Esad’ın İdlib zaferi kesin

Bugün Moskova’da Rus-Türk heyetleri arasında İdlib konusunun masaya yatırılması beklenirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Esad’ın İdlib zaferi kesin

Lavrov, ‘İdlib’de Esad’ın zaferinin kaçınılmaz. Türkiye ile anlaşmak zorunda değiliz’ dedi. Rus bakan ayrıca, Fırat’ın doğusu konusunda da ABD ile sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

İdlip’te Türkiye ve Suriye arasındaki gerilim tırmanırken, Moskova’dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de Esad’ın ordusunun İdlib’deki zaferinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Savunma ve diplomatik konuların görüşüldüğü 56. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Lavrov, ‘ABD,DEAŞ’ı ortadan kaldırdığını duyurdu ancak çok başlı yılan geri döndü’ ifadesini kullandı.
Bakan Lavrov, ‘Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz. Ancak bu her konu üzerinde anlaşacağımız anlamına gelmez. Herhangi bir iki ülke arasında tüm konularda tam bir anlaşmanın sağlanması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

SURİYE HALKI TAYİN EDECEK

Suriye’nin toprak bütünlüğü için Türkiye ve İran ile çalıştıklarını anlatan Lavrov, Suriye’nin geleceğini Suriye halkının kendisinin tayin etmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüklerini belirten Lavrov, ateşkes konusu dahil Suriye’de Türkiye ile yaptıkları bütün anlaşmaların uygulanmasını ele aldıklarını ifade etti. Lavrov, silahlı grupların İdlib dahil Suriye’nin değişik yerlerinde sivil halkı kullanmaya çalıştığına dikkati çekerek bu yüzden önlerinde çok zor bir ödev olduğunu hatırlattı.

TEMASLAR SÜRÜYOR

Lavrov, ‘İdlib’deki anlaşmaların uygulanmasına yol bulmak amacıyla Rusya ile Türkiye arasında uzmanlar, diplomatlar, askerler ve istihbaratçılar seviyesinde temaslar sürüyor. Sıradaki temas gelecek hafta olacak’ ifadelerini kullandı.

Suriye savaşında farklı tarafları destekleyen Türkiye ve Rusya, 2018’de ülkenin kuzeybatısında ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ oluşturulması üzerinde anlaşmış, Suriye ordusunun son haftalarda İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik düzenlendiği saldırılarda 1’i sivil 12’si asker 13 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası Ankara ile Moskova arasında ipler gerginleşmişti.

FIRAT’IN DOĞUSU

Fırat’ın doğusundaki duruma ilişkin ABD ile sürekli temas halinde olduklarını da aktaran Rus bakan Lavrov, ‘İdlib probleminin yanı sıra en önemli zorluk egemenliğin açıkça ihlal edildiği, ayrılıkçılar üzerinden paralel bir yönetimin oluşturulduğu Fırat’ın doğusunda olanlardır. Bu konuda Fırat’ın doğusunda varlıklarını aktif olarak sürdüren Amerikalı meslektaşlarımızla düzenli olarak görüşüyoruz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X