Eğit-donat mutabakatı imzalandı

Türkiye ve ABD arasında, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programı mutabakatı imzalandı.

Eğit-donat mutabakatı imzalandı

Taraflar arasında bir süredir müzakere edilen mutabakat metni, Dışişleri Bakanlığı’nda akşam saatlerinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass tarafından imzalandı.

İmza töreni sırasında konusan Sinirlioğlu, mutabakatın iki ülke arasındaki stratejik ortaklıık çerçevesinde atılmış önemli bir adım olduğuna dikkati çekerek, bunun sadece ilk adım olduğunu ifade etti. Sinirlioğlu, “Daha yapacak çok işimiz var. Komşu coğrafyamızda ve dünyanın diğer farklı yerlerinde çok kaotik durumlar yaşanıyor. Dolayısıyla birlikte çalıştığımızda bir fark yaratacağımıza inanıyoruz” dedi.

ABD Büyükelçisi Bass da mutabakatı imzalanma noktasına getiren herkese teşekkür ederek, “Birlikte çalıştığımızda her zaman daha güçlüyüz ve bize ortaklığımızı güçlendirme fırsatı veren her resmi anlaşma, hem bizi hem de bölgemizi daha iyi bir konuma getiriyor. Bunun yalnızca başlangıç olduğu ve daha yapacak çok şeyimiz olduğu konusunda size katılıyorum” dedi.

Bu adımı atmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Bass, “Hükümetim adına, size ve meslektaşlarınıza bizi bu noktaya getirme konusunda, bu müzakere ve tartışma sürecinde sergilediğiniz yaklaşımdan ötürü çok teşekkür ediyorum. Söz konusu yaklaşımın, aramızdaki stratejik ortaklığın dayandığı prensipleri ve nasıl hayata geçirildiğini gerçekten yansıttığını düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye ve ABD’nin müştereken uygulayacağı programın önümüzdeki günlerde başlaması öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklar programın amacının, Suriye’de Cenevre Bildirisi temelinde gerçek bir siyasi dönüşümün gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cermodern’de düzenlenen Expo 2016 Antalya resepsiyonunun çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Daha önce üzerinde çalışılan Suriyeli muhaliflerin eğitilmesine yönelik belgede mutabık kalındığını ve belgenin Sinirlioğlu ve Bass tarafından imzalandığını belirten Çavuşoğlu, eğitilip donatılan güçlerin hem rejim unsurları hem de terör örgütü IŞİD ve arazideki terör örgütleriyle mücadele edeğini söyledi. 

Çavuşoğlu, belgenin detaylarını daha sonra paylaşacaklarını bildirdi. 

Diğer yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suriye’deki Süleyman Şah Türbesi’nde görev yapan askerlerden birinin rehin olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X