Edebiyatta merkez taşra ilişkisi 

Nilüfer Kütüphane Günleri kapsamında söyleşiye katılan yazarlar Selim Temo, Mesut Varlık, Nuri Demirci ve Hilmi Haşal, “Edebiyatta Merkez Taşra İlişkisi”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundular. 

Edebiyatta merkez taşra ilişkisi 

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Nilüfer Kütüphane Günleri, çeşitli söyleşi ve atölye çalışmalarıyla devam ediyor.

6 Ekim’e kadar “İktidar” alt başlığıyla devam edecek olan Nilüfer Kütüphane Günleri kapsamında gerçekleşen söyleşilerde yazarlar, edebiyat tutkunlarıyla buluşmaya devam ediyor.

soyless.jpg

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirilen söyleşide, taşra-merkez ilişkisinde mekânların değişmeyeceğini vurgulayan Şair Nuri Demirci, “Değişen mekânların içeriğidir. Sanatsal düşünce söz konusu olduğunda merkez ve taşra sözcükleri sözlük anlamlarından koparak sıfata dönüşürler. Bu dönüşüme bağlı olarak kazandıkları yeni soyut anlamlar merkez taşra arasındaki mesafeyi aradan kaldırır” dedi.

Yazar ve Şair Hilmi Haşal da merkez taşra ilişkisini ‘Yaşanmışlık döngüsü’ olarak değerlendirdi. Haşal, “Edebiyatta merkez her şeyin toplandığı gözde yer olarak akla gelir. Merkez insana ve bulunduğu yere göre değişir. Taşrada bulunanlar İstanbul’u merkez alır. Dünyaya bakıldığında Londra, Paris merkez alınır kişiye göre. Her taş düştüğü yerde ağırdır. Verilen her emek bulunduğu yere bakılmadan hak ettiği değeri görmelidir. Mekan ve zaman kavramları beyinde odaklanır. Taşra saplantısı herkesin yaşadığı aşması gereken önemli bir güzergahtır” diye konuştu. 

‘ARTIK İSTANBUL MERKEZ DEĞİL…’

Yazar ve şair Mesut Varlık ise son yıllarda İstanbul’un edebiyatın merkezi olmaktan çıktığını ifade ederek, “Artık herkes Anadolu’nun her yerinden eserlerini çıkartarak yayınlayabiliyor. İstanbul’un merkez olduğunu söylemek için neden yok. Herkes sesini duyurabiliyor. Merkez taşra ilişkisi İstanbul’u merkez görenlerin düşünceleri devam ettikçe sürecek. Ben bu rüyaya katılmıyorum ve bu konuda sempozyum bile düzenledim” şeklinde konuştu.  

Selim Temo da Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri’nin yapıtğı çalışmalara övgüler yağdırarak konuşmasına başladı. İnsanın merkez ve taşraya nasıl baktığının önemli olduğunu söyleyen Temo, dünya çapında eserler üzerinden merkez taşra ilişkisini ele aldı. 

Konuşmaların sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına konuk yazar ve şairlere teşekkür ederek günün anısına anmalık verdi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X