Egzersiz yapın daha zeki olun

Yapılan yeni bir bilimsel çalışma, spor yapmakla bilişsel kapasite arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Buna göre vücudu aktif tutmak, beyni de aktif tutmaya yarıyor diyebiliriz.

Egzersiz yapın daha zeki olun

Yapılan araştırmalar, yirmi dakika boyunca orta şiddette egzersiz yapmanın, yaşam sürenizi 12 ila 14 yıl arasında artırdığını, aynı zamanda Alzheimer’a yakalanma riskinizi de yarı yarıya azalttığını gösteriyor.
Yeni bir çalışma ise fiziksel zindelik ile gelişmiş bilişsel işlev arasında kesin bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanlar, iki dakika boyunca olabildiğince hızlı bir şekilde yürüdü. Söz konusu süre zarfında kat edilen mesafeyi ölçen araştırmacılar, erkeklerin 201 metre, kadınların ise 195 metre gidebildiklerini gördü. 

 BİLİŞSEL TESTLER YAPILDI

Daha sonra katılımcılara çeşitli bilişsel testler yapan araştırmacılar, genç katılımcıların dahi bilişsel düzeyleri düştükçe performanslarının düştüğünü gözlemledi. Bu durumu yaşlı katılımcılarda görmenin anlaşılabilir olduğunu söyleyen araştırmacılar, 30’lu yaşlardaki katılımcıların verileri karşısında şaşırdıklarını ifade ediyor.

Ayrıca araştırmacılar, katılımcıların MR’larını yani Manyetik Rezonans Görüntüleme sonuçlarını aldıklarında, beyaz madde mikro yapısının bilişsel performans ile ilişkili olduğunu buldular.

DAHA FAZLA BEYAZ MEDDE 

Beyaz madde, öğrenme ve beyin fonksiyonlarını etkileyen ve farklı beyin bölgeleri arasındaki iletişimi koordine eden, miyelinli akson demetlerinden oluşur. Tüm merkezi sinir sistemimizden bilgiyi aktarma görevinden sorumlu olan beyaz madde, zinde insanlarda çok daha yoğun bir şekilde görünüyor. Kısacası düzenli spor yapan bir insanın beyninde daha fazla beyaz madde bulunuyor.

Bilimsel çalışmalar, gün içinde daha hızlı ve etkili kararlar alabilmemiz için, her gün en az 20 dakika yürümemiz gerektiğini gösteriyor. Bu sadece hem fiziksel hem de mental olarak iyi hissetmenizi sağlamayacak, aynı zamanda hafızanızı yetkin bir şekilde kullanma, akıl yürütme, karar verme, bağlantı kurma ve geçmiş deneyimlerden yararlanma yeteneğinizi de önemli ölçüde artıracaktır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X