Ekonomide hava açıyor  

Bursa’da işadamları ile bir araya gelen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın, Türkiye ekonomisinde öncü göstergelerin havanın açılmakta olduğuna işaret ettiğini belirterek, ”Önümüzü çok net görüyoruz. Gelecekten ümitliyiz” dedi.

Ekonomide hava açıyor  

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geleceğe yönelik olumlu mesajlar verdi. 

Aydın, önceki akşam Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BALKANTÜRKSİAD) yoğun bir katalımla Podyum Davet’te gerçekleştirilen sinerji toplantısında yaptığı konuşmada, bankacılık sektöründe ve ekonomide yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Türkiye’nin ekonomik zorlukları aşacak güce sahip olduğunu vurgulayan Aydın, küresel piyasaların ve gelişmelerin de son dönemde kendilerini bu konuda desteklediğini söyledi.

Aydın, ”Yaşaya yaşaya iç ve dış şoklara son derece dirençli hale geldik. Panik yapmıyoruz. Bu, bizim için olumlu gelişmedir ve eylül ayında Yeni Ekonomik Programı (YEP) açıklıyoruz. Ekim, kasım, aralık… 3 ayda kurda, devletin borçlanmasında, uluslararası arenada, CDS’lerde, rezervlerde son derece olumlu gelişmeler görüyoruz. Bu kadar hızlı tepki veren başka bir ekonomi yok. Bugün artık düne nispetle çok net önümüzü görüyoruz. Beklentilerde fevkalade olumlu iyileşmeler görüyoruz” ifadelerini kullandı.

KREDİDE NEGATİF GİDİŞAT BİTTİ

Son 1-1,5 aydır fevkalade bir bolluğa ve rahat bir likiditeye sahip olduklarını dile getiren Aydın şöyle devam etti: ”Türk bankacılık sisteminde öz kaynağımızda, likidite problemlerimiz vardı ama dengelenme ve disiplinle, yeni ekonomi programıyla şu anda likitte de ciddi bir artışa sahibiz. Türkiye’ye tekrar sermaye akımı başlamıştır. Alınan önlemlerle devletin daha az borçlanıyor olması Türk bankacılık sistemini rahatlatmıştır. Likiditemiz olunca üstüne oturacak halimiz yok. Onu bireylere ve firmalara kullandırmamız gerekiyor. Bu hemen kredilerde bir toparlanmaya vesile oldu. Artık kredilerdeki negatif gidişat bitmiştir. Son 10 gündür krediler pozitif gidiyor.”

GAZA BASMA SİNYALİ VERDİ

Hüseyin Aydın, mevcut ekonomik durumla ilgili olarak da şunları söyledi: ”Öncü göstergeler havanın açılmakta olduğunu gösteriyor. Biz öncü göstergeleri görebiliyoruz. Araba sürdüğümüzü farz edin. Biz ne kadar önümüzü görüyorsak, ayağımızı gaza ona göre yüklüyoruz.

Şu anda öncü göstergeler havanın açılmakta olduğu yönünde. Bunun verilen tepkilerden de görülüyor. Olmamış bir şeyi olacak gibi söylemek bizim kredibilitemize zarar verir. Dolayısıyla hava açılıyor ve gelecekten ümitliyiz.”

FUTBOL BİR ENDÜSTRİDİR

Hüseyin Aydın, yaptığı sunumun ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Aydın, TBB ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) arasında yapılan anlaşmada son duruma yönelik soruya, ”Biz zaten spor kulüpleriyle çalışıyoruz. Bir tek ben çalışmıyorum. Spor kulüpleriyle çalışan bir sürü banka var. Ne vermişsek vermişiz. Hepsini piyasa koşullarında vermişiz. Spor, bir ekonomidir. Bein Sports’un Türkiye’deki yayına verdiği miktar 500 milyon dolar. Futbol bir ekonomidir, endüstridir. Biz, bu ekonominin ayakta kalmasını ve bu değerin sürmesini istiyoruz” sözleriyle yanıt verdi.

BİRLİK VE BERABERLİK ÇAĞRISI

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, önemli bir dönemden geçildiğini belirterek, ”Çeşitli fedakârlıklarda bulunuluyor, umutluyuz. Birlik ve beraberlik ile birlikte güvene ve istikrara en çok ihtiyacımızın olduğu bir dönemdeyiz” dedi.

AKTAŞ’TAN BALKANTÜRKSİAD’A ÖVGÜ

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise BALKANTÜRKSİAD’ın gelişen, değişen, büyüyen ve ekonomisi ilerleyen Bursa’ya çok ciddi heyecan ve değer kattığını söyledi. Derneğin bu sinerji toplantılarıyla sadece Bursa’nın değil ülkenin de ekonomik ve sosyo kültürel açıdan gelişimine katkı verdiğini anlatan Aktaş, ”Büyükşehir belediyesi olarak biz de bugüne kadar BALKANTÜRKSSİAD ile ortak projeler yaptık.

Bundan sonra da yapacağımız projeler var” dedi. BALKANTÜRKSİAD’ın sinerji toplantısına, Vali Yardımcısı Ergun Güngör, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Emine Yavuz Gözgeç, Refik Özen, Mustafa Esgin, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, BTSO Meclis Başkanı Ali Uğur, Bursa OSB Başkanı Hüseyin Durmaz ile BTSO eski Başkanı Celal Sönmez de katıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X