 yıl önce, bizim özgürlüğümüz için ölen askerleri ve Fransız direnişçileri anıyoruz. Ne yazık ki, bu uğurda çok ağır kayıp veren Rusya bu törenlere davet edilmedi” mesajını paylaştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X