Emeklilerden Başbakan Davutoğlu’na mektup

TÜED Genel Başkanı Ergün, Başbakan Davutoğlu’na gönderdiği mektupta memur emekli aylıklarına yapılan 100 liralık artışın işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına da yapılmasını istedi.

Emeklilerden Başbakan Davutoğlu’na mektup

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na gönderdiği mektupta, memur emekli aylıklarına yapılan 100 liralık artışın, işçi ve Bağ-Kur emekli aylıklarına da yapılmasını istedi.

Ergün, mektubunda, sosyal güvenlik sisteminde norm ve standart birliğinin olmamasının emekli aylıklarında eşitsizliğe neden olduğunu ifade etti.

Memur emeklilerinin hakları ve aylık artışlarının kamu görevlileri toplu sözleşmesiyle düzenlendiğine dikkati çeken Ergün, buna karşın SSK ve Bağ-Kur emekli aylık artışında altı aylık tüketici fiyat artış oranının göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Devletin emekli aylığı artışlarında bütün emeklilerine eşit şekilde yaklaşması gerektiğini savunan Ergün, “Emekli Sandığı kapsamında olan emeklilere yapılan ve tüm memur emeklilerinin yararlandığı 100 lira artıştan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden bin100 liranın üzerinde aylık alanların yararlandırılmaması, sosyal güvenliğin eşitlik ilkesini zedelemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

“Yeni bir intibak yapılmalı”

Zam uygulamalarının statülere göre emekli aylıkları arasında ciddi bir farklılığa neden olduğunu vurgulayan Ergün, mektubunda şunları kaydetti:

“Eylül 2015 itibariyle ek ödeme dahil, en düşük memur emekli aylığı bin 515 liraya yükselmiş, 2008 itibariyle emekli aylık hesaplamalarında yapılan değişiklikler nedeniyle SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli aylığı 700-800 lira aralığında kalmıştır. Sosyal devlet ve sosyal güvenlik uygulamalarında böylesine bir çarpıklığın olmaması gerekir. Bu yönüyle SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ortaya çıkan eşitsizliklerin ortadan kaldırılabilmesi ve 2000 sonrası emekli olanların aylıklarındaki kayıpların giderilmesi amacıyla en kısa sürede yeni bir intibak yapılmalıdır.”

“Emekliler arasında farklılığa son verilmeli”

Ergün, 2000-2008 döneminde yıl sonlarında kamu çalışanları ve emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emekli aylığına yapılan artışların karşılaştırılarak oluşan farkların dönem başında emekli aylıklarına yansıtılması uygulamasını anımsattığı mektubunda, şunlara yer verdi:

“Benzer bir madde, 5510 sayılı Kanuna geçici bir madde olarak eklenmeli ve emekliler arasındaki farklılığa son verilmelidir. Emeklilerimizin en büyük beklentisi haline gelen bu sorunun çözümü için memur emeklilerine bir bayram müjdesi olarak yapıldığı gibi işçi ve Bağ-Kur emeklilerine de seyyanen 100 lira zam yapılması konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğinize ve bu haklı çağrımıza olumlu yanıt vereceğimize olan inancımızla en derin saygılarımızı sunarız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X