Ekmek üstünde bulunan tek çizginin anlamını biliyor muydunuz?

Sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan ekmeğin üzerindeki tek çizginin bir anlamı olduğunu hiç düşündünüz mü? Merak edenler için işte hikayesi…

Ekmek üstünde bulunan tek çizginin anlamını biliyor muydunuz?

Her gün bakkaldan, marketten, fırından aldığımız ekmeğin üzerinde neden tek çizgi var, bu ne anlama geliyor?

Bazılarımızın en çok sevdiği yer olan ekmek üzerindeki o çıtır çıtır olan tek çizginin hikayesini okuduğunuzda çok şaşıracaksınız.

640xauto-(1)-012.jpg

İşte ekmek üzerindeki o çizginin anlamı:

“Orhan Gazi Bursa’yı fethettikten sonra Uludağ’ın eteklerindeki fırıncıları denetler. Fırının birinde ekmeklerin üzerindeki üç çizgi dikkatini çeker. Fırıncıya ekmeklerin üzerinde neden 3 çizgi olduğunu sorar. Fırıncı ‘Biz Hristiyanız. Yediğimiz ekmek Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye ekmeklerin üzerine 3 çizgi çekeriz’ der. Orhan Gazi bu durumdan çok etkilenir ve bir ferman yayınlayarak ‘Bundan sonra  bütün Müslüman fırıncılar, Allah’tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke’ diye buyurur.” Bu fermandan sonra bütün Müslüman fırıncılar ekmeklerin üstüne tek çizgi çekmeye başlar. O gün bugündür ekmekler fırınlarda böyle pişer.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X