‘Erkekler kadın ve çocuklara vuruyordu’

Adriyatik’te seyir halindeyken yanan “Norman Atlantic” adlı feribottan sağ kurtulan yolcular basına yaptıkları açıklamalarda ürkütücü ifadeler kullandı.

‘Erkekler kadın ve çocuklara vuruyordu’

Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan İtalya’ya yol alırken garaj bölgesinde yangın çıkan “Norman Atlantic” adlı feribotta ölenlerin sayısının 10 olduğu bildirildi.

Feribotun İtalyan kaptanı Argilio Giacomazzi’nin eşi, basına yaptığı açıklamada “kaptanın feribotu en son terk eden kişi olduğunu” söyledi. Sahil güvenlik kaynakları da Kaptan Giacomazzi’nin eşinin sözlerini doğruladı. 

Sahil güvenlik kaynakları, feribottan kurtarılan son yolcuları taşıyan San Giorgio adlı İtalyan askeri hastane gemisinin gece yarısı veya sabaha karşı Puglia bölgesi sahillerine ulaşacağı bilgisini verdi. 

Bu arada feribottan sağ kurtulan yolcular basına yaptıkları açıklamalarda ürkütücü ifadeler kullandı. Yolcular, “Erkekler, filika veya helikopter için kadın ve çocuklara vuruyorlardı”, “Özellikle, filikalara binerken hiçbir yetkili ve düzen olmadığından kavgalar oldu”, “Yardım helikopterlerine çıkmak için herkes birbirinin üzerine basıyordu” şeklinde konuşurken, feribottaki personellerin hiçbir şekilde acil duruma hazır olmamasından ve yardımın çok geç ulaşmasından yakındı.

Puglia bölgesindeki farklı hastahanelere, otellere ve bir kiliseye dağıtılan yolcuların, Bari, Brindisi ve Lecce savcılıklarının açtıkları soruşturmadan dolayı ifadelerinin alınacağı duyuruldu. İtalyan savcılıkları, gemideki yangın ve ölümlerden dolayı soruşturma açıldığını kaydetti.

Alınan bilgilere göre feribotta olduğu tahmin edilen 53 Türk vatandaşından Puglia bölgesine şimdiye kadar 12 Türk vatandaşı sağ olarak getirildi, bunlardan 2’si kendi arzuları ile hemen bölgeden ayrılmayı tercih etti.

Feribottaki mağdur yolcular Brindisi kentindeki otellerde misafir edilirken, Türkiye, Yunanistan, Fransa, İsviçre, Almanya gibi ülkelerin İtalya’daki diplomatları da vatandaşlarına yardımcı olabilmek için bölgeye geldi. Şu ana kadar verilen bilgilerde feribotta 422 yolcu ve 56 mürettebat olmak üzere toplam 478 kişi olduğu belirtilirken, Yunan basını İtalyan kaynaklarının son açıklamaları sonrasında sayının tutmadığını ve kayıplar olduğunu öne sürdü.

Ölenlerin sayısı 10’a yükseldi

İtalyan resmi makamları, feribottakilerden 427’sinin kurtulduğu, 10’unun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kurtarma operasyonunu yöneten heyette bulunan İtalyan Amiral Pier Pacco Ribuffo, İtalyan basınına yaptığı açıklamada feribotun tamamen boşaltıldığını ancak 30 ila 40 kişinin kayıp olduğunu ve San Giorgio adlı askeri geminin, Puglia kıyılarında arama çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

San Giorgio’nun yarın Brindisi Limanı’na gelmesi bekleniyor.

 İtalyan makamları 56’sı mürettebat ve 422’si yolcu olan feribotta 22 İtalyan ve 34 Yunan’dan oluşan feribot mürettebatındaki herkesin kurtulduğunu, ölenlerin ve kayıpların yolculardan olduğunu açıkladı.

Öte yandan İtalya Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi, İtalyan ve Arnavut savcılıklarının hareket ettirilmeden Adriyatik’te bekletilen “Norman Atlantic” feribotunun ne tür şartlarda, hangi limana çekilmesi konusunu görüştüklerini duyurdu. Feribottaki yangın ve ölümlerle ilgili İtalya’da 3 savcılık soruşturma başlatmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X