‘Emniyet’te yeni dönem: Evde ifade!

Hizmeti, vatandaşın ayağına götüren ‘devlet’ anlayışı her alanda hayata geçiyor. 3.5 ayda 76 bine yakın vatandaş, karakola gitmeden ifadesini evinde veya iş yerinde verdi.

‘Emniyet’te yeni dönem: Evde ifade!

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yayımladığı genelge kapsamında 15 Ekim 2014’te “evde ve iş yerinde ifade alma” uygulaması başlatılmıştı.

Mağdurların yaralarının hızla sarılabilmesi amacıyla başlatılan uygulama büyük kolaylık sağladı. Uygulamanın ilk 3.5 aylık döneminde, 31 Ocak tarihi itibarıyla toplam 75 bin 578 kişi bu hizmetten yararlandı. Bu sayının 29 bin 345’ini ise kadınlar oluşturuyor. 

 

ŞU AN 68 İLDE UYGULANIYOR

“Hizmetin Yerinde İfası” projesi kapsamında, vatandaşın talebi halinde yapılan uygulamadan yararlananların yüzde 8’inin (6 bin 363 kişi) 65 yaş ve üstü kişilerden, yüzde 13’lük kısmının da (9 bin 563) 18 yaş altındaki çocuklardan oluştuğu belirtildi. 

Geri kalan yüzde 79’luk kısım (59 bin 652 kişi) ise 18-65 yaş arası vatandaşları kapsıyor. 

 

İLK SIRADA HIRSIZLIK VAKALARI VAR

Evinde ve işyerinde ifadesi alınan vatandaşların çoğu ise hırsızlık mağduru. İfadeye konu olayların yüzde 33’ü hırsızlık, yüzde 12’si trafik kazası, yüzde 9’u yaralama, yüzde 9’u mala zarar verme. 

Ayrıca, tehdit ve hakaret, iş kazası, yangın, yan kesicilik, yağma, intihara teşebbüs gibi olaylardan dolayı mağdur olanların talebiyle ifadeleri evlerinde veya iş yerlerinde alındı. 

UYGULAMA 81 İLE YAYILACAK

Uygulama önümüzdeki süreçte bütün illerde yaygınlaştırılacak. Genelgeyle hayata geçen sistemin yasal altyapısı da hazırlanıyor. 

Mecliste görüşmeleri süren İç Güvenlik Paketi’yle, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’na, “Polis; müşteki, mağdur veya tanık ifadelerini, talepleri halinde, ikamet ettikleri yerlerde veya iş yerlerinde de alabilir. 

Bu fıkranın kapsamı ile uygulamasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı’nca belirlenir” maddesi ekleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X