ECB’den faiz indirimi beklenmiyor

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası yarın yeni bir faiz indirimine gitmeyip nicel genişleme programını duyuracağı görüşünde birleşti.

ECB’den faiz indirimi beklenmiyor

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarın Frankfurt’ta gerçekleştireceği toplantıda, faiz oranlarında değişikliğe gidip gitmeyeceği ve devlet tahvili satın alımını da kapsayan bir nicel genişleme programı konusunda yeni bir adım atıp atmayacağı piyasalarda merakla bekleniyor.

Ayrıca, bölgede düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB Başkanı Mario Draghi’nin deflasyon risklerine karşı alacağı olası yeni tedbirler de piyasalar ve yatırımcılar tarafından izleniyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan analistler, bankanın faiz oranlarında yeni bir kesintiye gitmeyeceğine ancak, yarınki toplantıda devlet tahvili alımını kapsayan nicel genişleme programı açıklayabileceğine işaret etti. 

ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, bankadan yeni bir faiz hamlesi beklemediklerini ifade ederek, “Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik olmayacaktır. ECB zaten faiz oranları döngüsünde en düşük noktaya ulaşıldığını çeşitli vesilelerle de vurguladı” dedi.

ECB’nin devlet tahvili alımı programını açıklamasının “yakın bir kesinlik” haline geldiğini dile getiren Houte, “Ancak, ayrıntılar üzerine hala bazı tartışmalar mevcut. Bankanın devlet tahvili alımında belirli bir miktar açıklamasını beklemiyoruz ama bilanço büyüklüğünü yüzde 50 artırarak 2012 seviyesine getirecek kadar satın alacağı konusunda teminat verebilir” dedi.

Daha büyük bilançonun sonuç olarak daha fazla enflasyona sebep olacağına işaret eden Houte, ayrıca bunun avro kurunu da zayıflatacağını, bu durumun uygulamada bankanın 500-700 milyar avroluk devlet tahvili satın almak zorunda olduğu anlamına geldiğini sözlerine ekledi. 

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Dr. Christian Schulz ise eylül ayından bu yana düşen petrol fiyatları sebebiyle, Avro Bölgesi’nde enflasyonun eksiye döndüğünü söyledi. Bölgedeki uzun süreli düşük enflasyona karşın bir deflasyonist sarmal öngörmediklerini ifade eden Schulz, toplantıda ECB’nin devlet tahvili alım programını açıklamasını beklediklerini aktardı.

Schulz, “ECB’nin yüzde 60 olasılıkla 2 yıl içerisinde 700 milyar avroluk devlet ve şirket tahvili satın alma programını duyuracağını düşünüyoruz. Eğer banka önemli ölçüde daha küçük bir program açıklarsa, başkan Draghi bu kararın nihai karar olmadığını ve eğer enflasyon beklentiler seviyesine gelmezse miktarın artabileceğini vurgulayabilir” diye konuştu.

“Almanya, ECB’nin parasal genişleme programını desteklemiyor”

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer da ECB’nin toplantıda büyük ihtimalle parasal genişleme kararını açıklayacağını belirterek, ECB’nin en sonunda parasal genişlemeye hazır hale geldiğini dile getirdi.

“Asıl soru, ‘ECB parasal genişlemeye gidecek mi?’ değil, ‘ECB nasıl bir parasal genişleme yoluna gidecek” diyen Archer, ECB’nin sınır tanımayan bir parasal genişleme politikası uygulamayacağını aktardı.

Parasal genişlemenin potansiyel etkisinin az olabileceğini, bu durumda ECB’nin politikası hakkında bir takım soru işaretleri olabileceğini dile getiren Archer, düşük enflasyon oranı, düşük büyüme ve özellikle küçük şirketler için sıkı kredi koşullarından dolayı parasal genişleme konusunda ECB’nin üzerinde uzun zamandan bu yana baskı olduğuna işaret etti.

Avro Bölgesi’nde tahvil faizlerinin zaten düşük olduğunu, parasal genişlemenin ne kadar etki oluşturabileceği konusunda tereddütler bulunduğunu yineleyen Archer,  Almanya’nın parasal genişlemeye karşı olduğunu, herhangi bir kayıpta Almanya’nın yardım etmeyeceğini savundu.

Parasal genişlemenin ECB için risk oluşturabileceğini de vurgulayan Archer, ECB’nin tahvil alımı konusunda çeşitli seçenekleri düşündüğünü, 500 milyar avroluk alımın söz konusu olduğunu dile getirdi.

 

Capital Economics Kıdemli Piyasa Ekonomisti John Higgins ise tahvil alımının 500 milyar avrodan az olması durumunda Avro Bölgesi’ndeki devlet tahvillerinin fazla desteklenemeyeceğini aktardı.

Parasal genişlemenin Avro Bölgesi’ndeki borsalara olumlu etkisinin sınırlı olabileceğini, etkinin avrodan gelecek tepkilere bağlı olacağını dile getiren Higgins, avronun dolar karşısında baskı altında kalmaya devam edeceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X