Enerji grubu enflasyonunda düşüş bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, enerji grubu fiyatlarının aralık ayında yüzde 3,12 azaldığı, yıllık enflasyonun 4,53 puan düşerek yüzde 20,82 olduğu hatırlatıldı.

Enerji grubu enflasyonunda düşüş bekleniyor

Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş ve TL’deki görünüme bağlı olarak gerileyen akaryakıt fiyatlarının belirleyici olduğu dile getirilen açıklamada, ”Ocak ayında başta elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki ayarlamaların yanı sıra çeşitli illerde şebeke suyu fiyatlarında yapılan indirimlerin de etkisiyle enerji grubu yıllık enflasyonunda belirgin bir düşüş öngörülmektedir” denildi.

DENGELENME BELİRGİNLEŞİYOR

Özette, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiği vurgulandı. Geçen yılın ekim-kasım döneminde sanayi üretiminin üçüncü çeyreğe kıyasla gerilediği, mevcut göstergelerin sektördeki zayıf seyrin aralık ayında da sürdüğü yönünde sinyal verdiği belirtilen duyuruda, ”Hizmetler ve inşaat sektörlerine ilişkin göstergelerle de birlikte iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sektörler geneline yayıldığı görülmektedir.

Mal ihracatı ve turizm talebindeki güçlü seyrin yanında yurt içi talebe bağlı olarak ithalatta gözlenen sert düşüş neticesinde net ihracatın son çeyrekte dönemlik ve yıllık büyümeye yüksek katkısının devam ettiği ve iktisadi faaliyetteki zayıflamayı kısmen de olsa sınırladığı tahmin edilmektedir” değerlendirmesi yapıldı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X