Emekli bütçeden daha fazla pay istiyor

Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dün başlayan bütçe görüşmeleri sırasında basın toplantısı düzenleyerek, isteklerini sıraladı.

Emekli bütçeden daha fazla pay istiyor

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Sendika üyesi bir grup emekli ile birlikte Heykel’deki Atatürk Anıtı önünde, yağmur altında bir araya gelen Onayman, bütçede emeklilere daha fazla pay ayrılması gerektiğini söyledi. 2019 bütçesinin ilk kez Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlandığını ifade eden Onayman şunları kaydetti: ”Bütçe 960 milyar lira olarak öngörülmüş.

Açığın 93 milyar lira olması bekleniyor. Bunun anlamı şu; önümüzdeki yıl 93 milyar lira halka zam olarak yansıyacak. KESK’in araştırmasına göre, 2018 Eylül ayı açlık sınırı 2 bin 214 lira. Yoksulluk sınırı 6 bin 237 lira ve tek çalışanın aylık harcaması 2 bin 360 liradır.

Ayrıca emeklilerin yüzde 80’i açlık sınırının altında ücret almakta. Bu bütçeyle öyle görünüyor ki bu zam furyası ve ekonomik kriz daha da şiddetlenerek devam edecek, dar gelirlilerin durumu daha da kötüye gidecek.”

YÜZDE 26 ZAM ÖNERİSİ

İŞKUR verilerine göre 2017 Ocak ayında iş arayan 65 yaş üstü kişilerin oranının yüzde 13 artığına dikkat çeken Onayman, ‘’Çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanmaktadır. Bunun temel nedeni emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir.

Türkiye OECD ülkeleri arasında çalışılan dönemde alınan maaşa oranla en düşük emeklilik maaşı veren ülke konumundadır” dedi. Enflasyon rakamının gerçeği yansıtmadığını savunan Günay Onayman, ‘’Şayet inandırıcı olmak istiyorlarsa Cumhurbaşkanı maaşına yapılan yüzde 26 zam tüm emekli ve emekçilere uygulansın” şeklinde konuştu.

TALEPLER SIRALANDI

-2019’da emekli sendikaları statü yasası çıkartılmalı.
-2020 yılı ile ilgili zam toplusözleşme ile belirlenmeli.
-Emekliye, emekçiye, eğitime, sağlığa bütçeden pay ayrılmalı.
-İki maaş ikramiye verilmeli ve intibak yasası acilen çıkarılmalı.
-Emeklilerden temel tüketim mallarında vergi alınmamalı.
-Emekli ve eşi kamuya ait ulaşım aracında ücretsiz seyahat etmeli.
-Sağlıkta yapılan tüm kesintiler zaman kaybetmeden kaldırılmalı.
-Hastanelerde geriatri klinikleri açılmalı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X