Esnafın faiz yükü hafifletilecek

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkarın faiz yükü hafifletileceğini ifade etti.

Esnafın faiz yükü hafifletilecek

Pekcan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) üyelerinin katılımıyla Ticaret Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, esnaf ve sanatkarlara müjde verdi. TESKOMB ortağı olup, kredi borçlarını ödemekte güçlük çeken esnaf ve sanatkarların borçlarının temerrüt faizlerini düşürecek çalışmalar dolayısıyla bir araya geldiklerini belirten Pekcan, Bakanlık olarak yurt içi ticaretin daha elverişli koşullarda yapılması için 4 ayda önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Türkiye’nin her tarafında bin civarında kredi ve kefalet kooperatifinin yaklaşık 1,7 milyon esnaf ve sanatkara hizmet verdiğinin altını çizen Pekcan, esnaf ve sanatkarların bu kooperatifler aracılığıyla faiz sübvansiyonlu kredi kullanabildiğini anlattı. Pekcan, ‘’Kredi üst limitlerini işletme kredileri için 200 bin liraya, yatırım kredileri için ise 500 bin liraya çıkarmış bulunuyoruz. Bugün itibarıyla 30,6 milyar lira kredi bakiyesi bulunmaktadır. Bütçe imkanlarımız doğrultusunda, esnaf ve sanatkarların kullandıkları kredi şartlarında iyileştirme yapmaya devam edeceğimizi de önemle vurgulamak istiyorum” dedi.

300 MİLYON TL’LİK FAİZ DÜŞÜRÜLECEK

Pekcan, şunları kaydetti: ‘’Esnaf ve sanatkarımıza vereceğimiz müjde şu, yükselen faizden kaynaklı olumsuzlukların giderilmesi için kooperatif kredilerine uygulanacak gecikme faiz oranının düşürülmesi yönünde bir beklenti oluşmuş, bu doğrultuda Bakanlığımızca bir çalışma başlatılmıştır. 

Bu amaçla kooperatif ana sözleşmelerinde gecikme durumlarında uygulanacak faiz oranını içeren madde değiştirilmiş ve kooperatiflerin bu yeni maddeye intibak etmelerinin önü açılmıştır. Yapılan bu değişiklikle kooperatif tarafından uygulanacak gecikme faizi oranı en üst sınırı bir aya kadar olan gecikmelerde yüzde 25’ten yüzde 16’ya, bir aydan fazla gecikmelerde ise yüzde 37,5’ten yüzde 20’ye çekilerek, esnaf ve sanatkarın faiz yükü hafifletilecek.”

Ruhsar Pekcan, bu uygulamayla borçlular ve bunların kefilleriyle birlikte 250 bin esnaf ve sanatkarın 1 milyar 500 milyon liraya ulaşan borçlarının yaklaşık 300 milyon liralık gecikme faizinin düşürülmesinin mümkün olacağını dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X