Eroğlu: Defalarca Bulgaristan’ı ikaz ettik

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Edirne’deki son durumu aktardı.

Eroğlu: Defalarca Bulgaristan’ı ikaz ettik

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, AB Nehir Havzaları Yönetim Hazırlanmaları Projesi açılış toplantısına katıldı. Wyndham Hotel’de gerçekleştirilen toplantının ardından Bakan Eroğlu gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, ‘Edirne’de yaşanan sel olayında son durumu nedir?’ sorusuna Eroğlu, “Edirne’de Bulgaristan’da ki karların ani erimesi neticesinde orada su seviyesi çok yükseldi. Ben dün akşam takip ettim, Edirne’de 3 nehir birleşiyor, burada dün akşamki değeri size veriyorum; saat gece 2’de debi 2 bin 149 metreküp saniyeye çıktı. Bu bir rekor, şimdi bir miktar azalıyor şuanki değeri aldım 2 bin 71 metreküp saniyeye düşmüş. Burada Karaağaç bölgesi sürekli su altında kalıyor. Sayın Başbakanımızla Edirne’ye gittiğimizde büyük bir proje hazırlıyoruz şuanda. Özellikle Meriç nehrini Edirne’yi bypass ederek, bir kanal bağlayarak en azından oradaki taşkınları önlemek, yazın da sulama yapmak için bir çalışma yapıyoruz. Bizim özellikle Edirne’de iki settemiz var. Kış settelerini aşarsa büyük bir risk var. Ama kış setteleri aşmadı. Sadece Tunca nehri kenarında Değirmen köyünde birkaç evi su baskını var. Can ve mal kaybı yok. Şuanda da debide bir azalma başladı. İnşallah sıkıntı olmadan atlatırız diye düşünüyoruz” cevabını verdi.

BULGARİSTAN HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Bulgaristan hükumetine de çağrı da bulunan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Özellikle onlar bir takım barajlar yaptı ama barajlar işletilmesinde taşkın hacmini bırakmıyorlar maalesef. Bunu defalarca kendilerine söyledik, ikaz ettik. Oradaki vatandaşların da sabrı tükendi, gerekirse Bulgaristan’a dava açacaklarını ifade ettiler. Belki bunun yapılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Bizim bir B planımız var. Kendi ülkemizde bir barajı inşa ederek, en azından o suları bizim topraklarımızda bir baraja aktarmak istiyoruz. B planı Çömlekköy barajını yapmaktır. İkinci B planı da Meriç’ten baraj bölgesinden büyük dev kanal açmaktır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X