Ekonomide inat olmaz

Nakit sıkışıklığının her sektörde hissedildiğini belirten TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ”Ekonomide inat olmaz, dengeyi siyaset tercihleri sağlamazsa, ekonomi kendi dengesini, ciddi maliyetler ve bedeller ödeterek sağlıyor” dedi.

Ekonomide inat olmaz

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli uyarılar yaptı.  

Bilecik, dün CernModern’de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımı ile gerçekleştirilen ‘TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, küresel ölçekte vazgeçilmez bir bölgesel güç olduğunu söyledi. Türkiye’nin, sahip olduğu coğrafi, tarihi ve siyasi güçle, demokratik, insan haklarına saygılı, uzlaşma içinde yaşayan, teknoloji üreten, eğitimli genç nüfusuyla yeni başarı hikayeleri yazabileceğini dile getiren Bilecik, ”Başarınızın büyüklüğünü, inancınızın büyüklüğü belirler. Ülkemize inanıyoruz.

Çünkü Türkiye, bir ayağı Anadolu’da, diğer ayağı Batı’da, adeta bir pergel gibidir. Bir ayağını dünyaya yetişmek için kullanır, diğer ayağı ise daima Cumhuriyetimizin temel ilkelerinde sabit durur” ifadelerini kullandı.

DÜNYADA SUYUN AKIŞI DEĞİŞİYOR

Bilecik, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyele rağmen hak etmediği zorlu bir dönemden geçtiğine işaret ederek, ”İş dünyası olarak bu zorlu dönemde sorumluluğumuz, yapılması gerekenleri söylemektir, paylaşmaktır” dedi. Dünyanın da karışık bir dönemden geçtiğinin altını çizen Bilecik, bugün ABD ve bazı Avrupa, Latin Amerika ve Asya ülkelerinde demokrasinin tarihsel bir sınav verdiğini dile getirdi.

Küreselleşen ekonominin, beraberinde daha zorlu rekabet koşullarını getirdiğine dikkati çeken Bilecik şöyle devam etti: ”4. Sanayi Devrimi, her şeyi kökten değiştirirken, bir yandan da dezenformasyona dayalı yıkıcı siyasi eğilimlere neden olabiliyor. Dünya küçülürken sorunlar büyüyor. Siyasi ve ekonomik olarak dünyada suyun akışı değişiyor. Ayakta kalmak isteyenler pozisyonunu güçlendiriyor, hareketlerini değiştiriyor. Değişen dünyada ayakta kalmak için pozisyonumuzu Batı’dan yana almamız gerekiyor.”

AB ÜYELİĞİ VAZGEÇİLMEZ HEDEF

Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemde önemli gelişmeler yaşandığını anımsatan Erol Bilecik, Donald Trump yönetiminin İran’a uyguladığı yaptırımlar konusunda Türkiye’ye muafiyet tanımasının, son derece önemli olduğunu söyledi. Bilecik, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin vazgeçilmez bir hedef olduğunun da altını çizdi.

Bilecik, dış politikada her etkinin, ekonomide de eşit güçte bir tepki doğuracağına işaret ederek, ”Dış ilişkiler ve ekonomi iç içedir ve birbirinden ayrı düşünülemez. Uluslararası ilişkilerde güç sahibi olmak, ekonomide söz sahibi olmayı sağlar” değerlendirmesinde bulundu. Bilecik, gelecek yıl belirsizlik ve risklerin devam etmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

ÖNCE İĞNEYİ KENDİMİZE BATIRALIM

-Ticaret savaşları küresel büyümeyi önemli ölçüde düşürebilir. Ekonomimizin bugünkü hale gelmesinde elbette küresel gelişmelerin de payı vardır ama önce iğneyi kendimize, sonra çuvaldızı başkalarına batırmakta fayda var. 
-Türkiye’nin ekonomik durumunu değerlendirirken gerçekçi olmak zorundayız.

Bugün nakit sıkışıklığı her sektörde hissediliyor. Finansmana erişim eskisi kadar rahat ve ucuz değil. Ağustosta başlayan kredi daralması devam ediyor.

-Bir an evvel banka bilançolarındaki hasarın tespit edilmesi, stres testlerinin yapılması ve geri dönmeyen alacakların bilançolardan temizlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.

-Kredi daralması bitmeden, bu krizin bitmeyeceğini hepimizin kabullenmesi gerekir. Ekonomide inat olmaz, dengeyi siyaset tercihleri sağlamazsa, ekonomi kendi dengesini, ciddi maliyetler ve bedeller ödeterek sağlıyor.

GEMİYİ YÜZDÜRMEMİZ GEREKİYOR

Dünyada ucuz ve bol parayla büyüme döneminin sona erdiğini belirten Erol Bilecik, ”Ekonomide gemiyi yeniden yüzdürmemiz gerekiyor. Bunun için suların yeniden yükselmesini bekleyecek zamanımız yok. Sığ sularda yol almanın çaresini bulmalıyız. Ekonominin alabora olmamasının yolu yapısal reformlardır” dedi.

YEREL SEÇİMLER ÇOK ÖNEMLİ

TÜSİAD Başkanı Bilecik, mart ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerin çok önemli olduğunu söyledi. Özgür düşünen, iyi yetişmiş, yaratıcı ve sosyal sorumluluk sahibi bireylerin, ülkenin en önemli milli ve uluslararası güç kaynağı olacağını kaydeden Bilecik, ”Atatürk’ün dediği gibi ‘Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır. Çalışkan olmak” ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK’TAN MESLEKİ EĞİTİMLE İLGİLİ ÖNEMLİ ÇAKILAMA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TÜSİAD YİK Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, eğitim kurumunun iktisadi hayatla birebir eşleşmesinde yarar olduğunu söyledi. Dünyada gelecek 20-30 yıl içinde dördüncü büyük kırılmanın yaşanmasının beklendiğine işaret eden Selçuk, bu kırılmanın, ekonomi ve eğitimi yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Selçuk, eğitimin, ekonomi ve demokrasi ile ilerlemesi gerektiğini aktararak, ‘Eğer eğitim kendi bağımsızlığını ilan eder ve iktisadi taraftan kopuk bir şekilde kendi uygulamalarını ortaya koyarsa eğitim kurumu içe kapanık, üretim kapasitesini yitirmiş ölü dokuya dönüşür.

Bundan dolayı eğitim kurumunun iktisadi hayatla birebir eşleşmesinde yarar var. Bu eşleşme birebir olmadığında, eğitimin ve ekonominin üretme potansiyeli birbiriyle uzlaşmayacaktır’ dedi. Mesleki eğitimi merkeze aldıklarını açıklayan Bakan Selçuk, ”Bununla ilgili toparlayıcı bir çerçeveyi önümüzdeki süreçte toplumla paylaşma imkanımız olacak’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X